GLAMUURNE LAULULIND:1950. aastate superstaar Alma Cogan oli tuntud heliseva lauluhääle ja uhkete kleitide poolest, kuid The Beatlesi kõrval tundus ta ajast ja arust.Foto: Vida Press
Inimesed
7. aprill 2015, 07:00

Lennoni abielu ei purustanud mitte Yoko, vaid salaarmastus (4)

John Lennoni esimene abikaasa, eelmisel nädalal 75aastaselt vähki surnud Cynthia Lennon lasi maailmal uskuda, et tema abielu hukutas Yoko Ono. Ent tegelikult pihtis Cynthia veerand sajandit tagasi, et nende liit jooksis karile Johni piiritu armastuse tõttu hoopis teise naise vastu. The Beatlesi legend pidas endast kaheksa aastat vanemat lauljannat Alma Coganit oma ema reinkarnatsiooniks.

Cynthia Lennon jagas seda saladust 25 aastat tagasi Lesley Ann Jonesiga, kes pidi temast elulooraamatu kirjutama. Teost ei sündinud, ent nüüd avaldas Jones selle seniteadmata tahu John Lennoni eluloost Briti lehele Daily Mail.

Jonesi kinnitusel oli just Alma Cogan see, keda John pidas oma elu suurimaks armastuseks. Kui lauljanna 1966. aastal vaid 34aastasena munasarjavähki suri, leidis The Beatlesi staar tröösti jaapani kunstniku Yoko Ono embusest. Kaks aastat hiljem oli tema ja Cynthia abielu purunenud.

Johni tõmbasid vanemad naised

"John arvas, et ma ei tea temast ja Almast midagi ja ma ei andnud kunagi mõista, et tean," rääkis Cynthia Jonesile. Juhtunule küpses eas tagasi vaadates mõistis Cynthia, miks John Alma vastu tõmmet tundis. "Ta oli Johnist umbes kaheksa aastat vanem ja vägagi tädilik kuju," seletas Cynthia.

17aastaselt emast ilma jäänud lauljal oli vanemate naiste suhtes nõrkus. Ta oli kasvanud boheemliku ema range õe Mimi juures. Ka Yoko oli Johnist seitse aastat vanem ning samuti brünett ja mitte tavapärane iludus nagu Almagi.

Naerva häälega tüdrukuks kutsutud Alma oli 1950. aastail kõrgeimalt tasustatud briti naismeelelahutaja. Vene-rumeenia juudi päritolu lauljatar sai esimese hitiga "Bell Bottom Blues" hakkama 1954. aasta aprillis – neli aastat enne Johni ema surma. Briti muusikarevolutsioon, mida sümboliseeris The Beatlesi esilekerkimine, muutis staarlauljanna aga vanamoodsaks.

Cynthia sõnul oli John juba kunstikoolis Alma läägeid lembelaule pilganud ja parodeerinud. "Tookord poleks ma eluilmaski arvanud, et John võib armuda endast nii palju vanemasse naisesse, kelle muusikat ta ei talunud ja keda ta halastamatult naeruvääristas. Kuid ta ei saanud sinna midagi parata."

Kui The Beatles sai tuntuks ning esines 1964. aastal koos Almaga telešõus, kutsus lauljanna Liverpooli menupoisid oma legendaarsetele pidudele. Vallaline diiva elas koos oma lesest emaga peenes korteris, kus käisid lõbutsemas sellised kuulsused nagu printsess Margaret ning filmitähed Cary Grant, Audrey Hepburn, Michael Caine ja Roger Moore. Cynthia kutset ei saanud, tema roll oli tagaplaanil püsida, et The Beatlesi fännitarid õnnelikud oleksid.

Surm tõstis Alma pjedestaalile

Abikaasa oli veendunud, et John murrab talle truudust. Seda kinnitanud talle Johni ja Alma kehakeel salvestusstuudios ja pidulikel vastuvõttudel. Õige pea sosistasid heasoovlikud sõbradki Cynthiale, et John ja Alma käivad koos hotellis, kirjutades end sisse mr ja mrs Winstonina. Winston oli Johni teine eesnimi. "Ma ei suutnud Johni muuta, mul polnud tema üle võimu. Võtsin teda sellena, kes ta oli. Tähtis oli vaid see, et õhtul tuli ta minu ja me poja Juliani juurde koju tagasi."

Cynthia on veendunud, et kui haigus poleks Almalt elu võtnud, poleks John oma peret hüljanud. See olnuks tavapärane afäär, mis jõudnuks loomuliku lõpuni. Ent surm tõstis Alma Johni silmis ühele pulgale tema kadunud emaga. Leinast hullunud staar väitis oma seaduslikule kaasale: Alma oli tema ema reinkarnatsioon.

"John tutvus Yokoga just siis, kui vaja – kui lein oli kestnud vaid kaks nädalat," meenutas Cynthia Alma surma järgseid aegu. Cynthia sõnul oli Yoko hullumeelne fänn, kes järgnes Johnile kõikjale. 1966. aasta novembris tutvustati teda staarile kunstigaleriis.

"Küllap märkas Yoko nüüd oma võimalust ja haaras sellest. Kogu Johni ülejäänud elu olid püksid Yoko jalas ning ta kontrollis ja kamandas Johni. Yoko oli Johnile uus tädi Mimi," rääkis Cynthia.

Endine BBC raadio saatejuht Andy Peebles, kes intervjueeris Johni vaid kaks päeva enne tolle surma detsembris 1980, kinnitas biograaf Jonesile: The Beatlesi legend nimetas Yokot alati emaks.

Pärast Alma surma uskus John, et oli kaotanud oma elu suurima armastuse. "Leinates võime end peaaegu ükskõik milles veenda," ütles Cynthia veerand sajandit tagasi kainelt.

"Kuna Alma oli surnud, oli Johnil hea turvaline end selles veenda. See ei kujutanud endast mingit riski."

Cynthia tõdes, et John oli komplitseeritud kuju. "Ta oli omadega rohkem krussis, kui enamik inimesi aimata võis. Tahtsin üle kõige, et John oleks õnnelik. Ma ei usu, et ta eales õnnelik oli, ja see teeb mulle pööraselt haiget."