LUGEDA ON MÕNUS: ­Seitsmeaastane Roberta ­eelistab võimalusel paber­raamatuid – see ei riku silmi.Foto: Arno Saar
Inimesed
7. aprill 2015, 07:00

Seitsmeaastane raamatufänn: "Vahel on tunne, et lihtsalt väga peab lugema!"

"Mina loen siis, kui tuleb isu peale. Vahel on lihtsalt tunne, et nii väga peab!" lükkab noor raamatuhuviline Roberta ümber jutud tänapäeva laste lugemisleigusest. Seitsmeaastane tüdruk kuulub uue kirjanduskonkursi "BestSeller 2015" žüriisse.

Täpsemalt on Roberta ülesandeks hinnata koos kolleegidega töid lastekirjanduse kategoorias – kolm inimest on juba koos, osasid veel otsitakse. "Mina loen paberilt, see on huvitavam ja ei riku silmi," paljastab tänavu sügisel kooliteed alustav tüdruk.

Kui mõnele žüriikaaslasele avaldas sügavat muljet "Doktor Proktori puuksupulber", siis Roberta lemmikkangelaseks on Sipsik – kogu aeg juhtub midagi ja tegevus käib.

Just elav süžee on tüdruku sõnul ühe väärt lasteraamatu põhiomaduseks. "Tegelased peavad tegutsema ja ka ägedad olema."

Robertal on tuua näide teosest, mis neile kriteeriumidele ei vasta – Kristiina Kassi "Peeter ja mina". Liiga vähe põnevaid seiklusi.

"Värvilised pildid meeldivad ka," jätkab Roberta analüüsi.

Kui tõsiseks kujuneb tema suvine lugemiskoormus, ta veel ei tea. Kuigi Robertal poleks midagi selle vastu, et rannaski mõnda head raamatut nautida.

Kohe kindlasti ei jää ta nõusse vanema põlvkonna kujutlusega, nagu ei meeldiks praegustele lastele lugeda. "Mul on ka üks sõber, kellele meeldivad sellised lood, kui näiteks keegi kedagi röövib ja siis lõpus saad teada, kes see oli," seletab Roberta.

"Jah, detektiivijutud," tunneb ta žanri ära.

Kirjanduskonkursile oodatakse võistlustöid kuni 9. septembrini. Osalejate käsikirjad võistlevad kolmes kategoorias: ilu-, aime- ja lastekirjandus. Lastekirjanduse žürii koosneb 7–12aastastest hindajatest, nende tööd koordineerib eriauhinna väljaandja Reet Roos. Võitja selgub 15. detsembril.