Michael Pärt.Foto: Mihkel Maripuu / Postimees
Saund
6. aprill 2015, 16:45

Michael Pärt: isa Arvo õpetas, et muusika räägib rohkem kui sõnad (2)

"Pole tähtis, kui suur on riik, sest muusika kvaliteet ei sõltu riigi suurusest," lausus Arvo Pärdi poeg Michael Pärt Pealinnale antud intervjuus.

Michael Pärdi sõnul oli tema isa Arvo see, kes pani teda muusikat õppima. "Alustasin viiulist ja sellele järgnes klaver," selgitas Pärt intervjuus ajalehele Pealinn. "Eluteele on isa mulle kaasa andnud juhise, et muusika räägib rohkem kui sõnad. Kuulake muusikat ja küll siis sõnad ise paika loksuvad."

Koostöö superstaar Björkiga ning helilooja Danny Elfmaniga, kes lõi muusika filmile "50 halli varjundit", rääkimata populaarsest "Kääbiku" filmist, näitab, et käbi ei kuku kännust kaugele. Praegu aitab Michael Pärt teha muusikalist kujundust uuele Eesti filmile "Supilinna salaselts", mis peaks linastuma sel aastal.

Kas mäletate, milline oli kõige esimene muusikapala, mida kuulsite?

Oo, kui raske küsimus. Arvo (Arvo Pärt, Michaeli isa – toim) mängis kodus ju kogu aeg klaverit ja eri meloodiad hõljusid fragmentidena pidevalt õhus. Seda kõike oli mu ümber nii palju, et ühte viisijupikest, mis eriliselt heliseks, pole mällu talletunud.

Milline on teie arvates Eesti muusika roll maailmas?

Kõige parema vastuse annab sellele mõte: pole tähtis, kui suur on riik, sest muusika kvaliteet ei sõltu riigi suurusest. Just sellised ettevõtmised nagu Tallinn Music Week aitavad oluliselt suurendada Eesti muusika panust maailma mastaabis.