PROOVIMA PEAB: Kuigi Nikita Pariisi lähedale lõbustusparki tööle ei pääsenud, sai ta esimesest voorust siiski edasi. Foto: Laura Oks
Inimesed
6. aprill 2015, 07:00

Tahad Disneylandi tööle? Tantsi nagu Shrek!

"Ma ei teadnud, et tantsima peab ka, oleksin teised jalanõud kaasa võtnud," kirub Disneylandi prooviesinemisele tulnud Nikita. Tal seisavad ees pinevad tunnid prantslastest hindajate pilgu all.

Disneyland Pariis soovis enne pühi endale Eestist värsket verd leida. Otsiti noori, kes sobiksid kõige paremini Pariisi külje all Mikiks, Kupiks või Donaldiks kehastuma. Olukorra tegi keerulisemaks see, et kandidaatidele esitati üsna ähmaseid tingimusi: atraktiivsus, esinemisoskus ja soravad tantsusammud. Ikka selleks, et tulevased töötajad oskaksid külastajatele piisavalt komejanti teha.

"Ohoh, üks on nagu kuninganna!" kommenteerib Nikita, olles pilgu kiirelt üle ühes Tallinna hotellis asuva prooviruumi libistanud. Neidiseid on Mikideks-Kupideks pürgijate seas tõesti palju, enamik dressides ja spordiriietes. Naisteväes vaid mõni üksik noormees. "Ma mõtlesin, et peab ainult laulma!" on Kopli ametikoolis kinnisvarahooldust õppiv Nikita oma riietuse pärast veidi mures.

Mille põhjal hinnatakse, ei tea keegi

Lõbustuspargi esindajad reporterit ja fotograafi prooviruumi ei lase – selline olevat range ettevõttepoliitika. Kuigi uks jääb ajakirjaniku nina ees suletuks, saab ruumis toimuvat jälgida läbi ukses oleva piiluaugu.

Pärast lühikest ettekannet Disneylandi ajaloost läheb muusika käima. Rütmikas ja lapselik tilulilu – täpselt selline taust, mida ühest lõbustuspargist oodata. Kandidaadid vihuvad pikkades rivides tantsida. Prantslased käivad ringi ja uurivad hindaval pilgul esinejaid. Mis kriteeriumite põhjal valik käib, ei tea keegi.

Umbes tunni pärast avaneb uks ja esimene ports rahvast voolab välja. Esimesed väljapraagitud suunduvad kiirel sammul riideid vahetama. Nikitat nende hulgas pole. Vahepeal väljub tantsusaalist ka üks prantslane ja loeb ajakirjanikule sõnad peale: ei mingit pilti üritust reklaamivatest plakatitest. Ja ei mingit juttu, kes keda hakkab kehastama – see rikub laste üllatusmomendi!

Tühjas kõrvalruumis passides ja piiludes tunduvad minutid pikad, kuid veelgi pikemad tunduvad need tõenäoliselt neile, kes saalis ikka veel tantsima peavad. Kui vaid teaks, kuidas käsi-jalgu liigutama peaks!

Kui katsete algusest on möödas üle kahe tunni, avaneb taas uks ja saalist väljub teine sats sobimatuid. Lõppenud on ka Nikita lootus Disneylandis tantsu lüüa. Samas osalejate sõnul olevat prantslased olnud peenetundelised ja väljapraakimine käinud väga delikaatselt.

"Tuli mängida haldjat ja siis Shreki," kirjeldab Nikita katsejänestele osaks saanud ülesandeid. Tantsuliigutused tuli igaühel juba ise improviseerida. "Kaks kutti üldse jäidki veel sisse," märgib Nikita ja kinnitab, et korraldajate vastu ta mingit vimma küll ei tunne.

Nikita võib nüüd kergemalt hingata, aga edasipääsenuid pinnitakse veel õhtuni välja. Kuni leitakse kõige õigemad Mikid ja Minnid.

Eestis pääses finaali vaid neli kandidaati

"Loeb kvaliteet, mitte kvantiteet," ütleb Eesti töötukassa juures asuv EURESi nõustaja Sigrid Jamnes, et kindlat kvooti prantslastel ei ole. Neljapäeval otsiti töötajaid kolme kategooriasse: Disney tegelasi, tantsijad ja multifilmide tegelaskujusid. "Näiteks printsi ja printsessi juures vaadati, et nad oleks olemuselt võimalikult sarnased," selgitab Jamnes viimast rühma.

25 alustanud kandidaadist jõudis tantsuvooruni 15 ja finaali pääses neist neli. Kas ja mis rolli keegi lõbustuspargis saab, selgub kahe-kolme nädala pärast. "Inimestega võetakse ühendust ja siis täpsustatakse, millal ja kui kaua tööd saab teha," räägib Jamnes. "Paljud on ju koolinoored ja neile sobiks ainult suvel." Ühtlasi kinnitab ta, et Disneylandi meeskond tuleb kindlasti siiakanti tagasi ning soovitab tantsu-ja laululembestel noortel end siis kindlasti proovile panna.