TRAAGILISE SAATUSEGA SUGUVÕSA: Neli aastat enne foto tegemist suri munasarjavähki Angelina Jolie emaema Lois, nagu ka vana­vana­ema Virginia. Foto avaldas Angelina tädimees Ron Martin, kelle asutatud fond Bertrand BRCA Foundation on võtnud sihiks teavitada üldsust rinna- ja munasarjavähki soodustavast geeniveast.Foto: Vida Press
Inimesed
6. aprill 2015, 07:00

Vähk on röövinud Angelinalt kaheksa pereliiget (3)

Kaks aastat tagasi mõlemad rinnad eemaldada lasknud Angelina Jolie teatas hiljuti, et kirurgid opereerisid välja ka tema munasarjad ja -juhad. Hollywoodi superstaari hirm pole asjatu, sest vähk on tema suguvõsas halastamatut laastamistööd teinud.

Kuue lapse ema Angelina Jolie (39) kannab geenimutatsiooni ning seetõttu on tal 87% risk haigestuda rinnavähki ja 50% risk haigestuda munasarjavähki, kirjutab emirates247.com. Hiljuti tegi näitlejanna vapra otsuse loobuda peale rindade ka munasarjadest, sest analüüsid näitasid vähiohu tõusu. "See lõikus polnud nii keeruline kui rindade eemaldamine, kuid mõju on rängem. Naisel tekib pealesunnitud menopaus," kirjutas Angelina New York Timesis. Kuid see on väike hind võrreldes võimalusega näha oma kuue lapse sirgumist ja elluastumist ning küllap ka lapselaste sündi.

Angelina hirm pole asjata. Vähk on röövinud temalt kaheksa pereliiget. Angelina emaema Lois Bertrand suri munasarjavähki vaid 45aastasena poolteist aastat enne Angelina sündi. Sama haigus viis hauda 53aastase vana­vanaema Virginia Gouwensi. Angelina näitlejannast ema Marcheline Bertrand oli 56, kui ta 2007. aastal hinge heitis. Tallegi sai saatuslikuks munasarjavähk. "Ema võitles vähiga peaaegu 10 aastat," ütles Angelina. "Ta pidas piisavalt kaua vastu, et esimesi lapselapsi näha ja neid süles hoida."

2013. aastal, kaks nädalat pärast Angelina rinnaoperatsiooni, suri rinnavähki tema tädi, Marcheline’i noorem õde Debbie Martin. Abikaasa Ron Martini sõnul sai Debbie oma geenimutatsioonist teada alles siis, kui tal 2004. aastal vähk diagnoositi. "Kui me oleks seda teadnud, oleksime kindlasti teinud täpselt sedasama mis Angelina," viitas ta filmistaari rinnaeemaldusele. Lesk ütles, et pärast rinnavähi teket eemaldati igaks juhuks ka Debbie munasarjad.

Rinnavähk tappis samuti Angelina nõo Francine’i ja vanatädi Stella. Emaisa Rolland’i viis hauda haruldane higinäärmekasvaja, onu Raleigh’ aga eesnäärmevähk.