VAHUR KERSNA Foto: ALDO LUUD
Inimesed
5. aprill 2015, 15:02

Staarid ja borrelioos (32)

Telenägu Vahur Kersna rääkis 2012. aastal, et põdes borrelioosi, mille avastamiseks kulus arstidel kolm kuud. "Neelasin selle aja vältel neli kuuri antibiootikume, kuna arstid lootsid, et see saab millelegi pihta. Hiljem selgus, et tegemist on puukborrelioosiga ja pärast õiget ravi on minuga kõik jälle korras," vahendas ajakiri Naised Kersna raadiointervjuud.

• Näitleja Ülle Kaljuste rääkis 2012. aastal ajakirjale Naised, et tema igapäevaelu on juba kaks aastat häirinud borrelioosivaevused. "Mina pole küll tundnud, et kõikide nende antibiootikumidega, mida ma olen sisse söönud, oleks mu tervis märgatavalt paremaks läinud," ütles näitlejanna.
• USA näitleja Alec Baldwin tunnistas 2011. aastal New York Timesile, et põeb kroonilist Lyme'i tõbe. "Väsin igal aastal ühel ja samal ajal väga ära.
• "Sopranodest" tuntud Jamie Lynn Sigler haigestus borrelioosi indie-filmi võtetel. Esimese sümptomina märkas ta jalalabade kirvendamist, kuid see süvenes terve alakeha halvatuseks. Arstidel kulus diagnoosi panekuks viis päeva. "See oli pöördeline kogemus," rääkis näitlejatar New Jersey Star-Ledgerile. "Mõistsin, et kõik võib üheainsa hetkega kaduda. Raske on seletada, kui istud paigal ega saa midagi liigutada ..." Õnneks ei ole Sigler tänu antibiootikumravile rohkem sümptomeid tundnud.
• USA president George W. Bush märkas borrelioosi nagu paljud kaaskannatajad – rõngakujulise punetuse tekkides. 2007. aastal tehtud terviseuuring näitas ajalehe Washington Post teatel, et tõbi oli täiesti seljatatud.
• Romaani "Õnnerõõmu klubi" autor Amy Tan ei osanud sääremarjal olevas täpikeses puuki ära tunda. Löövet tal ei tekkinud. Kuid tal tuli neli aastat maadelda terve rea sümptomitega alustades liigesevalust ja lõpetades südamehädadega. Teatud lõhnad võisid teda oksendamiseni iiveldama ajada. Arsti, kes suutis Lyme'i tõve viimaks ära tunda ja teadis antibiootikume välja kirjutada, leidis Amy alles mitu aastat kestnud piinlemise järel. Nüüd peab kirjanik kogu aeg antibiootikume võtma, et sümptomid ei naaseks.
• 1980. aastate poptäht Debbie Gibson sai borrelioosidiagnoosi 2013. aastal. Ta oli kuude kaupa nii nõrk, et ei suutnud peadki püsti hoida. "Mu peigmees ütles, et ajan SMSides sõnu sassi," kirjeldas Debbie haiguse ja kangete ravimite hirmuäratavat koosmõju."