Foto: TAIRO LUTTER
Blogid
4. aprill 2015, 07:00

Kuidas kindralite maja mõrvadega kuulsaks sai (19)

Majal Tallinnas Kreutzwaldi ja ­Tina tänava nurgal ei hakka silma ühtegi mälestussilti peale ümmarguse märgise, et see 1924. aastal valminud hoone on kultuurimälestis.

Ometi on siin elanud Aino Tamm, Andres Särev, raadiohääl Felix Moor, kujur Herman Halliste ja hulk teisigi kuulsusi. Koguni kolm kindralit, ning on seetõttu tuntud ka kui kindralite maja.

Hoone on seotud kahe Eestit vapustanud veretööga. 3. aprilli õhtul 1930 lõpetas 3. diviisi ülem ja Tallinna komandant kindral ­Johan Unt Raekoja platsi ohvitseride kasiinos peetud koosoleku ning, nagu tal kombeks, hakkas jala mööda Viru tänavat ja Narva maanteed kodu poole minema – Kreutzwaldi ja Tina tänava nurgamajja. Hoone vastas oli tol ajal Posti peavalitsuse maja ja seal asus ka Kaitseliidu Ida malevkonna staap, kus mehed olid parajasti nõupidamisel.

Kell 20.30 kuulsid nad revolvrilasku ja kohe seejärel appihüüdeid. Kurjategija, kes oli Unti selga tulistanud, jooksis sel ajal juba pimedas Politseiaias Suur-Tartu maantee poole ja kaitseliitlastel, kes hoiatuslaske tulistasid, ei õnnestunud teda tabada. Kindral suri neli päeva hiljem haiglas. Tema tapjat – kuigi vahepeal oli üks Venemaalt tulnud palgamõrtsukas kahtlustatavana vahi alla võetud – ei saadudki kätte.

Samast majast leiti 1945. aastal elajalikult tapetud Eesti esimene kutseline laulja Aino Tamm.