SALANAINE: Cynthia ja John 1964. aastal. The Beatlesi fännitaridel polnud kaua aimu, et nende iidol Lennon on abielus – ansambli mänedžer käskis seda infot varjata. Foto: VIDA PRESS
Inimesed
4. aprill 2015, 07:00

"John ei pühendanud mulle ainsatki laulu. See tundus talle imal." (5)

Kolmapäeval suri Hispaanias 75 aasta vanuses Cynthia Lennon, The Beatlesi legendi John Lennoni esimene naine. Julian Lennoni veebiküljel anti teada, et tema ema suri pärast lühikest, kuid vaprat võitlust vähiga.

"Poeg Julian Lennon oli kogu aeg tema voodiveerel. Pereliikmed on tänulikud teie palvete eest," seisis BBC Newsi vahendatud sõnumis.

Cynthia Lillian Powell sündis 10. septembril 1939. aastal Põhja-Inglismaa kuurortlinnas Blackpoolis. 1957. aastal Liverpooli kunstikolledžisse astudes tutvus ta Lennoniga. Too oli talle kalligraafiatunnis selja peale koputanud ja öelnud lihtsalt: "Tere, mina olen John."

1962. aasta augustis peeti pulmad, sest Cynthia jäi lapseootele. Poeg Julian sündis 1963. aasta aprillis. The Beatlesi esialgse menu harjal sundis ansambli mänedžer Brian Epstein Cynthiat tagaplaanile hoidma. Nii polnudki fännitaride hordidel esialgu aimu, et nende iidol John on abielumees ja pereisa. Kuid Cynthia on hiljem öelnud, et hoidis meelsasti madalat profiili, soovimata elada kõigi pilkude all, nagu tema mees.

Sellal kui Liverpooli kuldne nelik mööda maailma tuuritas ja edetabeleid vallutas, hoolitses Cynthia kodus poja eest. Abielu purunes 1968, kui ta avastas Johni salasuhte jaapani päritolu kunstniku Yoko Onoga.

Biograaf: John käitus Cynthiaga inetult

Paul McCartney nimetab oma järelehüüdes Cynthiat imetoredaks naiseks, kes oli Julianile hea ema ning keda kõik sõbrad jäävad taga igatsema.

"Cynthial oli kange elujanu ning ma olin uhke selle üle, kuidas meie, kaks naist, The Beatlesi peres vankumatult seisime," ütleb 1980. aastal tapetud Johni lesk Yoko.

1968. aastal The Beatlesi ainsa ametliku biograafia avaldanud ning eelnevalt kaks aastat Lennonitega lähedalt läbi käinud Hunter Davies kinnitas, et Cynthia oli suurepärane inimene. "Ta oli Johnist täiesti erinev – vaikne, tagasihoidlik ja rahulik. Temas polnud midagi hipilikku. Küllap toimus nende vahel vastandite tõmme." Biograaf lisab, et Lennon kohtles Cynthiat kohutavalt halvasti. "Ta magas Yokoga nende kodumajas ning nagu me hiljem teada saime, ründas Cynthiat ka füüsiliselt. Kuid naine jäi talle truuks."

Yoko Onost sai Johni muusa, kuid Cynthiale ei pühendanud John ühtki laulu. Nooruspõlves tundus see muusikule imal. "Põhja-Inglismaa matšomehed seda toona ei teinud," seletas Cynthia 1999. aastal ajalehele The Independent antud intervjuus.

Poeg kandis Johni peale aastaid vimma

1970. aastal abiellus Cynthia Itaalia hotelliomaniku Roberto Bassaniniga, kuus aastat hiljem Inglise inseneri John Twistiga, kuid seegi abielu lõppes lahutusega. 17 aastat oli Cynthia elukaaslaseks Jim Christie. 2002 abiellus Lennoni eksnaine ööklubiomaniku Noel Charlesiga, kes suri kaks aastat tagasi.

Muusik Julian, kes pole suutnud 1984. aastal välja antud debüütplaadi menu korrata, kandis isa peale kaua vimma, et too pere hülgas. Ta suutis talle andestada alles täiskasvanueas. "Jah, minu ema ja mind koheldi lugupidamatult. Jah, isal oli meie kahe vastu palju viha, aga nüüd ma mõistan, miks. Olin tegelikult väga isa moodi – olime mõlemad noored vihased mehed," arutles Julian 2009. aasta usutluses.

Emata lapsepõlv oli Johni hinge jätnud parandamatud haavad. Tema ema Julia hülgas poja, kui too oli alles viiene. Uuesti kohtusid nad poisi teismeeas. Julia hukkus autoõnnetuses, kui tulevane maailmakuulus muusik oli 17. "Ta lukustas kõik ema puudutavad tunded endasse. Siis lõi see vihana välja," mõistab Julian.

Testamendiga ei jätnud John esikpojale midagi. Viimaks jõudis Julian Yokoga kokkuleppele ja sai kopsaka rahasumma. Vaen tema vanemate abielu lõhki ajanud Yoko ja poolvend Seani vastu on ammu minevikuks saanud. "Nüüd on jäänud vaid armastus," ütles Julian 2009. aasta intervjuus.