"TA OLI ÜKS VÄIKE INGEL...": Eric Clapton poeg Connoriga 1990. aasta suvel.Foto: Vida Press
Inimesed
31. märts 2015, 07:00

"Eric mõistis poja tähendust alles päev enne lapse surma." (21)

Ränk saatuse iroonia: Eric Claptoni kuulsaim laul "Tears in Heaven" sündis tema elu suurimast tragöödiast. 24 aastat tagasi 20. märtsil 1991 kukkus muusiku nelja-aastane poeg Conor New Yorgi pilvelõhkuja 53. korruse aknast alla. "Kas sa teaksid mu nime, kui näeksin sind taevas?" küsib Eric igavesti nelja-aastaseks jäänud pojalt.

"Ta oli üks väike ingel..." meenutas Eric 2007. aastal ilmunud autobiograafias Conorit. Just poeg oli see, kelle nimel uimastisõltuvuse seljatanud, kuid aastaid alkoholismi küüsis vaevelnud staar tahtis kaine püsida. Poisi emaga, endast 13 aastat noorema itaalia teletähe Loredana Del Santo ehk Loryga polnud Eric peaaegu koos elanudki, ehkki oli tema pärast hüljanud abikaasa Pattie Boydi. Muusik on tunnistanud, et suutmatus lapsi saada oli üks põhjus, miks tema ja Pattie – The Beatlesi staari George Harrisoni endise kallima abielu karile jooksis.

Raseduse ajal polnud Loryl Ericust tuge. Eric, kes oli koos temaga last ihanud ja õhutanud teda rasestumisvastastest vahenditest loobuma, kadus ning lasi oma mänedžeril Loryt veenda, et too raseduse katkestaks. Kuid kange naine otsustas lapse igal juhul ilmale tuua. Eric polnud küll plaaninud sünnitusele kaasa tulla, kuid sai 21. augustil 1986 poja ilmaletulekust ikkagi osa ning oli sügavalt liigutatud.

Esialgu tundus, et neist saab siiski pere. Eric suutis koguni alkoholist loobuda. "Siis sai selgeks, et Eric ei suuda meie lapsega toime tulla ega leppida mõttega, et laps on esikohal," rääkis Lory üheksa aastat pärast Conori surma antud intervjuus. Muusik vajas enda ümber surmvaikust, laps aga tegi lärmi ja tekitas segadust. "Ta ei suutnud Conoriga mängida. Ta lihtsalt vaatas poissi otsekui teisest maailmast," vahendab muusiku ebaametlik koduleht eric-clapton.co.uk. Lory ja Eric läksid lahku. "Tahtsin nii väga teist last ja Eric oli nii ebakindel," rääkis itaallanna, lisades: "Traagiline on see, et ta mõistis, mida Conor talle tegelikult tähendab, alles päev enne meie poja surma."

Poiss jooksis lahtisest aknast otse tühimikku

Lory tuli 1991. aasta märtsis New Yorki, et Conor saaks isa seltsis aega veeta. Surmaeelsel päeval käisid isa ja poeg tsirkuses. "Kui Eric tagasi tuli, ütles ta mulle: "Nüüd ma mõistan, mida tähendab olla lapse isa." Ta oli nii õnnelik. Tol päeval nägin, et meil on tulevikku." Ericul oli kindel plaan pojale rohkem pühenduda, ta Londonis enda juurde elama võtta, talle süüa teha, tema eest hoolitseda. Kuid saatus tahtis teisiti.

Lory ja Conor ööbisid New Yorgis Lory sõbra korteris 57. tänava pilvelõhkujas. Poiss oli tsirkuses käigust nii elevil, et ei suutnud magama jääda ja aina jutustas emale oma muljetest. Järgmisel hommikul ärkas ta samuti elevusega: isa pidi neile järele tulema ja nad loomaaeda viima. "Conor oli oma toas, pidžaama ikka veel seljas," meenutab Lory. "Ta mängis lapsehoidjaga ja ma kuulsin, kuidas ta rääkis ja rõõmsalt hõikus."

Ema käis vannis ja seadis end väljaminekuks valmis. "Kell oli 11 ja ma hüüdsin Conorile vannitoast, et ta kähku teeks. Tema hüüdis rõõmsalt vastu: "Kohe!"

Kuna sel päeval pesi majahoidja korteri aknaid, oli Lory lugenud lapsehoidjale ja teenijale sõnad peale, et nood poissi hetkekski üksi ei jätaks. Lory tegeles samal ajal umbes veerand tundi remondihindade võrdlemisega. "Kuulsin, kuidas Conor hakkas äkki jooksma, nagu oleks otsustanud peitust mängida." Lory kuulis, kuidas lapsehoidja poisile järele jooksis. Kui Conor sööstis tuppa, mille seinasuurust akent majahoidja oli pesnud, hoiatas too lapsehoidjat, et aken on lahti. "Kuid selle viivu jooksul, kui lapsehoidja teda kuulas, jooksis Conor aknast otse välja. Kuulsin kohutavat karjatust, aga see polnud Conor. See oli lapsehoidja."

Tuppa jooksnud Lory nägi lahtist akent ja sai aru, mis oli juhtunud. "Tundsin, kuidas jõud minust kadus, ja varisesin põrandale."

Eric suutis raskes leinas siiski kaineks jääda

Eric räägib oma mälestustes, kuidas Lory talle telefonis hüsteeriselt karjus: "Conor on surnud!!!" "Mõtlesin endamisi: "See on jabur. Kuidas ta saab surnud olla?" ja küsisin tobedalt: "Oled sa kindel?"" meenutab muusik oma elu hirmsaimat päeva. "Ja siis ütles Lory, et Conor oli aknast välja kukkunud."

Mööda Park Avenue’d pilvelõhkuja poole kõndides üritas Eric end veenda, et kõik on korras. Kuid maja juurde jõudes nägi ta politsei- ja kiirabiautosid. Kulus tükk aega, enne kui ta julges uksest sisse minna ja Loryga silmitsi seista.

Punase pidžaamaga pisipoisil polnud vähimaidki ellujäämisšansse: 49 korruse pikkune õhulend lõppes neljakorruselise kõrvalmaja katusel. Murest murtud ema ei suutnud surnukuuri minna. Clapton pidi poega ise tuvastamas käima. "Kui vaatasin tema imearmast puhkavat nägu, mõtlesin: "See pole minu poeg. Natuke on tema moodi, aga tema on läinud. Matusemajas käisin Conorit uuesti vaatamas, et hüvasti jätta ja vabandust paluda, et ma pole olnud parem isa."

Lory elas üle veel ühe lapse kaotuse

Matused peeti Inglismaal kõledal märtsipäeval veidi enne Ericu 46. sünnipäeva. Kui kirstu maamulda sängitati, tabas Conori itaallannast vanaema hüsteeriahoog ja ta üritas hauda viskuda. "Mäletan, et olin sellest veidi šokeeritud. Mul pole kombeks tundeid välja näidata. Ma lihtsalt ei leina niimoodi," meenutas muusik.

Pärast matuseid leidis Eric kirja, mille Conor oli talle Milanost kirjutanud. Poiss rääkis, kuidas ta isast puudust tunneb ja igatseb temaga New Yorgis kohtuda. "Ta oli kirjutanud: "Ma armastan sind." See oli südantlõhestavalt valus, aga ka hea asi," arutles Clapton kainelt.

Eric suutis elu suurima tragöödia üle elada, ilma et oleks taas alkoholismisohu vajunud. Anonüümsete alkohoolikute koosolekul kinnitas ta saatusekaaslastele: "Kui juba mina suudan selle kõige juures kaineks jääda, siis suudab seda igaüks."

Lory avastas varsti pärast poja surma, et ootab oma uuelt kallimalt, Milano ärimehelt Silvio Sardilt last. "Mu süngeimatel hetkedel oli uus beebi valgus, mis mul elada aitas." Devin sündis 23. augustil 1991. Kaks päeva varem olnuks Conori viies sünnipäev. Lory pidi end sundima mitte otsima Devinist Conori vaimu. Kaks aastat hiljem tõi itaallanna ilmale enneaegse poja, kes suri kahenädalaselt. Kuid 2000. aastal õnnistati tema ja Silvio abielu uue pisipõnniga. Poeg Loren oli välimuselt oma kadunud vennaga väga sarnane, kuid see ei teinud Loryle enam nii teravalt haiget. Tänaseks on tema ja Silvio abielu läbi, kuid Lory särab oma sünnimaal seltskonnastaarina.

Eric leidis samuti uue õnne. 2001. aastal abiellus ta endast 31 aastat noorema graafiku Melia McIneryga. Neil on kolm tütart. 2013. aasta juunis sai Eric vanaisaks, kui tema vanim tütar, 1985. aastal abieluvälisest suhtest sündinud Ruth tõi ilmale poeg Isaac Eric Oweni.