KÜSIMUS SUURELE RINGILE: Kus pildil on ema Aita? Esimesel pilgul näib, et fotol on Vello Vaher oma nelja ilusa ja andeka tütrega. Väike spikker – Aita on kõige kõrgemal, roosa pluusiga on Lemme (14), musta pluusiga Lembi (28) ja sinise pluusiga Endla (23). Perepildilt puuduvad Linda (25, lõpetanud EMTA Lavakunstikooli) ja poeg Vootele (29, lõpetanud Tallinna ülikooli koreograafiaosakonna).Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
31. märts 2015, 07:00

"Õige tsirkus on nagu tippsport!" (8)

Miks eestlane tsirkusest eriti ei hooli? Üks põhjus võib olla ka see, et ta ei tea nüüdistsirkusest suurt midagi. Endla Vaheri arvates on inimestel tsirkusest vale mulje: "Arvatakse, et see on pigem lastele ja seal peab palju nalja saama. Tegelikult on see midagi palju põnevamat. Tsirkus pole ainult klounid ja loomad, neid on terve maailm täis. Õige tsirkus on nagu tippsport. Artistid teevad palju tööd ja riskivad iga päev oma tervisega, tehes uskumatuid trikke." 

"Kindlasti pole tsirkus kõigile. See on nagu teater – mõnele meeldib, mõnele mitte. Itaalia tsirkuses käisid näiteks kutid kambakesi etendusi vaatamas ehk siis tsirkus võib meeldida tervele perele. Poolpaljad naised, klounid, vormis mehed, loomad – mida ise näha tahad." 

Ei tegelegi iga päev tsirkusega  

Endla on Aita ja Vello Vaheri viiest lapsest vanuselt neljas. Kuni 2011. aastani tegeles neiu rühmvõimlemisega võimlemisklubis Piruett. 2011. aastal sai Endla Pirueti ja Jaanika koondvõistkonna koosseisus maailmameistrivõistlusel rühmvõimlemises pronksmedali. Pärast seda hakkas ta tegelema kergejõustikuga (odavise), 2013. aastal lisandus fitness: Endla võitis 2013. ja 2014. aastal fitnessi Euroopa meistrivõistlustel juunioride arvestuses kuldmedali ja maailmameistrivõistlustel juunioride hõbeda lisaks 2013. aastal naiste arvestuses hõbemedali. Endla esineb õhuakrobaatikaga kangal, keerutab hularõngaid ja õpib Tallinna ülikoolis.

"Inimestel on meie perest jäänud vale mulje. Arvatakse, et kõik meie peres painduvad iga pidi ja harjutame iga päev tsirkusenumbreid. Tegelikult me ei tegele iga päev tsirkusega. See on hobi, mis sai ükskord selgeks õpitud ja nüüd esineme vana rasva pealt."

Endla ütleb, et igaühel on omad tegemised ja tsirkusenumbrite harjutamiseks aega ei jää: "Harjutamine toimub laval. Samuti ei tegele kõik meie pere lapsed enam tsirkusega, sest enda kired on tõusnud esikohale. Samas usun, et mina isiklikult jään alati tsirkusega seotuks."

Maailmas on teada väga kuulsaid tsirkusedünastiaid. Mis on see fenomen, mis hoiab tsirkuseperekondi koos aastakümneid, lausa pool sajandit? Armastus? Raha? Jäägitu pühendumine ja ühised eesmärgid? Lastest noorim, 14aastane Lemme teab, mis on nende pere tugevus: "Mina arvan, et selleks on koostöö. See, et me esineme ikka koos ja usaldame üksteist."

Poole jõuga ei saa

Lemme õpib Tallinna 21. koolis. Tema teeb õhuakrobaatikat rõngal ja võrkkiigel, osales Kanal 2 "Talendijahi" 2009. aasta konkursil ja tuli finaalsaates viie esimese hulka.

Tsirkus on meeskonnatöö kõige ilusamas mõttes. Õhu­akrobaatika ega ükski teine tsirkusenumber pole usalduseta mõeldav. Tsirkuseperekonna liikmed kinnitavad ühest suust, et nende edu vundamendiks on piiritu usaldus. Kuhu maani see ulatub?

"Omal ajal kogu perega esinemas käies olime vägev löögirusikas. Viimasel ajal käime esinemas põhiliselt kolme tütrega, kes teevad igaüks omi tsirkusenumbreid. Usaldusega on nii, et tsirkuses ei saa midagi teha poole jõuga, alati peab igat trikki tegema maksimaalse pingutusega. Kõik teavad seda ja siis saab üksteist ka usaldada," ütleb Vello Vaher.

Sportlikult artistide­perelt on lugematuid kordi küsitud, mida nad söövad, et nad kõik nii painduvad on. Lemmel on selle kohta oma lugu rääkida: "Minu inglise keele õpetaja on ikka küsinud, kas ma ikka saan korralikult süüa. Mina olen seepeale vastanud, et ma söön pidevalt, ei mingit dieeti. Ja kui näoraamatusse pildi või video üles panen, siis ikka sõbrad kommenteerivad, kuidas sa nii hästi paindud."

Perekond maailmaparandajaid

Vello Vaher on seda usku, et Eesti riik algab meist igaühest endast, perekonnast: "Riik on nagu lapse­vanem, kes saab oma võsukesi kasvatada ja suunata, aga lõplikud valikud peab iga inimene ise tegema. Riik peab keeldude ja käskudega meie elu reguleerima, aga igal mõtleval inimesel võiksid õiged väärtushinnangud ise välja kujuneda."

Perekonnapealt on tihti küsitud, kuidas ta lõõgastub, kui karsket eluviisi peab. "Aga lõõgastuda saab ju värskes õhus viibides, pere ringis möllates, sportides ja isegi tööd tehes, kui see on õigesti valitud ja naudingut pakub. Kas see on riigi süü, kui keegi viimase raha alkoholi ja tubaka peale kulutab? Mina pooldan kindlasti omavastutuse suurendamist," ütleb Vello Vaher veendunult.

Elu on lill, kui selle eest hoolt kanda. "Muretsema paneb see, et lapsed ja noored liiguvad vähe – nii koolis kui ka vabal ajal. Liikumine on kindlasti üks viise stressi ja pingeid vältida," ütleb Lembi Vaher (28), MTÜ Tsirkusekooli juhatuse liige ja kuuekordne Eesti meister teivashüppes. Lembi esineb õhunumbriga trapetsil ja köiel, tsirkusekoolis aga assisteerib ürituste korraldamist ja õpetab žongleerimist ning akrobaatikat.

Millest võiks alustada üks tööga ära tapetud mees, kelle ainsaks sportlikuks tegevuseks on diivanilt jalgpallimatši vaatamine? Lembi naerab: "Tööga ära tapetud mees võiks ennast mitte tööga ära tappa." Ning talle assisteerib isa Vello: "Olen kümneid kordi jõudnud taastõdemuseni, et jõudu pole vaja kokku hoida – jõudu tuleb teha. Väikene jalutuskäik metsa all või sörkjooks linnatänavail annab hulga energiat ja sellest võib välja kasvada tõsine kiindumus spordi vastu."

Aastad mööduvad, tuuled pöörduvad, tsirkus alati jääb? "Tsirkus on see, mis meid alati kokku toob ja koos hoiab. Tsirkus jääb alati, vähemalt meie perre. Väljaspool tsirkust on meil omad elud, omad tegemised, omad maailmavaated. Peres oleme kõik võrdsed ja see on meile toonud nii head kui ka halba. Me kallistame, kakleme ja siis kallistame jälle," räägib Lembi kahe kiire toimetuse vahelt aega näpistades.

Tsirkusekool on välja kasvanud Vello Vaheri tsirkuseperekonnast. "Tore on see, et beebivõimlemisse tuleb üha rohkem emmesid ja issisid, keda on ka omal ajal minu tundides hüpitatud. Väike kurbusehetk on selle juures ka – järelikult olen seda tööd kaua teinud ja ju ma olen ikka päris vana," ütleb Eesti Olümpiakomitee poolt 2014. aasta spordihinge tiitliga pärjatud Vello Vaher. "Õnneks ma naudin trennide läbiviimist, esinemisi ja igasugust füüsilist tööd. Igal kevadel ootan suve, et saaksin maakodus tööd rügada."

Eesti tsirkusekogukond kutsub kõiki osa saama esimesest Eesti tsirkuse festivalist. 1.–30. aprillini toimuvad tsirkusesündmused Tallinnas, Tartus ja Keilas, olles üleilmse tsirkusepäeva osa.

Vello Vaher on õppinud ka ehitust, Aita aga näitekunsti

Vello Vaher on lõpetanud Tallinna tehnikaülikooli ehitusteaduskonna kütte ja ventilatsiooni eriala ning EMTA kõrgema lavakunstikooli magistriõppe. Vello on treener, väikelaste võimlemisjuhendaja, akrobaat, tehniliste lahenduste koordinaator ja tsirkuseartist. Tema esimesed lavakogemused pärinevad juba aastast 1979.

Pereema Aita Vaher on MTÜ Tsirkusekool juhatuse liige, Eesti näitlejate liidu liige, vabakutseline näitleja, lõpetanud EMTA lavakunstikooli XII lennu ja sai 2011. aastal magistrikraadi. Alates 2009. aastast on ta näitekunsti ja kõnetehnika õpetaja Teatripolygoni teatrikoolis. Tsirkusekoolis valmistab ette ja korraldab üritusi. Laulab, konfereerib ja esineb klounina, miimina ja korraldab töötube.

Aita Vaher: "Oleme Velloga tolerantsed!"

Kas ka klounid vahel nutavad?

Ikka, sama palju kui teised. Siis, kui on põhjust – siis, kui on etendus või film, mis puudutab, siis, kui meenuvad vanad ajad.

Öeldakse, et mehe armastus paneb naise särama. Teid on peetud Vaherite pere vanemaks õeks. Te vist pole iial pidanud kehakaalu pärast muretsema?

Kaaluprobleemid? Ikka, nüüd üle 50 hakkab vaikselt lisa kogunema, sellega on väga raske võidelda. Isud on vahel suured, vahel väikesed. Trenni teen regulaarselt, meeldivad shaping ja body pump, kätekõverdused ja tüvilihaste harjutused.

Kui Vello enam kui 20 aastat tagasi esimest korda telekaamerate eest titaga trikke tegi, ahhetas enamik naisi – issand, kui minu mees last sedasi väänaks, võtaks lapse ja läheks mehe juurest minema. Mida ütles noore ema süda?

Alati on väike pabin. Noorena ei osanud väga pabistada, nüüd enam ei jaksa nii palju pabistada.

Oletame, et olete Velloga 35aastased lapsevanemad ja lapsedki selle võrra nooremad. Kuidas te lapsevanematena nutindusega võitleksite?

Mäletan, kui meil oli üks arvuti, kõik pidid oma järge ootama, see tegi palju tüli. Kui raha oleks normaalselt, oleks vist kõigil meil nutikad. Me oleme üldiselt olnud väga tolerantsed kõige suhtes ja keelata ning jälgida keelust kinni pidamist ei oska me Velloga kumbki. Praegu kasutame hoiatusena millegi eest mõne instrumendi nädalaks meie kätte andmist.

Kuidas elada nii, et päikest jätkuks igasse päeva?

Meil kodus paistab küll päike, aga kui kõu kärgatab, siis korralikult ja suure jõuga.