Foto: Teet Malsroos
Inimesed
30. märts 2015, 07:00

Raivo Kaera skandaalne elulooraamat ilmus ikkagi! (44)

Endine üritustekorraldaja Raivo Kaer avaldas mullu kõmutekitanud elulooraamatu "Varjatud elu", mis kõrvaldati kiiresti müügilt pärast Mart Sanderi pöördumist Harju maakohtusse. Nüüd avaldas ta aga 20. märtsil sama raamatu muudetud kujul uuesti ning pani sellele nimeks "Suurem kui elu". 

"Paljud tegelaskujude nimed on muudetud, samuti kirjutasin ümber Mart Sanderist rääkiva peatüki. Tark lugeja leiab kõik ridade vahelt," selgitab Kaer, kes elab juba aastaid töötuna Pariisis.

Harju maakohus rahuldas tuntud meelelahutaja Mart Sanderi nõude ja keelas Kaeral avaldada ning levitada oma raamatut, mis sisaldas ka Sanderit puudutavat informatsiooni, jaanuari algul. Kohtu hinnangul rikkus elulooraamatu autor Sanderi seksuaalelu ja tervislikku seisundit puudutavate väidete ilma nõusolekuta avaldamisel põhiseadusest tulenevat eraellu sekkumise keeldu.

Arvestades asjaolu, et kostja on levitanud vaidlusalust teost internetis e-raamatuna, pidi Kaer kohtuotsuse kohaselt hüvitama Sanderile ka mittevaralise kahju 4000 eurot. Kaer kinnitas toona Õhtulehele, et tal pole vähimatki kavatsust Sanderit rahaliselt toetama hakata: "Kust midagi võtta pole, sealt võtta ei saa." Ka nüüd kinnitas alaliselt Prantsusmaal elav Kaer, et Sander tahab endiselt raha, kuid tal pole plaanis talle sentigi maksta. 

Elanud seitse kuud tänaval 

Kaer avaldas skandaalse raamatu uuesti seekord mitte Hea Teo, vaid Kentauri kirjastuses ning pehmemal kujul. Mehe sõnul pole tal kunagi olnud eesmärki kellelegi ära teha, vaid rääkida oma elulugu. "Minul pole midagi varjata! Minu sõnum oma eluloo avaldamisega on selge – sülitan Eesti riigile, seadustele ja kohtule!" pole Kaer kohtuotsusega rahul ning peab seda ebaõiglaseks.

Raivo Kaer korraldas üle kümne aasta tagasi Eesti artistide kontserte ja sai kurikuulsaks 2000. aastal seoses läbikukkunud tormikahjustuste heategevuskontserdiga Rakveres. Ta lahkus aastate eest kodumaalt, on elanud ka Poolas ja Hollandis. Kaera sõnul elas ta Pariisis seitse kuud tänaval ja teenis leiba kerjamisega.