Fotol laureaadid Oliver Kuusik ja Helen Lokuta Tõnu Kõrvitsa ooperis "Liblikas".Foto: Harri Rospu
Inimesed
29. märts 2015, 18:42

"REPORTERI" VIDEO: publik valis Estonia lemmiksolistid (2)

Rahvusooper Estonia kuldsponsor SEB Pank andis viiendat korda välja publikupreemiad nais- ja meessolistile, kelle valisid välja ooperikülastajad. Publiku lemmikuteks osutusid Helen Lokuta ja Oliver Kuusik, kellele anti auhinnad üle ooperi "Rinaldo" etenduse eel.

Estonia koosseisuliste ooperisolistide seast selgusid võitjad vaatajahääletuse tulemusena ja kumbki publiku lemmik sai 1300-eurose preemia. Kõikide hääletajate vahel loosis Estonia teater välja kümme 20-eurost kinkepiletit.

Helen Lokuta lõpetas 2002. aastal Eesti Muusikaakadeemia ning on õppinud Karlsruhe Muusikakõrgkoolis ja ooperikõrgkoolis. Lokuta on Rahvusooper Estonia solist alates aastast 2001. Tema rollide hulka kuuluvad Carmen (Bizet' "Carmen"), Fedora Palinska (Kálmáni "Tsirkusprintsess"), Almirena (Händeli "Rinaldo"), Musetta (Puccini "Boheem"), Erna/Ophelia (T. Kõrvitsa "Liblikas"), Siébel (Gounod' "Faust"), Polina (Tšaikovski "Padaemand"), Silva (Kálmáni "Silva"), Maddalena (Verdi "Rigoletto") jpt. Lokuta on osalenud solistina mitmete vokaalsümfooniliste suurvormide ettekannetel, Nargen Opera projektides ja esinenud soololauljana ka väljaspool Eestit. 2005. aastal pälvis Helen Lokuta Pille Lille Muusikute Fondi patrooni Lord Carlisle'i nimelise preemia "Noor muusik" ning 2007. aastal Eesti Teatriliidu aastaauhinna nimirolli eest Rossini "Tuhkatriinus" ja Õpetaja ning Ingli rolli eest Tõnu Kõrvitsa ooperites "Tuleaed" ja "Mu luiged, mu mõtted" ning Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemia 2007 kaalukate lavarollide loomise eest. 2011. aastal võitis Lokuta SEB publikupreemia.

Oliver Kuusik on õppinud Eesti Muusikaakadeemias ja Londoni Guildhall School of Music and Drama ooperistuudios. Alates aastast 2008 on ta Rahvusooper Estonia solist. Kuusiku repertuaari kuuluvad: Faust (Gounod' "Faust"), Rodolfo (Puccini "Boheem"), Nemorino (Donizetti "Armujook"), August (T. Kõrvitsa "Liblikas"), Charles (Hindemithi "Pikk jõulueine"), Christian (Tambergi "Cyrano de Bergerac"), Goffredo (Händeli "Rinaldo"), Walther (Wagneri "Tannhäuser"), Freddy (Loewe' "Minu veetlev leedi"), Paater (Leigh "Mees La Manchast") jpt. Hinnatud kammer- ja oratooriumisolistina on Oliver Kuusik laulnud tenoripartiisid mitmetes suurvormides, sh Händeli "Messias", Haydni "Loomine", Mozarti "Reekviem", Beethoveni Üheksas sümfoonia jt. Ta on andnud kontserte Eestis, Lätis, Soomes, Rootsis, Norras, Taanis, Venemaal, Saksamaal, Prantsusmaal, Kanadas, USAs, Inglismaal jm.

Oliver Kuusik on pälvinud mitmeid auhindu: esikoht eesti laulukonkursil "Noor laulja" (2002) ja Hendrik Krummi nimelisel lauljate võistlusel (2006), II auhind Tiit Kuusiku lauluvõistlusel (2001) ning III auhind ja eripreemia saksa muusika esituse eest V Klaudia Taevi nimelisel rahvusvahelisel ooperilauljate võistlusel (2007). Talle on omistatud ka Marje ja Kuldar Singi nimeline auhind "Noor muusik" (2005). 2008. aastal pälvis ta Eesti Teatri aastaauhinna osatäitmise eest Britteni ooperis "Kruvipööre". 2009. aastal valiti Oliver Kuusik rahvusvahelise konkursi "Jeunes Ambassadeurs Lyriques" (Kanada) laureaadiks. Samal aastal anti talle kristallkingakese auhind vokaalse ja lavalise arengu eest ning seoses esiletõusuga Mozarti ooperis "Così fan tutte", Massenet' ooperis "Thaïs" ning Donizetti ooperis "Poliuto". 2011. aastal pälvis Kuusik SEB publikupreemia.