Vasakult: USA astronaut Scott Kelly ning Vene kosmonaudid Gennady Padalka ja Mihhail Kornienko 27. märtsil 2015 Baikonuril.Foto: AFP / Scanpix
Maailm
27. märts 2015, 17:26

Astronaut Kelly ja kosmonaut Padalka püstitavad kosmosejaamas rekordeid (1)

NASA astronaut Scott Kelly ja kaks Vene kosmonauti lahkuvad kosmosesse pikaks ajaks, tehes sellega kosmoselendude ajalugu.

Reedel, 27. märtsil asus astronaut Kelly Kasahstanis asuvalt Baikonuri kosmodroomilt Vene raketiga Soyuz teele Rahvusvahelise Kosmosejaama (ISS) poole, jäädes Maa orbiidile ligi aastaks – see on kaks korda pikemaks ajaks, kui ükski USA astronaut on seni kosmoses viibinud. Astronaudi sõnul on kosmosejaam "maagiline koht", kirjutab CNN.

Temaga koos lendavad Vene kosmonaudid Mihhail Kornienko ja Gennady Padalka. Ka Kornienko jääb aastaks kosmosesse, Padalka aga naaseb kuue kuu pärast.

Kosmosejaamas ootavad neid ees USA astronaut Terry Virts, Vene kosmonaut Anton Škaplerov ja Itaalia astronaut Samantha Cristoforetti.

51aastane Scott Kelly purustab kosmoses viibimise ajarekordi, mida seni hoidsid NASA astronaut Michael Lopez-Alegria ning Vene kosmonaut Mihhail Tjurin, kes elasid kosmoses üle seitsme kuu – 18. septembrist 2006 kuni 21. aprillini 2007.

Kelly püstitab selle lennuga teisegi USA rekordi: koos varasemate kosmosemissioonidega oleks tal käesoleva missiooni lõppemisel kosmoses viibitud 522 päeva; eelmine rekordiomanik astronaut Mike Fincke on kosmoses elanud kokku 381 päeva, 15 tundi ja 11 minutit.

Kosmonaut Padalka on aga see inimene, kes on üldse kõige rohkem kosmoses olnud – s.o 710 päeva, sh. Vene kosmosejaamas Mir ning kolm korda ISSis.

Pikaajaliste kosmoselendudega valmistub NASA saatma inimest Marsile ja kaugemale kosmosesse. Parim katsepaik selleks on ISS, kus on olemas kuus magamistuba, kaks pesuruumi ning 360kraadine panoraamaken, kust avaneb oivaline vaade.

On selgunud, et pikemat aega kosmoses viibinud astronautidel tekkisid muutused nägemises ja luustikus, lihaste kõhetumine jms. Aeg-ajalt kurdavad kosmoselendurid isoleerituse ja piiratuse üle.

Scott Kelly kaksikvend Mark on samuti astronaut, kuid tänaseks on ta erus. Vennad osalesid vabatahtlikena NASA projektis, milles uuriti, milliseid muutusid teevad läbi identsed kaksikud, kes viibivad aasta kuni paari järel erinevates keskkondades.