ÕNNELIK DISAINER: Kunsti­ajaloolane Krista Piirimäe avastas nuku­kleitide meisterdamise ime­maailma vanaemana. Foto: Silja Paavle
Inimesed
27. märts 2015, 07:00

Nukukleitide disainimine on vanaemale puhas rõõm! (3)

Kunstiajaloolase Krista Piirimäe salahobi on nukukleitide õmblemine.

"Ma olen elus paljude asjadega tegelenud, kuid just nukukleitide õmblemise juures olen kogenud suurimat õnnetunnet," räägib kunstiajaloolane Krista Piirimäe õhinal.

Barbie’dele tualette disainima sattus kunstiajaloolane Krista Piirimäe (68) üsna hiljuti, kaheksa aasta eest. "Mind kutsuti pojatütre Ellinori kuuendale sünnipäevale. Revideerisin põhjalikult korterit, et kas tüdrukul on mingi mänguasi veel puudu ja märkasin, et Barbie kleidid on katki," meenutab Krista hobi algust.

Käiku läks ema pulmakleidiriie

Esimese kleidi Barbie’le õmbles Krista oma ema 1938. aastast pärit pulmakleidi roosadest lappidest, millele lisas Abakhani poest ostetud pitsi ja särava paela. Nuku uus tualett rõõmustas Ellinori väga. Sellest ajast saati Krista miniatuurset moodi loobki.

"Õnneks on mul tüdrukutest lapselapsi seitse ja vennal on neid viis, seega soovijaist puudu ei tule," kostab naine, kes laseb näppudel nukukleitide kallal käia nii õhtuti teleka ees istudes kui ka seltskonnas lobisedes.

Ema Anni pulmakleidi riidetükke on Kristal kodus veelgi ja nendest on ta otsustanud disainida ema lapselapselaste Barbie’dele pruutkleidid. Tõsi, selle au osaliseks saavad üksnes need kaks tüdrukukest, kellel nimeks samuti Anni.

Mõne aasta eest tegi Krista oma sünnipäeva puhul kõigile enda ja venna lapselastele kingituse ning tüdrukud said mõistagi peaasjalikult nukukleite, mõni printsi ülikonna. Üks aasta oli aga puhtalt pühendatud poistele, kes said endale selga tõmbamiseks linnukostüümid.

Krista räägib, et talle on põnevam õmmelda teemade kaupa, näiteks ühel aastal valmivad rohelised kleidid, siis kuldsed, siis sinimustvalged või liblikatega. Nüüd on peres tüdrukuid aga palju, et igal aastal nii suurt hulka kleite luua ei jõua.

Krista kujundatud puperüüd on hinnatud ka sõprade-tuttavate seas. Näiteks õnnestus tal hiljaaegu vahetada üks kleidike kuue vana Barbie vastu.

Praeguseks on Krista ühtekokku disaininud ja õmmelnud 90 kostüümi, millest 62 on veel 28. märtsini kõigile uudistamiseks Tartu linnaraamatukogu lasteosakonnas. (Krista nukukleidinäitusele 14 oma nukku modellideks laenanud lapselaps Annika saab ka selle suuremeelsuse eest kingiks uue kostüümi, mida leludele selga passitada.)

Tervelt 12 tualetti valmisid ekstra selle näituse jaoks. Teiste seas ka kollektsioon võrk- ja korvpallikleitidest, millega kunstiajaloolane pakuks tugevat konkurentsi disaineritele mõnel moekonkursilgi. Need kleidid said alguse vildipallidest, mis võlusid Kristat esimesest silmapilgust peale.

Krista lapsepõlves kulus aeg lugemisele

Krista ütleb, et tema moodi ei jälgi ning kõik nukukleidid on sündinud nii, et ta paneb inspireerivad kangatükid ja pitsiribad lihtsalt omavahel klappima.

Muide lapsepõlves kulus kogu Krista vaba aeg lugemisele ja suhe näputööga oli nagu paljudel teistelgi tüdrukutel: koolitunnis alustatud käsitöö jäi lihtsalt pooleli või pidi selle lõpetama ema.

Vardad võttis Krista esimest korda tõsiselt kätte siis, kui esimene ta neljast lapsest vajas käpikuid. Krista jäigi kuduma ning kogu pere kõik kindad, sokid, sallid, mütsid on väljunud tema vilgaste näppude vahelt.

Kampsunitega hakkas ta tegelema siis, kui sündisid lapselapsed. "Ja seda mitte vajadusest, sest oli juba uus aeg ja kõike poes saada, vaid naudingust luua ilu, midagi sellist, mida osta ei saa," lausub Krista.