PILGUMAGNET: Kõige ligitõmbavamaks pidasid mehed naisi, kelle nimmeosa nõgusus oli 45 kraadi. Foto: Vida Press
Inimesed
26. märts 2015, 07:00

Mehi ei lumma priske pepu, vaid nõgus selg! (4)

Texase ülikooli teadlased kinnitavad, et mehed on juba iidsetest aegadest peale programmeeritud tundma tõmmet vormikate naiste poole. Kuid tegelikult ei köida nende pilku niivõrd tuharad, kuivõrd konkreetne lülisambanõgusus, mis annab aimu võimest palju lapsi ilmale tuua.

Sellel, et kurvikale pepule silma visates käitub tänapäeva kontorirott nagu pesueht koopainimene, on kindel põhjus. Mehed on iidsetest aegadest peale eneselegi teadmata tundnud tõmmet vormikate naiste poole, sest nende figuur tõotab viljakust ning suutlikkust mitmele rasedusele vastu pidada.

Kuid nüüd avastasid Texase ülikooli teadlased, et meeste pilgumagnetiks pole tingimata kurvikas pepuke, vaid lülisamba nimmeosa nõgusus.

Uurimus on avaldatud ajakirjas Evolution and Human Behavior.

Lähtuvad praktilistest kaalutlustest

Uurimus koosnes kahest osast. Esiteks uurisid teadlased sajalt mehelt, kuidas nad hindavad eri naisefiguuride atraktiivsust. Joonised keskendusid just nimelt lülisamba nimmeosa nõgususele ja sellest johtuvale tuharate eendumisele.

Selgus, et kõige ligitõmbavamaks pidasid mehed naisi, kelle nimmeosa nõgusus oli 45 kraadi.

"Selline lülisamba ehitus võimaldanuks rasedal naisel oma keharaskust puusade kohal tasakaalus hoida," tõmbab uurimisrühma juht psühholoog David Lewis paralleeli ürginimeste ajaga.

"Need naised oleksid olnud raseduseaegsel toiduotsimisel edukamad ning lülisambavigastuste risk oleks neil olnud kindlasti väiksem.

Neil meestel, kes selliseid naisi eelistasid, olnuks paariline, kes suudab loodet ja järeltulijaid paremini toita ning kes suudaks mitut rasedust vigastusi saamata lõpuni kanda."

Uurimuse teine osa hõlmas ligi 200 meest. Neilgi paluti hinnata naiste fotosid. Sedapuhku pakuti vaatamiseks igat mõõtu tuharatega ja isesuguse nimmenõgususega eevatütreid. Teadlasi huvitas, kas mehed eelistavad kindlat kaart, kuna see viitab suurtele tuharatele, või ahvatleb neid tõepoolest nõgususe suurus ise.

Taas leidsid kinnitust varasemad tulemused – mehed eelistasid hoolimata taguotsa suurusest ikkagi nimelt neid naisi, kelle lülisamba nimmeosa nõgusus oli 45,5 kraadi.

"Selle uurimuse juures on lummav see, et taas tõestatakse teaduslikult tihedat seost inimese kehaehituse soolise ewrinevuse – antud juhul nimmenõgususe – ning tänaseks tekkinud atraktiivsuse mõõdupuu vahel," ütleb Texase ülikooli psühholoogiaprofessor David Buss.

Ta nendib, et nagu varasemadki uurimused, kinnitab seegi: ilu pole vaataja silmades, vaid vastab selgele loogikale.