Helen Sildna, Foto: Laura Oks
Inimesed
26. märts 2015, 07:00

"Tallinn Music Weeki" kodukontserdid: "Vajutad lihtsalt kella ja astud sisse!" (1)

"Ma loodan, et läbu ei teki — inimesed jätavad porised saapad esikusse ja jooki maha ei aja," muigab muusikafestivali "Tallinn Music Week" peakorraldaja Helen Sildna. Tänavusele programmile annavad värvi kodukontserdid.

Kodukontsert on sündmus, mis toimub sõna otseses mõttes kellegi isikliku nelja seina vahel: ansambel veeretab elutoas viisikest, aga peremees näiteks küpsetab samal ajal köögis pannkooke.

Sildna kirjeldab kontserdile saabumist: vajutad lihtsalt uksekella ja annad endast teada. Samas paneb ta südamele, et ega üle paarikümne inimese kellegi juurde naljalt ära ei mahu. Et etteasted on pärastlõunasel ajal, jääb ära ka mure võimaliku öörahu rikkumise pärast.

Kuulajaid võõrustavad pered pole valitud siiski päris juhuslikult, vaid ikka muusikainimeste tutvusringkonna kaudu.

"Ühel või teisel viisil on nad kõik muusikaga seotud," selgitab Sildna, et päris võõrana enda kodu kontserdi jaoks pakkuda ei saa. Oma silmaga kõiki kohti üle vaadata pole ta siiski veel jõudnud.

"Muidugi on see ka tore üllatus väliskülalistele – näha eesti inimese elamist seestpoolt," arvab Sildna. Inspiratsiooni uudseks lähenemiseks sai ta Islandilt. Eestis on näiteks Trad.Attack!`i Sandra Sillamaa sarnaseid asju korraldanud.

25.–29. märtsini kestval muusikafestivalil on kolm kontserte võõrustavat kodu, üks vanalinnas ja kaks Põhja-Tallinnas. Üles astuvad näiteks Marten Kuningas ja MiaMee.