Christopher Reeve (vasakul) 1978. aasta Supermani-filmisFoto: HO
Müstika
24. märts 2015, 18:00

Kas Supermani-kostüümi kandmine toob ka Eestis halba õnne? (18)

Kas teate, mis ühendab südametemurdjast näitlejat Marlon Brandot, Supermani mänginud Christopher Reeve´i ja George Reevesit ning viimase aja sündmuste vaagimisel ka Tallinna linnapead Edgar Savisaart?

Internetiavarustes võib iga huviline tutvuda niinimetatud Supermani-needusega, mis tabab igaüht, kes astub filmilinal üles superkangelasena või isegi Supermani-filmi mõnes vähem tähtsamas rollis. Needusesse usuvad nii paljud, et aeg-ajalt on tekkinud raskusi filmidesse osatäitjate leidmisega.

Enamasti seostatakse needust kahe sarnase nimega näitlejaga. George Reeves mängis peaosa aastatel 1952-1958 jooksnud telesarjas "Supermani seiklused". 45. eluaastal suri mees üsna kahtlastel asjaoludel kuulihaavadesse. Politsei käsitles seda küll enesetapuna, kuid relvalt ei leitud mehe enda sõrmejälgi. Lisaks oli teada, et näitlejal oli värske armulugu filmikompanii bossi naisega.

Christopher Reeve kehastas superkangelast aastatel 1978 -1987 linastunud neljas kinofilmis. 1995. aastal kukkus Reeve ratsutades hobuselt maha. Üheksa aastat halvatuna voodis veetnud mees suri 52-aastaselt.

1940ndatel seriaalides Supermani mänginud Kirk Alyn suri Alzheimeri tõppe. Samal kümnendil esimesele multifilmi-Supermanile hääle andnud Bud Collyer elas rahulikult seni, kuni talle pakuti sama rolli 1966. aastal "Supermani uutes seiklustes". Kolm aastat hiljem suri mees vereringehäiretesse.

Häda kaela tõmbamiseks piisab isegi titeeas Supermani kehastamisest. Imikust ülikangelast mänginud Lee Quigleyśt sai teismelisena narkomaan ja ta suri 14-aastaselt lahustit sisse hingates.

Suuremaid ja väiksemaid äpardusi on juhtunud ka Supermani kõrval teisi rolle mänginud näitlejatega. Marlon Brando mängis 1978. aasta filmis Supermani bioloogilist isa Jor-Eli.
Brando elas küll üsna vanaks – tervelt 80-aastaseks, kuid tema elu oli äärmiselt keerukas. Südametemurdjast näitlejal oli palju õnnetuid armulugusid ja tema tütar võttis endalt ise elu.

Ka Supermani-näitlejate lähedased pole kaitstud. Õnnetult kukkunud ja halvatuna surnud Christopher Reeve´i naine Dana suri 44-aastaselt kopsuvähki, kuigi polnud mitte kunagi suitsetanud.

Needuse ohvritena on mainitud ka Margot Kidderit, Richard Pryorit, Jerry Siegeli ja Joe Shusterit ning Max ja Dave Fleischerit. Nii tekibki küsimus, kas Supermani-needus on tõesti olemas?