Gordon Ramsay "Tervisetoidud" (kirjastus Varrak)Foto: ALDO LUUD
Raamat
24. märts 2015, 15:25

Telekokk Gordon Ramsay: tervislik toit ei pea olema maitsetu (2)

"Kes mind tunnevad, teavad, et ma pole dieediusku. Küll aga olen ma veendunud, et suudan valmistada ja pakkuda tervislikku toitu, tegemata seejuures järeleandmisi maitses ega märkimisväärseid muudatusi oma toiduvalmistamismeetodites," kinnitab Gordon Ramsay.

Kolme Michelini tärniga pärjatud Briti tippkokk, kirglik maratonijooksja ja telesaatejuht tunnistab raamatu "Tervisetoidud" tutvustuses, et temast sai tervisliku toitumise austaja 2000. aastal, mil äi registreeris tollal ülekaalulise ja vormist väljas mehe Londoni maratonile. Sellest ajast saati teab ta: hästi toitumine ja enese vormis hoidmine käivad käsikäes.

Liiatigi võib iga kokk tema kinnitada, et meie elustiil on ebatavaline ja ebatervislik – me pistame pidevalt midagi suhu, aga aega trenni tegemiseks napib. "Ma ei taha seda stereotüüpi kinnistada. Usun, et väikese lisateadmise ja -pingutusega on igaüks suuteline muutma oma söömisharjumusi ja eluviisi paremuse suunas," kinnitab ta. Ning ongi selle mõtte toetamiseks pannud kirja 125 isuäratavat retsepti, nii hommiku- kui lõunasöökideks, lastetoitudeks, grill­toitudeks kui ka õhtusöökideks, magustoitudeks ja peotoitudeks.

Igal juhul kutsub kirjastuse Varrak raamat kokkama – ahvatlevad pildid ning samm-sammult lahti seletatud retseptid teevad tervislike toitude valmistamise imelihtsaks.

Seejuures tasub silmas pidada, nagu rõhutab ka Ramsay, et toiduvalmistamine algab õigete komponentide valimisega. See ei tähenda pelgalt taisemate lihatükkide ostmist ja rasva tarbimise vähendamist, vaid teadlikkust, millised toiduained on ühel või teisel hetkel inimese jaoks parimad. See tähendab, et hooajalisus on tervisliku toitumise üks võtmesõnu. Ning selle nimel tasub pingutada, sest hea elu juurde kuulub lisaks tervisele ka toidu nautimine.