PARIM KINK: Marten Männiste, kes sai Grand Prix’ võitjana kingituseks kitarri, on seda pilli õppinud Tallinna Muusikakeskkoolis seitse aastat. "See kingitus läks väga asja ette!" rõõmustas poiss.Foto: Mati Hiis
Tele
24. märts 2015, 07:00

"Laulukarusselli" võitja Märten Männiste: minu suurimaks eeskujuks on mu õde (27)

"Kui õde mõnel pereüritusel laulis, siis ma läksin alati tema juurde, võtsin tal käest kinni ja lalisesin kaasa nii palju, kui oskasin. Ma olin siis veel nii väike, kuskil kaheaastane, et isegi ei rääkinud veel," on "Laulukarusselli" vanema vanuserühma ja Grand Prix’ võitja Märten Männiste (13) tänulik oma õele, kes laulis talle võidu toonud loos tausta. Kohe pärast saate lõppu jooksis Märten õe juurde ja kallistas teda kõvasti.

"Ma olen kasvanud muusika keskel: mina, minu isa Kaupo ja õde Merit teeme perebändi ja käime kogu Eestis esinemas. Meil on üllatavalt palju esinemisi - paar kontserti kuus kindlasti," on Märten väikesest peale muusikaga tegelenud.

"Tantsumuusikat me ei tee. Me esineme klaveri, kitarri ja viiuli saatel põhiliselt eesti keeles, aga me kasvame ja välismaiseid laule tuleb ka juurde."

"Laulukarusselli" kahes kategoorias võitnud noormees tunnistab, et unistas võidust, kuid ei olnud selles sajaprotsendiliselt kindel. "Sisimas ikka ju loodad, et läheb hästi, kuid ennustada, kes võidab, ei saa. Võistlejate tase oli kõrge ja kõik laulsid hästi," hindas Märten oma konkurente.

Ta usub, et võidu tõi mitte ainult hea esitus ja lauluoskus, vaid ka loo valik. "Valisin koos isaga Joel Steinfeldti loo "Tiivutu". Tundus, et see sobib mulle ja ma saan selle loo kaudu oma võimeid näidata. Pealegi ei ole see äraleierdatud lugu."

Enesekindlalt ja loomulikult esinenud Märten tunnistab, et enne lavale minemist oli tal siiski väike närv sees. "Mõtlesin, et kohe läheb lugu peale, jäänud on veel kolm sekundit. Aga kui sa oled laval, näed rõõmsat publikut ja tunned, et saalis valitseb sõbralik õhkkond, kaob lavanärv iseenesest ja jääb üksnes esinemisrõõm," nautis Märten oma etteastet.

Noormees on ka varem samal lauluvõistlusel osalenud. "Jõudsin poolfinaali, olin siis seitsme- või kaheksa-aastane. Mulle tundub, et nüüd oli minu jaoks võistlemine keerulisem, sest vanemas vanuserühmas võistlejatel on rohkem laulukogemust," selgitab poiss.

Unistab saada lauljaks ja näitlejaks

Harjumaalt pärit Märtenil on praeguseks lavakogemusi kogunenud juba omajagu. Ta on mänginud nii kooliteatris kui ka muusikalides. Möödunud suvel astus ta üles nukuteatri lavastuses "Kapten Granti lapsed", kus ta kehastas Robert Granti. ETV vaatajatele on Märten tuttav saatest "Perepidu", kus ta laulis koos oma isa ja õega ning pääses poolfinaali.

Poiss on lava jaganud ka mitme tuntud Eesti lauljaga. "Olen laulnud Birgit Õigemeelega duetti "Laulupealinna" saates. Käisin ka Ott Leplandi ja Birgitiga jõulutuuril, Karl-Erik Taukariga laulsime mutionu pidulaulu, Maia Vahtramäega juhtisime ühte kontserti."

Poiss ei tee saladust, et soovib tulevikus lauljaks saada, kuid see on vaid unistuse üks pool: "Ma tahan saada nii lauljaks kui näitlejaks. Need ametid võiksid olla tasakaalus," leiab Märten.

"Mul ei ole kindlaid lemmiknäitlejaid, ma hindan iga näitleja puhul seda, kui hästi ta oma tööga hakkama saab ja rolli sulanduda suudab. Üks selline professionaalne näitleja on kindlasti Eddie Murphy."

Koolist ja muusikakoolist vabal ajal meeldib Märtenile jalgpallitrennis käia. "Ma käin jalgpalli mängimas Eesti tippklubis FC Nõmme United. Kuna ma tegelen nii palju muusikaga, jõuan sinna nädalas nelja korra asemel vaid kaks korda," selgitab poiss.

"Vabal ajal meeldib mulle sõpradega kohtuda, nendega koos musitseerida või lihtsalt linna peal ringi käia," pole Märtenile ka tavalised noorte ajaveetmisviisid võõrad.

Narvast pärit Alika Milova: ma pole kurb, et võidust ilma jäin

Vanema vanuserühma finalist Alika Milova ütleb, et "Laulukarussellil" võidukohast ilma jäämine ei teinud teda kurvaks: "Ma ei mõtle kunagi, et ma olen kõigist parem ja ülejäänud on minust kehvemad. Nii palju, kui on erinevaid inimesi, on ka erinevaid arvamusi ning sellega tuleb lihtsalt arvestada," võtab ta võistlust ratsionaalselt.

Narvast pärit Alika räägib eesti keelt vabalt. "Ma räägin eesti keelt hästi, sest alguses ma õppisin keele süvaõppega koolis ning 5. klassis läksin üle eestikeelsesse kooli. Tahaksin tänada oma esimest eesti keele õpetajat Marle Koppelilt, tänu kellele mul praegu keel suus on. Kui inimene tahab oma elu Eestiga siduda, siin õppida ja töötada, ei saa eesti keelest üle ega ümber," leiab Alika, kellega olid lauluvõistlusel kaasas vanemad ja vanem õde Valeria. Viimane pani end omal ajal proovile saates "Eesti otsib superstaari".

Alika hakkas laulmist õppima neljandal eluaastal, kui vanemad panid ta Narvas Magic Landi laulustuudiosse. "Alika käis kõigepealt iluvõimlemises ning me otsustasime ta panna ka laulustuudiosse. Üsna pea aga selgus, et tal on laulmiseks annet ning iluvõimlemine jäi tahaplaanile," selgitab tüdruku ema Jekaterina Milova.

"Hiljem läks Alika ka muusikakooli, kus õpib praegu klaverit ja kitarri."

Alika on osalenud kõikidel linna olulisematel kontsertidel ning jõudis 2012. aastal rahvusvahelise konkursi "Uus laine Junior" finaali. "Minu jaoks on see olnud siiamaani üks tähtsamaid konkursse, sest sain sealt väga palju kogemusi. Produtsent Aleksandr Revzin rääkis meile tänapäeva meelelahutusmaailma detailidest ja sellest, mis teeb artisti edukaks," selgitab tüdruk.

"Artist peab olema hea lauluhäälega, võluv ja ta peab oskama luua publikuga kontakti. Sa pead suutma anda inimesele oma positiivse energia ja kui sa tunned sooja vastuvõttu, on see suur võit!"

Rääkides oma lemmiklauljatest, toob Alika vene artistidest esile räppar Timati ja Kristina Si, välismaistest on tema viimase aja vaieldamatud lemmikud Beyonce ja Jessie J. "Eesti lauljatest meeldivad mulle Tanel Padar, Tõnis Mägi ja muidugi – Ithaka Maria! Tõnis Mägi on suurepärane inimene ja väga hea laulja. Ma armastan tema lugusid, sest nendes on palju sisu – nendes on hing. Terve meie pere, ema, isa ja minu vanem õde, kuulame viimasel ajal väga palju tema muusikat," selgitab "Laulukarusselli" vanema vanuserühma finalist Alika Milova, miks ta valis oma viimaseks looks Tõnis Mäe "Jäljed".