PRESSRAUD VÄLJA, KASS SISSE: Mänguasjatootja Hasbro teatas kaks aastat tagasi, et «Monopoli» fännid otsustasid internetiküsitluses praakida välja pressrauakujulise mängunupu ning asendada selle kassiga.Foto: AFP/scanpix
Inimesed
21. märts 2015, 08:00

80 aastat "Monopoli" mängu: pikim mäng on kestnud 70 päeva

Sel nädalal tähistab 80. sünnipäeva "Monopol" – maailma edukaim lauamäng, mis võimaldab tunda end kapitalistina, kes palehigis kinnisvara kokku ahnitseb.

"Monopoli" juured ulatuvad 1903. aastasse, mil ameeriklanna Elizabeth J. Magie Phillips mõtles välja maa ostu-müügi ja arendamise "Maaomanikumängu", mille abil ta lootis selgitada majandusteadlase Henry George’i maksuteooria puudusi. Kuid "Monopoli" loojana sai tuntuks Philadelphia mees Charles Darrow, kes meisterdas selle 1933. aastal käepärastest vahenditest ühe "Maaomanikumängu" versiooni alusel.

Mängulaud oli kaetud vakstuga, kaardid käsitsi kirjutatud ning majad-hotellid liistujuppidest, kirjutab hlntv.com. Esimesteks nuppudeks olid õigupoolest ühe Darrow’ noore sugulase käeketi ripatsid: pressraud, ridikül, latern, ralliauto, sõrmkübar, king, silinderkübar, sõjalaev, suurtükk ja kiikhobu.

Mänguasjafirma Parker Brothers lükkas "Monopoli" algul tagasi – selles olnud 52 ränka puudust ja viga, nende seas mängu pikkus, teema ja keerukus, kirjutab People. Ent kui Darrow’l õnnestus mäng Philadelphia kaubamajadesse müügile anda ning see edukaks osutus, mõtles ka Parker Brothers ümber ja ostis 19. märtsil Darrow’lt mängu õigused.

Juba aasta pärast toodeti kahedollarilist mängu 35 000 eksemplari nädalas. Nüüdseks toodetakse seda 47 keeles ja müüakse 114 maal. "Monopolist" on valmistatud üle 300 versiooni, nende seas pimedate kirjas, aga ka šokolaadist mäng. Praegune tootjafirma on Hasbro.

Ametlikel andmeil on kõige pikem "Monopoli" mäng kestnud 70 päeva. Kõige rohkem inimesi – 3000 – mängis seda ühekorraga 2008. aastal. Kalleima versiooni, kahe miljoni dollarilise "Monopoli" valmistas San Francisco juveliir Sidney Mobell 1998. aastal. "Monopoli" maailmameistrivõistlusi peetakse 1973. aastast, neid on aset leidnud nii New Yorgis, Tokyos, Monte Carlos kui ka Torontos. Tänavune suursündmus toimub Hiinas Macaus.