EESTISSEGI OODATUD: AC/DC on üks palavaimalt siia oodatud bändidest, kuid tuleb rõõmustada sellegi üle, et neid saab üle viie aasta näha teispool Soome lahte. Pildil laulja Brian Johnson ja bändi maskott, oma kuulsates põlvpükstes kepsutav kitarrist Angus Young.Foto: Reuters / Scanpix
Saund
21. märts 2015, 08:00

AC/DC ja U2 tulevad meie külje alla! (1)

Millised muusikastaarid annavad tänavu kontserdi Eesti lähistel?

Kui peamiselt teismeliste tüdrukute (silma)rõõmuks maabub juunis nii Helsingis kui ka Stockholmis Briti poistebänd One Direction, siis rokiaustajaid ajab elevile see, et naabermaadesse on saabumas terve plejaad pehmema ja karmima rokkmuusika suurnimesid: U2, AC/DC, Judas Priest, Foo Fighters, Nickelback.

Nii mõnigi artist, keda on aastaid Eestisse oodatud, kuid kes meie väiksuse tõttu siia suure tõenäosusega ei jõua, leiab sel aastal tee meie lähimaadesse. Võimalusi kontserdiväljasõitudeks jagub aprillist novembrini.

Soome

Juba 22. aprillil tuleb Helsingi kontserdiklubisse The Circus neidusid hullutama Austraalia Justin Bieberiks ristitud nooruke poplaulja Cody Simpson. Samal lainel jätkab 27. ja 28. juunil Helsingi olümpiastaadionil One Directioni viisik.

Maiuspalana Guns N’ Rosese austajaile astub 28. mail Helsingi jäähallis üles bändi asutajaliige ja endine soolokitarrist Slash koos laulja Myles Kennedyga ja taustaansambliga the Conspirators.

4. juunil kütab sealsamas jäähallis lava kuumaks üks kõigi aegade vägevamaid hevibände Judas Priest.

Pärast viieaastast turneedepausi tuuritab Austraalia raskerokilegend AC/DC taas ja avab 22. juulil Helsingist sadakond kilomeetrit põhja pool Hämeenlinnas uue Kantola festivalipargi.

14.–16. juunini Helsingis ja selle ümbruses toimuva Flow festivali tõmbenumbriks on inglise indirokibänd Florence + The Machine eesotsas omapärase häälega lauljatari Florence Welchiga.

Pealinnast paarisaja kilomeetri kaugusel Jämsäs Himose festivalipargis annab 31. augustil suvelõpukontserdi räpprokiansambel Linkin Park, kes pole samuti veel kordagi meie manu jõudnud.

30. septembril esineb Helsingis Hartwall Arenal tänavu 20. sünnipäeva tähistav Kanada rokipunt Nickelback.

Rootsi

Kellele Robbie Williamsi kontserdi soojendaja Olly Murs tunamullu Lauluväljakul hinge puges, saab tema täispikka kontserti nautida 22. mail Stockholmis Gröna Lundi lõbustuspargis. Noorukitest publikule võiks peale minna ka päev varem Ericsson Globe’i kontserdihallis esinev USA ohtralt pärjatud teini-iidol Ariana Grande.

12. juunil saab Göteborgis Ullevi staadionil näha rokimaailma püsivalt kuuma nime Foo Fightersit.

Kes ei suuda One Directioni Helsingi kontsertideni kannatada, võib ette võtta pikema laevasõidu Rootsi. Seal astub poistebänd üles 23. juunil Göteborgis. Sama käib AC/DC kohta. Ka nemad astuvad Rootsis Solnas üles kolm päeva varem kui Soomes – 19. juulil.

Eksbiitlit sir Paul McCartneyt saab näha-kuulda aga vaid Rootsis, täpsemalt 9. juulil Stockholmis Tele2 Arenal.

Sting ja Metallica on küll mõlemad kolm korda Eestis käinud, aga kellel pole isu täis saanud, siis maheda häälega inglise härrasmeest saab kuulata 29. juulil Helsingborgis Sofiero lossis, trash metal’i lipulaeva aga 22. augustil Göteborgis Ullevi staadionil.

Kel jäi mullu Tallinnas nägemata USA pungilegend The Offspring, saab selle vea parandada 10. augustil Stockholmis Gröna Lundi tivolis.

Üks aegade edukamaid muusikakollektiive U2 vallutab Stockholmis Ericsson Globe’is lava lausa neljal septembriõhtul: 16., 17., 20. ja 21. septembril. Paraku on need kõik argipäevaeelsed õhtud: reede ja laupäeva on mehed vahepealt vabaks jätnud.

Kaks päeva pärast Soome kontserti, 2. oktoobril, jõuab Ericsson Globe’i Nickelback. 21. oktoobril esineb samas kontserdimajas tuult tiibadesse koguv ameerika alternatiivrokipunt Imagine Dragons.

Popikuninganna Madonna tembutamist saab vaadata 14. novembril Stockholmis Tele2 Arenal.

Läti

Läti tänavune muusikatähtsündmus – Katy Perry suurejooneline šõu – on küll juba selja taga, kuid 6. aprillil saavad lõunanaabrid meie jälgedes oma pinnal kaeda Robbie Williamsit. Kellele armastatud meelelahutaja Tallinna etteastest ei piisanud või kes sellest toona ilma jäi ja hiljem kontserdisalvestist vaadates kahetsust tundis, võib siitki ette võtta sõidu Arena Riga halli.

Placebot näeb meilgi Õllesummeril ja Robert Plant on Eestis harjumuspärane külaline, ent kel soov näha-kuulata Positivuse festivali kolmandat peaesinejat Kasabiani, peaks 18. juuliks Salacgrīvasse sõitma.

23. oktoobril esineb Arena Rigas 30. sünnipäeva tähistav Briti popsouli bänd Simply Red, kelle Eestis käigust on möödas juba üheksa aastat.

Poola ja Venemaa

Pikk teekond Poola või Venemaale tasuks ette võtta eelkõige artistide pärast, kes pole seni Eestit väisanud ja mujale meie lähistele ei satu.

System of a Downi liider Serj Tankian on küll sümfooniaorkestriga Tallinnas käinud, kuid oma kuulsa bändiga rokkimas näeb teda 20. aprillil Moskva Olümpiapalees.

Austraalia staar Nick Cave, tuntud ka bändi The Bad Seeds ninamehena, põikab sooloturnee käigus 25. mail läbi Moskva Crocus City Hallist.

8. juunil annab Poolas Krakow Arenal kontserdi vahepeal laiali läinud ja mõne aasta eest uuesti kokku tulnud alternatiiv-metal’i looja Faith No More – bänd, mis on olnud eeskujuks näiteks Nirvanale, Metallicale, Anthraxile ja Guns N’ Rosesele.

4. juulil astub Slupskis Dolina Charlotty amfiteatris oma bändiga üles superkitarrist Carlos Santana.

30. oktoobril on Wrocławi konverentsikeskuses võimalus näha veel üht legendi – 81aastast bluusitähte John Mayalli.

Kui Soome-Rootsi ajad ei sobi, siis 27. juunil esineb Lodzis Judas Priest, 25. juulil Varssavis AC/DC, 29. augustil Moskvas Linkin Park ning 13. oktoobril Lodzis ja 2. detsembril Moskvas Nickelback.

Kel pole õnnestunud Lenny Kravitzit Eestis näha ja kes pidi sügisel ära jäänud kontserdi pärast pettuma, võib sõita 8. augustiks Gdanski. Lähemale staar tänavu ei jõua.

Samuti juba Eestit külastanud artistidest satuvad sel aastal Venemaale näiteks Muse ja Limp Bizkit, Poola näiteks 30 Seconds to Mars, UB40, Def Leppard ja Deep Purple.