Graham Webbi raamat "Pudelist välja" (kirjastaja Johannes Esto Ühing)Foto: MARI LUUD
Raamat
20. märts 2015, 16:36

Pudelist välja ehk saamatust teismelisest maailmamastaabis edukaks ärimeheks (1)

"Ajalehepoisist miljonäriks" lugusid vormitakse raamatuiks ikka, üks selline on ka hiljaaegu poelettidele jõudnud omanimeliste juuksetoodete sarja ja salongide omaniku Graham Webbi elulugu.

Mina-vormis kirjutatud Graham Webbi elulugu "Pudelist välja" toob lugejateni ühe kangelasliku mehe eluloo. See on lugu sellest, kuidas edasipüüdlikkuse ja hea tahtmise korral on kõik võimalik. Vaatamata sellele, kust sa oled pärit ja milline on su tervislik seisund.

Nagu ilmneb Johannes Esto Ühingu kirjastatud raamatust: maailmamastaabis eduka ärimehe, omanimeliste juuksetoodete sarja ja salongide omaniku Graham Webbi elu oleks võinud minna hoopis teisiti. Ta sündis varjatud spina bifidaga – haigusega, mistõttu deformeerusid ta jalad ja teda kimbutas pidamatus. Poiss õppis oma muresid küll kaaslaste eest edukalt varjama, kuid kõige selle tõttu jäi tal vähem jaksu keskenduda õppimisele. Ta visati koolist välja ja tembeldati saamatuks.

Vaesest perest pärit poiss kandideeris edutult tööle 62 erinevale töökohale. Viimases hädas sai temast juuksuri õpipoiss, kuid isale meelepärane olla tahtes asus ta peagi tööle telefonimüüjana. Peagi sai visast Grahamist kogu maa parim müüja ning tänu sellele pakkus talle ühel juhuslikul õhtul tööd Wella piirkondlik müügijuht. Peagi oli mehel oma juuksurisalong ja tema edu hakkas sammhaaval kasvama.

Alles 33 aastasena sai mees teada, mis tal päriselt viga on. Et tegu ei ole millegi häbistavaga, tegu on haigusega. Ajatundlikud lõikused aitasid pidurdada haiguse süvenemist. Mees nendib, et tal oli ilmselgelt tarvis töises elus saavutatud enesekindlust, et üldse julges minna oma murede pärast kohtuma professionaalsete kirurgidega. Tänaseks päevaks on mees olnud abielus üle 30 aasta ning nelja toreda lapse isa. Ning lisaks kõigele on ta osanud oma karjääri edukalt siduda kirega trummimängu vastu ning nautinud esinemisi mitmetes paikades üle maailma.

Möödunud aastal külastas Graham Webb ka Eestit rahvusvahelise seljaajusonga ja vesipeahaigete ravi puudutava konverentsi raames ning tunnistas seal, et ta vaatamata kõigele üks õnnelikest. Ta pidas silmas seda, et 90% seljaajusongaga sündinud lastest kaasneb selle haigusega ka vesipäisus, mis tekitab omakorda palju lisamuresid. Temal seda õnneks ei olnud. Sellest ütlemisest tuleb välja ka üks raamatu põhiideesid ehk igas halvas asjas on võimalik leida midagi head. Ning et kõigega on võimalik hakkama saada.

Kahtlemata on Graham Webbi elulugu tänuväärne kirjandus kõigile sama diagnoosiga saatusekaaslastele. Tõsi, haiguse kirjeldustele on selles raamatus ruumi napimalt, kuid see kokkuvõtteks ei häiri. Kui on soov elada, tulebki keskenduda meeldivale ja paratamatusega lihtsalt leppida.

Igal juhul tasub seda raamatut lugeda kõigil, kes endas mingil põhjusel kahtlevad. . Näiteks neil, kes on jäänud oma tervisemuredega kimpu ning ei julge neid lahti harutamata igapäevaelus aktiivseks asuda. Kuid ka kõigil teistel, kes on eluga ummikusse jooksnud või lihtsalt ei julge oma unistusi täita. Sest pärast raamatu läbilugemist saab selgeks: iga inimene on andekas ning suuteline elus palju korda saatma. Enda tugevad küljed tuleb lihtsalt üles leida ja neid innukalt edasi arendada.