KEERULINE ASMET: "See ei ole üheksast viieni töö, sellega tuleb tegeleda iga päev ja jaotada aega mõistlikult," selgitab Ago Teppand.Foto: Tiina Kõrtsini
Saund
20. märts 2015, 07:00

"Kaine mõistusega inimene ei mõtle, et hakkaks muusikaprodutsendiks!"

"See ei ole kindla tulevikuga töö ja minu meelest saab seda teha vaid siis, kui inimesele meeldib väga muusika ja ta võtab oma tööd hingega," on Ago Teppandi (28) sõnul produtsendi töö üsna keerukas ega taga kindlat sissetulekut.

Eesti muusikaettevõtluse auhindade nominentide nimekirjas kahes kategoorias, aasta produtsent ja mixija, nimetatud Ago Teppandit tuntakse põhiliselt kui Iiris Vesiku produtsenti, kuid ta on teinud koostööd ka paljude teise Eesti ja välismaa muusikutega.

"Olen töötanud produtseerimise ajal näiteks Lätis, Soomes, Indias ja USAs, kus ma olin niinimetatud kummitusprodutsent ehk inimene, kes teeb sisuliselt produtsendi töö ära ja produtsent lihtsalt juhendab teda," räägib Ago.

Mehe sõnul võib muusikaprodutsendi nimetus kõlada uhkelt, kuid inimene, kes sellega tegelema hakkab, peab arvestama, et andekaid inimesi ja artiste, kellega võiks koostööd teha, on väga palju ja lõviosa neist läbi ei löö. Selles töös peab olema valmis mitmesugusteks tagasilöökideks.

"Minu tavaline päev näeb välja nii: ärkan, teen muusikat, siis käin jooksmas või mediteerin, teen veel tööd, siis teen pausi ja kui õhtul on ka veel jaksu, tegelen tööasjadega edasi," neelab muusikaprodutsendi ja miksija amet suurema osa ajast.

Ago imestab, et teda nomineeriti miksija kategoorias, kuna oma esimese täispika plaadi miksimisega sai ta esimest korda hakkama alles läinud aastal.

"Minu eelmise aasta meeldejäävaim töökogemus oli küll bändi Ewert and The Two Dragons albumi "Circles" miksimine. Ma ei ole tegelikult miksimisele spetsialiseerunud, aga see on üks mu lemmikbände ja tahtsin anda neile nii hea tulemuse, kui vähegi suutsin," meenutab Ago tema jaoks mullust tähtsaimat töösaavutust.

Ago teadis juba keskkoolis, millega ta elus tegeleda tahab.

"Muusikaprodutsendi töö on abstraktne ja enamik asju, mida ma teen ehk mängin, kirjutan, miksin ja produtseerin muusikat – kõike seda olen ma õppinud praktika käigus. Selle töö juures on tähtis tegutsemissoov ja andumus. Näiteks miksimist olen õppinud enamasti end interneti abil harides."

Kas produtsendi tööst elab ära? "Ma ei nurise," ütleb Ago. "Minu tegemiste üks suur pluss on vist ka see, et olen saanud väga palju välismaal reisida ja lahedate inimestega tutvuda. Hindan südamest kõiki inimesi ja kogemusi, mis on minu ellu tulnud läbi muusika!"

Eesti muusikaettevõtluse auhindade nominendid

Eesti Fonogrammitootjate Ühing korraldab 24. märtsil Tallinn Music Weeki raames esimest korda Eesti muusikaettevõtluse auhindade jagamise 16s kategoorias.

AASTA EESTI ARTISTI KONTSERT / KONTSERTTUUR / MUUSIKAFESTIVAL
- Ewert and The Two Dragons
- Jazzkaar
- Tallinn Music Week

AASTA HELI- JA / VÕI VALGUSTEHNIKA RENDIFIRMA
- CuuClub
- Eventech
- RGB

AASTA HELITEHNIK / HELIKUNSTNIK
- Kristo Kotkas
- Marko Erlach
- Silver Rästa

AASTA KLUBI / KONTSERDIMAJA
- Nordea Kontserdimaja
- Pärimusmuusika ait
- Sinilind

AASTA MANAGER
- Danel Pandre
- Karl Sirelpuu
- Toomas Olljum

AASTA MEEDIAKANAL
- Delfi
- ETV
- Rada7.ee

AASTA MIXIJA / MASTERDAJA / SALVESTAJA
- Ago Teppand
- Kristo Kotkas
- Siim Mäesalu

AASTA MUUSIKAMÜÜJA
- Apollo
- Lasering
- Rahva Raamat

AASTA MUUSIKAAJAKIRJANIK
- Erik Morna
- Koit Raudsepp
- Siim Nestor

AASTA MUUSIKAPRODUTSENT
- Ago Teppand
- Stig Rästa
- Syn Cole / Rene Pais

AASTA MUUSIKASÕBRALIKEM ETTEVÕTE
- EMT
- Jägermeister / Tridens
- Saku Õlletehas

AASTA MUUSIKATOOTJA / PLAADIFIRMA
- Full House Agency
- Mortimer Snerd Records
- Universal Music Baltics

AASTA PROMOOTOR
- Grind / Joosep Järvesaar, Mihkel Sillaots ja Kaarel Sein
- Live Nation Estonia / Eva Palm
- Musiccase OÜ / Helen Sildna

AASTA RAADIOJAAM
- Raadio 2
- Raadio Elmar