ARMAS DUETT: "Laulukaruselli" üks ­tublimaid võistlejaid, nelja-aastane Eva Nora Notton ja Birgit Õigemeel esitasid saate poolfinaalis ühise loo "Sulle, emake". Esitus oli nii hea, et tüdruk pääses saate finaali, mis on juba sel pühapäeval.Foto: Ülo Josing/ERR
Inimesed
19. märts 2015, 07:00

"Eva Nora hakkas kõigepealt laulma ning alles siis rääkima." (34)

"Eva Nora palus vanaisa diivanilauale, mida nad ­kasutasid lavana, võtsid kätte harjavarred ja duett võis alata vaatamata sellele, et vanaisa ei ole Birgiti ­moodi ja ei pea viisi," räägib nelja-aastase Eva Nora Nottoni ema Käthi Kivi, kuidas tema tütar valmistus etteasteks "Laulukarusselli" esimeses poolfinaalis. Seal jäi tüdruk silma, esitades vaatamata napile ­vanusele kahehäälse dueti Birgit Õigemeelega. 

"Muusika ja laulmine on Eva Norale alati nii meeldinud, et me otsustasime ta viia laulustuudiosse juba siis, kui ta oli saanud just kolmeaastaseks," räägib ema Käthi. "Võib-olla on see tingitud sellest, et kuulasin raseduse ajal väga palju muusikat, kodus mängib meil pidevalt midagi taustaks. Tihti lihtsalt midagi raadiost, seega päris palju popmuusikat. Kui muusikat ei tule, siis hakkab Eva Nora ise muusikat tegema ja laulma," naerab Käthi. "Tema üks lemmikuid on hetkel Curly Strings."

Et tirtsule meeldis kogu aeg laulda, siis viidi ta Sinilille laulustuudiosse. "Ajaliselt ei sobinud meile väikeste laste rühm ning seetõttu panime Eva Nora laulma veidi vanemate lastega, kes olid neljased. Praegu laulab ta juba 5–6aastaste lastega," saab tüdruk laulmisega hakkama ka endast vanemate laste seltskonnas.

"Alguses läks ta iga kord lauluõpetaja sülle, kes pakkus talle turvatunnet ja nii nad seal tunnis musitseerisid: õpetaja mängis klaverit, Eva Nora istus tal süles. Muide, just laulustuudio õpetaja Elve Erm tegigi meile ettepaneku minna "Laulukarusselli". Kui me pääsesime edasi esimesest voorust, ja siis veel, olime üllatunud ja samas õpetajale väga tänulikud," hindab Käthi pedagoogi panust. "Lauluõpetaja usub, et Eva Norast võib saada väga hea laulja."

Ehkki tüdruk on publiku ja telekaamerate ees esinedes enesekindel ja tubli, tunnistab Käthi, et lava taga on ta siiski lapsele omaselt häbelik: "Kui ta astub lavale ja muusika hakkab mängima, läheb ta lahti ja saab laulmisega hästi hakkama. Mina, kes ma olen saalis, närveerin sellel hetkel palju rohkem kui Eva Nora," naerab ema.

"Samas, kui tütar esineb, on mul ka väga hea tunne. Tema etteaste ajal istun mina peakaamera all, et ta vaataks kaamerasse. Kõik need esinemishetked on ärevad ja väga kiired, kuid pärast, kodus, on neid mõnus neid televiisorist koos üle vaadata," ütleb Käthi.

Birgit võitis tirtsu südame paari hetkega

Ta on omal ajal, kui oli 11–14aastane, samast lauluvõistlusest ka ise kahel korral osa võtnud. "Paraku mul ei läinud nii hästi nagu Eeva Noral ja ma ei jõudnud poolfinaalist edasi," tunnistab Käthi. Seda rohkem rõõmustab ema tütre eduka esinemise pärast.

"Kui Eva Nora Birgitiga (laulja Birgit Õigemeel – toim) esimest korda lava taga kohtus, oli ta alguses väga arg. Teised võistlejad olid teinud eelnevalt proove, kuid meie mitte," selgitab Käthi, et Eva Nora ja Birgit esitasid väga hästi välja kukkunud ühise loo "Sulle, emake" ilma ühegi ühise proovita.

"Birgit võitis Eva Nora südame ja usalduse väga kiiresti, nad klappisid omavahel väga hästi. Birgit oli minu tütrega suheldes nii soe ja emalik," meenutab Käthi.

"Kusjuures Eva Nora ei ole selline laps, kes saaks iga inimesega kiiresti sina peale. Ta on suhtlemisaldis vaid siis, kui inimene talle meeldib. Õnneks nende kahe vahel tekkis kohe klapp nii lava taga kui ka publiku ees. Ka nende sarnased kostüümid – mustad sukkpüksid ja kollased kleidid – olid hästi valitud ja aitasid moodustada laval tervikut," ütleb pisikese laulja ema.

"Eva Nora oli enne kohtumist Birgitiga üks kord tema kontserdil käinud. Ma rääkisin talle Birgitist ka enne "Laulukarusselli" etteastet ja näitasin tema pilte," teadis Eva Nora ette, kellega tal tuleb koos laulda. "Ehkki Eva Nora ei saanud Birgitiga eelnevalt koos harjutada, aga tahtmine oli suur, palus tütar vanaisa diivanilauale, mida nad kasutasid lavana, võtsid kätte harjavarred ja duett võis alata vaatamata sellele, et vanaisa ei ole Birgiti moodi ja ei pea viisi," räägib Käthi.

Eva Nora ja Birgiti duett õnnestus nii hästi, et tüdruk pääses ühena kaheteistkümnest edasi lauluvõistluse finaali, mis on sel pühapäeval. "Kuna tegemist on otse-eetriga, siis eks ma ikka mõtlen selle peale, kuidas kõik õnnestub. Samas ma ei kahtle selles, et Eva Nora saab laulmisega hakkama," ootab pere saabuvat finaali.

Käthi sõnul ei ole Eva Noral põhjust enne suurt esinemist pabistada, sest ta ei ole endale teadvustanudki, mis asi see võistlus täpselt on, ning laulab lihtsalt oma rõõmuks.

Birgit Õigemeel: Eva Norat ootab suur tulevik

"Eva Nora oli oma vanuse kohta ikka tõesti väga-väga tubli ja see, et ta ka kahehäälse laulmisega hakkama sai, siis tõesti – ma arvan, et tal on väga suur tulevik ees," kiitis laulja Birgit Õigemeel "Laulukarusselil" temaga koos laulnud Eva Norat telesaates pärast nende etteastet. "Mina küll nelja-aastaselt nii hästi veel ei laulnud ja nii julge ka ei olnud," tunnistas 2007. aastal "Eesti otsib superstaari" võitnud Birgit. Ta rääkis ka sellest, et unistas väiksena laulda koos Maarja-Liis Ilusa, Hanna-Liina Võsa ja Tanel Padariga. "Laulukarusselli" saatejuhi Kristo Eliase küsimusele, miks Eva Norale meeldib Birgit, vastas tüdruk: "Ilus!"

"Laulukarusselli" produtsent: "Eva Nora on imelaps!"

"Eva Nora on hästi tubli laps, kes ei tunne laval lauldes häbelikkust ja on hästi avatud olekuga. Ta on väga musikaalne," räägib produtsent Kadi Priske. "Ma julgen isegi ütelda, et ta on imelaps, sest tema vanuses lapsed ei oska veel mitmehäälselt laulda, vaid alles hakkavad seda õppima. Ta laulab hästi puhtalt, julgelt ja säravalt. Talle on looduse poolt antud lauljaannet ja ta on justkui lavale loodud. Kui ta pühendub tulevikus laulmisele ja tahab just sellega tegelda, võib temast saada Eesti tipplaulja."