«Kõik ütlesid: see poiss jäi emast ilma, siit need hädad pärit ongi. Aga mina vaidlesin vastu – see pole üldse nii, mulle lihtsalt meeldib pidu panna.» oma elust pärast ema surma Foto: Vida Press
Inimesed
19. märts 2015, 07:00

Liam Neesoni poeg: "Vajusin ema surma järel kuristikku." (3)

Näitlejate Liam Neesoni ja Natasha Richardsoni teismeline poeg Micheál kirjeldab esimest korda, kuidas ta ema traagilise hukkumise järel uimastite ja alkoholi mülkasse vajus. «Käisin põhjas ära,» tõdeb ta nüüd, pärast võõrutuskuuri.

Micheál oli vaid 13aastane, kui tema ema, kaunis ja andekas inglise näitlejanna Natasha Richardson ootamatult surma sai. 45aastane Natasha langes 2009. aasta märtsis pärast pealtnäha süütut kukkumist algajate suusamäel koomasse ja arstidel jäi vaid üle jõuetult käsi laiutada – tema elu polnud võimalik päästa. Õnnetus juhtus Kanada mägikuurordis, kuhu Natasha oli koos Micheáliga sõitnud. Sõprade sõnul oli näitlejanna enda ja poja ühist puhkusereisi pikisilmi oodanud ega tahtnud, et see nurjuks. Nii lasi ta tagasi saata ka endale kutsutud kiirabiauto. Kuid tund aega hiljem hotellitoas tabas teda põrgulik peavalu. Natasha viidi haiglasse, sealt edasi järgmisse kliinikusse, kuid selleks ajaks polnud arstidel enam midagi teha.

Kui Natasha filmikuulsusest abikaasa Liam Neeson Torontost filmivõtetelt tema haigevoodi juurde jõudis, oli piltilusast blondist kaasast alles jäänud vaid masinate abil elus hoitav inimvare. Natasha oli ajuverejooksu tagajärjel koomasse langenud. Liamil jäi ainult üle ta kodulinna New Yorki viia, et naine ei peaks surema võõras linnas, vaid et teda ümbritseksid lähedased inimesed.

Keeldus leinamast ja viskus peomelusse

Micheál rääkis elu esimeses intervjuus, kuidas ta üritas ema kaotusega toime tulla. "Lükkasin selle alateadlikult kas endast välja või salvestasin sügavale sisimasse," ütleb 19aastane noormees Sunday Timesi usutluses. "Ja nii oli mul juba järgmisel nädalal tunne: "Okei, lähen nüüd eluga edasi,"" vahendab ajakiri People. Leinamise asemel viskus poiss aga õige pea New Yorgi peomelusse. Ta hakkas kanepit pruukima ja napsitama. "Eelmisel kevadel hakkas kõik allamäge minema," tunnistab Micheál, öeldes, et tema seltskonnal oli kombeks kõvasti pidu panna. "See oli sünge aeg. Vajusin kuristikku."

Micheál oli enda sõnul emaga väga lähedane. Alles nüüd mõistab ta, et üritas elu põletades leinast üle saada. "Kõik ütlesid: "See poiss jäi emast ilma, siit need hädad pärit ongi." Aga mina vaidlesin vastu: "See pole üldse nii, mulle lihtsalt meeldib pidu panna." Kuid tagasi vaadates saan aru, et see oli hilinenud reaktsioon."

Pere ja sõbrad olid Micheálile toeks, kuid oma sõltuvustest vabanes ta alles karmil võõrutusravil. Nooruk käis Utah’ osariigis nõndanimetatud kõrbeteraapias: ta sõi kõnnumaal kuude kaupa vaid kuivatatud toitu.

Nüüd elab Micheál Londonis ja töötab moegalerii kuraatorina. Ehkki ta on käinud mainekates Savile Row’ rätsepasalongides ning ka Celine’i moemajas praktikal, võib ta veel ema-isa jalajälgedesse astuda. "Näitlemine pakub mulle suurt huvi," ütleb noormees, kelle ema Natasha oli neljandat põlve näitleja ja kelle emaema on kuulus Vanessa Redgrave. Micheál imetleb isa vankumatut tööeetikat, kuid Liam pole põrmugi rõõmus, et poeg näitlejaks kipub. "Isa ütleb: "Palun, kas sa ei võiks lihtsalt farmeriks või baarmeniks või kellekski sääraseks hakata?"

Kuid Micheál usub, et ema kiidaks tema unistuse heaks. "Ta ei öelnud seda küll kunagi välja, kuid talle meeldis mõte, et minust võib saada näitleja. Tema meelest oleks see lahe olnud."