Video: Mari Luud
Saund
18. märts 2015, 07:00

KOLM KULDSET PLAATI: folkbänd sai aasta albumi, ansambli ja uustulnuka auhinna

Curly Strings: Muusika, sõnad ja õige ajastus - kõik kokku on toonud meile edu! (16)

"Meie muusika, laulusõnad, imago ja õige ajastus – kõik need väiksed klotsikesed on kuidagi kokku saanud ja me ise ei oska seda analüüsida. Lihtsalt nii on juhtunud," lahkab "Kuldsel plaadil" kolm auhinda pälvinud Curly Stringsi solist Eeva Talsi ansambli edu valemit. 

"Mina ei oodanud midagi ja siis jälle üllatusin positiivselt, nagu viimasel ajal on juhtunud," tunnistab Eeva Talsi.

Eilsel "Kuldse plaadi" auhinnagalal krapsas Talsi ansambel Curly Strings võidu kolmes kategoorias: parim uustulnuk, parim ansambel ja parim plaat.

"Ütle mulle üks muusik, kes ei taha kuulsaks saada. Loomulikult on melomaane, kes kirjutavad iseendale huvitavat muusikat, aga kõik, kes ikkagi hakkavad bändi tegema, loodavad suurele edule. See edu võib tulla ja võib mitte tulla," ei varja ansambli kitarrist Jalmar Vabarna, et tunnustus ja populaarsus teevad meele heaks. "Me tegime südamega oma asja, me tahtsime seda teha – see oli kõige olulisem," usub Vabarna, et iga ettevõtmise taga peab olema inimeste suur soov.

"Me tegime enne Curly Stringsi eri bände ja siis hakkasime selle projekti kallal töötama: harjutasime aastakese salaja, siis tegime ühe loo ning alles siis hakkas õige bänd sündima. Kui me oleks teinud seda eesmärgiga kiiresti kuulsaks saada, siis me oleks hakkama saanud võib-olla mõne lollusega – roninud kollaste ajalehtede esikaanele ja olnudki kuulsad – võups!"

Eeva usub, et Curly Stringsi muusika on läinud inimestele südamesse suuresti tänu sõnadele: "Me oleme teinud koostööd nii heade sõnadekirjutajatega, kes teavad täpselt, mis läheb eesti inimesele hinge. Huvitav on ka see, et kui me oleme esinenud välismaal, siis me pole oma laule sõna-sõnalt tõlkinud ja inglise keeles laulnud, vaid rääkinud publikule enne esinemist lühidalt, millest meie lugu vestab ja laulnud eesti keeles. Hiljem nad on meile ütelnud, et meie laulude sisu on nii ilus ja eesti keel kõlab imekaunilt."

Kas tihe esinemisgraafik, edu ja meedia tähelepanu on olnud väsitav või pigem vastupidi – paneb veel rohkem tegutsema ja uusi eesmärke püstitama?

"Usaldan elu loomulikku kulgu ja üritan võimalikult normaalset elu elada, kuigi me ei ela normaalset elu, sest me esineme väga tihti," paljastab Eeva bänditöölise argipäeva.

"Ma arvan, et praegu on see hetk, kus tuleb tegelikult kogu seda esinemiste hulka nautida. See ei ole stressirohke aeg – see on väga mõnus ja õnnelik aeg."

Nüüd räägime peadest: kuidas on võimalik, et kahel bändiliikmel on punktipealt samasugune soeng? "Meie käest on tõesti palju küsitud, kas minul ja minu abikaasal Villul on loomulikud lokid. Jah, on küll. Lokke me ei keera," naerab Eeva. "Mina arvan, et võiks olla rahul sellise välimusega, mis loodus on andnud – nii on kõige lihtsam ja mõnusam olla. Minult küsitakse tihti, kas ma ei taha sirgeid juukseid? Miks ma peaks seda tahtma? Kui on lokid, siis on lokid. Need, kellel on sirged juuksed – see on ju ka kihvt.

Ma olen ükskord umbes neli-viis aastat tagasi 1. aprillil juuksed sirgeks teinud ja keegi ei tundnud mind ära. Ma tahan seda nalja kindlasti veel teha!"

Rääkides oma imagost, ütleb Eeva, et talle meeldivad esinemiskleidid ka väljaspool kontserte.

"See, mida ma laval kannan, on minu maitse ja mind näeb ka tavaelus tihti just kleitides, ehkki tunnistan, et mulle meeldib käia ka teksadega ja tõmmata selga pusa, sest ma armastan mugavaid riideid," vestab Eeva, et riietub nagu inimene ikka tuju ja olukorra järgi.

"Mu filmikunstnikust õde Anni Lindal, kes aitab meie bändi lavakujunduse ja esinemiskostüümidega, ei ütle rangelt, et pane see ja see selga. Meile kõigile meeldivad need riided, mida me laval kanname. Näiteks Villu armastab pintsakuid ja ta käikski iga päev pintsakute, triiksärkide ja lipsudega. See on lihtsalt meie stiil ja me kanname seda ka tavaelus.

Minu õde annab lihtsalt mulle ja poistele väga häid ideid, missuguseid värve laval võiks kanda ja kuidas nad omavahel toimivad. Ta vaatab ka seda, et me laval kõik omavahel kokku sobiks: kui ühel on pintsak, siis teisel võiks olla vest ja kolmandal traksid. Taavet kannab mütsi hea meelega."

Curly Stringsi üheks silmapaistvaks lavadetailiks on saanud ka solisti punaseks värvitud suu. "Jah, ma olen küll laval ja piltidel punase suuga, kuid tavaelus hindan loomulikkust – trenni ma punaste huultega ei lähe," muigab Eeva oma lavastiili lahutamatuks saanud detaili üle.

"Kuldse plaadi" tänavused võitjad 

Kuldne plaat on Eesti rahva väljaantav auhind – nominente ega žüriid ei ole: Eesti Esitajate Liit, Eesti Autorite Ühing ja NCB Eesti selgitavad kogutud andmete alusel läinud aasta popimad ehk enim mängitud, ostetud, kuulatud artistid, autorid. Esimesed kuldsed plaadid jagati välja 1998. aastal. Tänavu jagunesid tunnustused nii:

  • Aasta raadiohitt – "Linn on minu"
  • Aasta uustulnuk – Curly Strings
  • Aasta plaadifirma – Hitivabrik
  • Aasta esitaja – Hendrik Sal-Saller 
  • Aasta autor – Sven Lõhmus 
  • Aasta artist internetis – Getter Jaani ja Koit Toome "Rannamaja"
  • Aasta naisartist – Getter Jaani
  • Aasta meesartist – Vaiko Eplik 
  • Aasta ansambel – Curly Strings
  • Aasta album – "Üle ilma" Curly Strings
  • Panus Eesti popmuusikasse – Jaak Joala