Vene kosmonaut Aleksei Leonov 14. juunil 2013 president Vladimir Putini Novo-Ogarjovo residentsis vastuvõtul. Foto: AP / Scanpix
Maailm
22. märts 2015, 09:50

Apollo vandenõu ja muud müüdid - müstilised varemed, hiigelkosmoselaev ja kuue sõrmega Kuu-naine (38)

Sarnaselt teiste ootamatute ja pöördeliste suursündmustega on tekitanud inimeste Kuul käimine lugematul hulgal vandenõuteooriaid. Piirdugem neist mõnega.

Esmane ja levinuim on sündmuse eitamine ehk Apollo vandenõu: inimene pole Kuul käinud. Väidetakse ka, et Kuu tagaküljel, mida Maalt iial ei näe, on end sisse seadnud kosmosetulnukad ning nad on hoiatanud, et maalased oma nägu rohkem Kuul ei näitaks.

Kuu peiduspoolel olevat tundmatust tsivilisatsioonist jäänud müstilised varemed ning seal lähedal lebab viie kilomeetri pikkune kosmoselaev, milles viimased Kuule saadetud inimesed avastasid kahe tulnuka jäänused - ühel küll vaid pea. Selles, et Kuul on end sisse seadnud maaväliste tsivilisatsioonide esindajad, ollakse üsna veendunud.

Vandenõuteoreetikud väidavad, et kõik Kuu missioonid, mida televisioonis on üle kantud ning hiljem näidatud – alates esimesest ekspeditsioonist 1969. aastal, mil Kuule tegid jäljed Neil Armstrong ja Edwin Aldrin –, olid väidetavalt lavastatud ning Hollywood väntas klipid Nevada kõrbes. 2009. aastal teatas NASA tõesti, et Apollo 11 ekspeditsioonil salvestatud 45 karpi originaalset filmilinti oli eksikombel hävinud. Kaadrid taastasid Hollywoodi spetsialistid, kuid aluseks olid koopiad teistest arhiividest.

Samal 2009. aastal kinnitas Vene kosmonaut Aleksei Leonov, kes osales 1975. aastal esimeses USA ja NSV Liidu ühises Apollo-Sojuz kosmoseprojektis, et väited, nagu poleks ameeriklased Kuul käinud ning kõik oleks filmitud Hollywoodis, on alusetud. 

Seitse aastat enne seda aga lajatas Edwin "Buzz" Aldrin ühele visalt plõksinud ajakirjanikule rusikaga, kui too oli väitnud, et astronaut ei ole Kuul käinudki, ning solvanud teda, öeldes ta kohta "argpüks, valetaja ja varas".

Hiiglaslik kosmoselaev ja kuue sõrmega naisolend

Teatavasti toimus Kuule kuus mehitatud lendu, neist viimane oli Apollo 17 aastal 1972. Apollo 18, 19 ja 20 missioonid tühistati, kui USA oli NASA eelarvet kärpinud. Aga siinkohal ei anna meile rahu väited, et need lennud ikkagi toimusid. Kõige suuremat põnevust pakub kindlasti Apollo 20 lend, mis kinnitamata andmetel toimus augustis 1976. Erinevate allikate teatel kuulusid Apollo 20 meeskonda kaks ameeriklast, William Rutledge ja Leona Snyder, ning NSV Liidu kosmonaut Aleksei Leonov - seesama Leonov, kes osales Apollo-Sojuzi ühislennus ning on esimene avakosmoses käinud inimene.

2007. aasta aprillis ilmusid videod tollest missioonist YouTube'i. Möödunud aasta suvel kirjutas ibtimes.co.uk, et need videod pani üles kasutajanime Retiredafb all endine USA õhujõudude piloot ja Apollo 20 astronaut, 78aastane William Rutledge, kes praegu elab Rwandas.

Videod sisaldasid vaateid Apollo 20 kabiinist, hiiglaslikust kosmoselaevast Kuu pinnal, müstilise linna varemetest ning naissoost humanoidist. Need said YouTube'is tohutu populaarseks, kogudes 1,5 miljonit vaatajat. Mõned kuud hiljem teatas Rutledge, et tema YouTube'i kontosse on sisse häkitud ning kõik peale ühe video kustutatud. Rutledge'i videote koopiaid leidub YouTube'is praegugi.

2007. aastal UFO-entusiastile Luca Scantamburlole antud intervjuus rääkis William Rutledge, et kui Apollo 18 oli tegelikult olnud 1975. aasta USA ja NSV Liidu Apollo-Sojuz ühisprojekt ning n-ö. vastastikune käepigistus, siis Apollo 19 ja 20 olid juba tõsised missioonid. Apollo 19 ja selle meeskond olevat kadunud jäljetult. Rutledge oletas, et Apollo 19 võis meteooriga kokku põrgata.

Apollo 20 oli Rutledge'i sõnul maandunud Kuul Delporte kraatri lähedale, et uurida hiigelsuurt sigarikujulist kosmoselaeva. Tõenäoliselt oli laev lebanud seal poolteist miljonit aastat. Laevast leidsid astronaudid kahe olendi jäänused, millest üht filmiti 16millimeetrisele filmilindile. Filmile jäädvustatud naisolendil oli kuus sõrme ja juuksed, kuid puudusid ninasõõrmed. Rutledge kinnitas Scantamburlole, et leitud humanoid, kes tundus ei surnu ega elavana, toodi Maale. Tohutut kosmoselaeva jõudsid astronaudid vähe uurida.

Need andmed on kujundanud arvamuse, et tegemist oli kas kunagi Maal olnud kõrgele arenenud tsivilisatsiooni esindajatega, kes mingil põhjusel Maalt lahkusid, või siis olid tulnukad pärit mõnelt teiselt planeedilt.

Volke on veendunud: ükski Vene kosmonaut ei ole Kuu peal käinud

"On ju väga levinud vandenõuteooria, et ameeriklased ei käinudki Kuu peal.
Järgmine teooria on, et jah, käisid küll, aga olid ka Apollo 20 ja eelnevad lennud," kommenteeris tuntud ufoloog Igor Volke.

Tema on isiklikult veendunud, et Vene kosmonautidest ei ole Kuu peal käinud mitte keegi. Volke sõnul oleks see välja tulnud vestlustest mitmete kosmonautidega nagu näiteks Pavel Popovitšiga, kellega tal on olnud palju kokkupuuteid ning kelle perekonnasõber on Aleksei Leonov.

"Apollo 20 juurde kuuluvad lood, et käis Kuul rahvusvaheline meeskond ja jäeti isegi baasid sinna. Avastati suuri objekte ja isegi natsi-Saksa jäänukeid, mille põhjal on valmistatud humoorikas film "Iron Sky"," jääb Volke skeptiliseks.

Mis puutub tulnukatesse, siis on ufoloog kindel, et astronautidel kokkupuuteid nendega oli ning juba esimesel korral, kui Kuule maanduti. "Armstrongi ja Aldrini esmased tekstid Kuult, et nad ei ole üksi ja neid jälgitakse, et teiselpool kraatri servas on maandunud laevad ja kui kohutavalt suured need on – selle kohta on päris ilusti kommenteeritud materjali," ütles Volke.

Astronaudid täheldasid kummalisi nähtusi

1972. aasta aprillis filmisid Apollo 16 astronaudid oma mooduli lähedal kummalist objekti.

Aga UFO ilmumine ei olnud ainus nähtus, mida Apollo missioonidel täheldati. 1972. aastal märgati Apollo 16-lt Steini kraatris vallandunud erakordset energiat. Kuigi skeptikud väidavad, et sarnaseid energiapurskeid esineb ägedate äikesetormide ajal ka Maa ülemistes atmosfäärikihtides, näevad vandenõuteoreetikud selle nähtuse tekitajana maa-alust energiajaama või tulnukate energiatanklat.

Ühel lugematutest Kuu-kaadritest on avastatud suur tume inimfiguur ning tohutu vari, mida Päike Kuu pinnale heidab. Oletatakse, et see on hiigelskulptuur nagu oli antiikajal Maal Rhodose koloss – üks seitsmest maailma imest?

1994. aastal jäi NASA kosmoselaeva Clementine filmile V-kujuline moodustis Kuu tagaküljel. Kummaline sümmeetriline objekt kadus sarnaselt digitaalsele anomaaliale, kuid paljud ikkagi usuvad, et tegemist oli mingi salabaasiga. Kahtlusi õhutab teadmine, et juba 1959. aastal plaanis USA rajada Kuu peale sõjaväebaasi.

9. oktoobril 2009 saatis NASA Kuu poole teele mehitamata kuukraatrivaatluse ja sensorsatelliidi LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite), et uurida muu hulgas, kas Kuul leidub vett. LCROSS "pommitas" lõunapoolusel asuvat Cabeuse kraatrit kanderaketiga Centaur, mis kraatrisse kihutades andmeid edastas. Ühel fotol täheldati kuubikujulist kujutist, mis annab alust oletada, et rakett tabas mingit ehitist. LCROSS tuvastas vee olemasolu Kuul nii lõuna- kui ka põhjapoolusel.

Volke: parimad meie hulgast ongi tulnukad

Ufoloog Igor Volke on seisukohal, et kontakte tulnukatega ei olegi vaja palju otsida, sest nad on imbunud siinsamas meie sekka. "Tegelik kontakt on suhteliselt lihtne, tulnukas on meietaoline inimene, ütleme parimad meie hulgast, nagu alfa-projektijuhid, kes on nagu bioloogilised robotid või küborgid," rääkis Volke. Ja ta leiab, et see on täiesti loomulik keskkonnas, kus "kõik on militaarne, riikideks jagatud, igal oma sõjaline ressurss".

Volke arvab, et USA kosmoseteaduse ja -tehnika arengut on toetanud Roswelli juhtumist (1947. aasta juulis kukkus USAs Roswellis alla UFO – K.A.) saadud teadmised – seda eelkõige meditsiini vallas –, millest oli ameeriklastel abi tulevikus Kuule jõudmiseks. "Lisaks natsi-Saksamaalt saadud teadmised, mis arendasid tehnoloogiat ning tõstsid nad venelastest ette," lisas ufoloog.

Lõpetuseks põikab Igor Volke jutuga endisele Nõukogude kosmosevägede ülemjuhatajale, praegu juba pensionil olevale kindral-polkovnik Nikolai Antoškinile, kes on olnud "nende olenditega" kontaktis ning on väga hästi informeeritud. "Väga raske on, sest surve väljastpoolt on suurriikidele, Venemaale ja Ameerikale, küllaltki suur. Nüüd on antud eraldi küpsemise limiidid ja nõuded," vahendas Volke kindral-polkovnik Antoškini sõnu tulnukate kohta, kes hoiavad Maa-asukate arenemisel silma peal.