Video: Aldo Luud
Uudised
17. märts 2015, 14:45

ÕHTULEHE VIDEO: Miks psüühilise erivajadusega inimesed on parimad töötajad? Sest nad ei jookse uisapäisa paremat palka ja kergemat tööd otsima (12)

"Nad tahavad väga tööd teha. Nad ei jookse uisapäisa otsima paremat palka ja kergemat tööd, nad on leitud töökoha üle õnnelikud ja oma tööle väga pühendunud," räägib Võisiku kodu juhataja Terje Teder, miks psüühilise erivajadusega inimesed on sageli võrreldes paljude teistega parimad töötajad.

Tõsi, nagu nendib Terje Teder, võib psüühilise erivajadusega inimesi tööle võttes tekkida vajadus teha töökohal kohandusi ja neid rohkem juhendada. "Kui nad saavad oma töölõigu selgeks, on nad sellele aga sajaprotsendiliselt pühendunud," kiidab Teder. Ning kohandamise ning juhendamise tarvis pakub riik töötamise toetamise teenust.

26 aastat Võisiku kodus elanud Liivi on Võisiku parim nukumeister. Naine räägib, et varem käis ta tööl Põltsamaa Felixis, kuid majanduskriisi saabudes 2009. aastal ta koondati. Siis leidiski ta tööd Võisiku kodus päevakeskuses töötamise toetamise teenuse raames. "Rasket ei ole siin midagi, kõigega saad hakkama, kui ära õpid," kinnitab Liivi, kellel on väga hea meel selle üle, et tal on tööd ja tegevust. Sest töö aitab päeva mõistlikult mööda saata ja ka raha teenida.

Terje Teder räägib selgituseks, et töötamise toetamise teenus on riiklik teenus psüühiliste erivajadustega inimestele. "Võisiku kodus pakume me teenust 18 inimesele. Osad inimesed elavad siin Võisiku kodus, kuid siin käivad tööl ka ümberkaudse valla inimesed," lausub ta.

Võisiku kodus saab teha peamiselt erinevat käsitööd: puutööd, vaipu kududa, viltida, maalida, kududa, heegeldada, tikkida, korve punuda, nukke valmistada jne. Kogu valminud käsitööd saab osta nii kohapealt kui Võisiku kodu facebooki lehekülje kaudu.

Kuid nagu räägib Terje Teder, Võisiku kodu kliendid käivad tööl ka avatud tööturul. Talviti on tööd selles piirkonnas vähe, intervjuu tegemise hetkel oli kahel inimesel olemas töö väljaspool hoolekandeasutust, kuid hooajatöödel ja suviti pakuvad ümbruskonna põllumajandusettevõtted ja eraisikud tegutsemist rohkem.

Terje Teder kinnitab, et psüühilise erivajadusega kliendid tulevad ka avatud tööturul tegutsemisega väga hästi toime, nende töölevõtmist ei tasuks karta. "Nad tahavad väga tööd teha," lausub Teder.

Kui mõni tööandja tunneb, et tahaks nüüd psüühilise erivajadusega inimest töötamise toetamise teenuse raames tööle võtta, mida siis teha? "Esmalt tuleks meiega ühendust võtta. Siis saame koos töökoha üle vaadata, sinna sobivaima kliendi leida ja ka selgitada tööandjale, mida kliendi eripäradest lähtuvalt peaks arvestama," julgustab Terje Teder psüühilise erivajadusega kliente tööle rakendama.

Sest nagu elu on näidanud: kes tööandjatest on korra psüühilise erivajadusega inimesi palganud, tulevad reeglina neile uuesti tööd pakkuma.