KUKU! Lõuna-Aafrika mees sai omale uue peenise.Foto: PantherMedia / Scanpix
Inimesed
17. märts 2015, 07:00

Arstid siirdasid noormehele uue peenise, mis hakkas kenasti tööle (12)

Lõuna-Aafrika arstid teatasid reedel, et nad on siiranud 21aastasele noormehele surnud doonori suguti ning see funktsioneerib nagu kord ja kohus. Omaenda meheaust jäi nooruk ilma kolm aastat tagasi untsuläinud ümberlõikamise käigus.

Maailma esimene edukas peenisesiirdamine tehti The Guardiani teatel 11. detsembril Kaplinnas Tygerbergi haiglas.

Stellenboschi ülikooli professoril Andre van der Merwel ja tema meedikute tiimil kulus operatsioonile üheksa tundi. Ülikooli uroloogiaosakonna juhataja van der Merwe ütles eNews Channel Africale, et patsient tunneb end nii füüsiliselt kui ka psühholoogiliselt hästi. Suguti kõik funktsioonid on taastunud.

"Patsient kinnitas mulle selgel sõnal, et ta ei mõtle enam üldse tõsiasjale, et suguti kuulus varem teisele inimesele. Ta võtab seda nüüdsest omaenda sugutina. Täpselt nii me tahtsimegi."

Kirurg andis mõista, et arstid olid kandnud hoolt, et doonor ja peenise uus omanik oleksid samast rassist.

"Kosmeetilises mõttes klapib meil värvus väga hästi. Mõistagi siirdasime terve ja normaalse peenise ning patsiendi erektsioonid on väga korralikud."

Hiinlane ei võtnud võõrast riista omaks

Van der Merwe nimetas epohhiloovat lõikust ülimalt raskeks. Imepeenikesed, vaid veidi enam kui millimeetrilaiused veresooned tuli ühendada patsiendi kõhu veresoontega. "Nii palju asju oleks võinud valesti minna."

Kirurg ei salga, et üks veresoon ummistuski paariks tunniks. "Õnneks suutsime trombi vabastada."

Vahetult pärast lõikust hakkas haav leemendama, seejärel veritsema.

"Pidime tegelema põletiku ja trombide tekkimise ja veritsusega. See oli esialgu kõige raskem asi," tõdeb arst. Kuid ta kinnitab, et patsient on väga heas füüsilises vormis ja taastub jõudsalt.

Protseduuri viimane etapp sai teoks üle-eelmisel nädalal. "Parandasime ära väikse augu tema kusitis ehk pissitorus," selgitas van der Merwe. "Nii saime eemaldada kateetri ning juba see kutsus operatsioonilaual esile erektsiooni."

Arstid olid rõõmsalt üllatunud. "Pole kahtlust, et siirdamise tulemus on väga hea."

Tohtrid on varemgi püüdnud sugutit siirata. 2006. aastal sai sel moel uue riista keegi hiinlane, kuid kahe nädala pärast olid kirurgid sunnitud organi eemaldama – just nimelt seetõttu, et mees ja tema abikaasa ei suutnud seda omaks võtta.

Van der Merwe seletab, et võõras organ võib inimese egole rängalt mõjuda ja kutsuda esile koguni psühhoosi. Kuid ta kinnitab, et lõuna-aafriklast ja tema sõbratari selline probleem ei kimbuta.

"Patsient on taas seksuaalselt aktiivne."

Enne lõikust läbis patsient põhjaliku psühholoogilise uuringu – meedikud pidid olema kindlad, et ta on stabiilse närvikavaga. Lõuna-aafriklase sõbratarile pakuti psühholoogilist nõustamist, kuid ta ütles sellest ära.

"Oleme väga tänulikud, et kõik lõpuks korda sai ja patsiendil läheb hästi," lausus van der Merwe, kes avaldas tänu ja kiitust doonori omastelegi. "Patsient on jälle seksuaalselt aktiivne ja väga õnnelik."

Van der Merwe tiimil on plaanis juba üheksa järgmist samasugust operatsiooni. Maailma esimene südamesiirdamine tehti 1967. aastal samuti Kaplinnas.

Ümberlõikus sandistab sadu mehi

Maailma esimese eduka peenisesiirdamise läbinud noormees rääkis, et jäi sugutist ilma kolm aastat tagasi, kui koba kirurg ei eemaldanud ümberlõikamise käigus mitte üksnes eesnahka, vaid kogu elundi.

The Guardiani teatel võtavad iga aasta tuhanded xhosa hõimust pärit lõuna-aafrika teismelised ette mehekssaamisriituse, mille käigus iseõppinud ravitseja nad ümber lõikab. Selle tagajärjel kaotab igal aastal umbes 250 noormeest suguti – see kas kaksatakse kogemata küljest või tuleb ägeda põletiku tõttu eemaldada.