HINGELINE POOLUS: Sinine tähistab mehelikkust, punane naiselikkust. Foto: Mait Jüriado
Inimesed
16. märts 2015, 07:00

Jalmar Vabarna: inimesed kukkusid meie kontserdil tantsima, möll käis! (1)

Folkbänd Trad.Attack! käis Ameerika turneel: noored muusikud olid USA folgifestivalil ühed menukamad esinejad.

"Tegime ameeriklaste jaoks lendlehti eestikeelsete fraasidega "aitäh!", "palun!", "ma armastan torupilli!". Viimase pakkusin küll mina ise välja," muigab folkbändi Trad. Attack! laulja-torupillimängija Sandra Sillamaa ansambli äsjamöödunud Ameerika turneest. Eestlased tõmbasid rahva käima!

Trad.Attack! esindas Eestit festivalil "Folk Alliance International" Ameerikas – ühena 15 spetsiaalselt välja valitud Euroopa artistist. "Kui nädal hakkas juba lõppema, juhtus ka nii, et välismaa inimene tuli vastu ja oskas ütelda "tere"," kirjeldab Sillamaa eestlaste mõju kohalikule rahvale.

"Folk Alliance International" on showcase- festival: sihtgrupiks mitte lai rahvas, vaid muusikatööstuse professionaalid, kes on tulnud värske ja huvitava kraami järele nuuskima.

Peamine osa folgirahva elust keerles kohaliku hotellikompleksi ümber. "Väga mugavaks oli tehtud – ei pidanud kontserdi jaoks taksoga ühest linna otsast teise sõitma!" kiidab ansambli liige Jalmar Vabarna.

Selle asemel tuli ette võtta ainult kõrvalmajja lippamise vaev.

Eriti sooja südamega meenutavad Vabarna ja Sillamaa just hotellitubades toimunud minikontserte. Tervelt kolm korrust olid selle tarbeks kinni pandud, jaluta ainult ringi ja kui meeldib, astu sisse.

"Voodid on kokku lükatud, 10–15 inimest mahub sisse. Ja toanurgas muusikud mängivad vaheldumisi," kirjeldab Vabarna vaatepilti, mis meenutas justkui mõnda olengut ühiselamus.

Edasi lugemiseks: