MELU TÄIES HOOS: Euroopa rokifestivalidele voolab kohale fänne kogu maailmast – igas eas, nii mehi kui ka naisi. Foto on tehtud mullu Helsingi kesklinnas festivalil Tuska Open Air.Foto: Mart Sepp
Saund
14. märts 2015, 07:00

Rokihuvilise teejuht suvises Euroopas: festivalid, kuhu minna

Eestlasest rokisõbra elu teadupärast väga magus ei ole: elame ääremaal ja vähegi aktuaalsete bändide tuurigraafikutesse sattumine on pigem erand kui reegel. Nii seavad ärksamad melomaanid sammud Euroopa festivalidele – ja mis oleks selleks parem aeg kui suvi?

HEVIFÄNNIDELE, ÕLLE- JA VEINIGURMAANIDELE

Hellfest

Aeg: 19.–21.06.2015

Koht: Clisson, Prantsusmaa

Miks minna: Tänavu 10. aastapäeva tähistava, raskema muusika austajaile orienteeritud Hellfesti peaesinejate list on igati esinduslik: Judas Priest, ZZ Top, Slipknot, Alice Cooper, Anthrax, Motörhead, Marilyn Manson, Faith No More, Nightwish, Korn, Billy Idol ja nõnda edasi.

Tõsisem melomaan ei peaks aga laskma ennast pealavade kohati üsna eelajalooliste sauruste virvarrist segada, vaid vaadaku tingimata, mis toimub neljas tohutus telgis, mis on pühendatud peavooluvabale muusikale.

Stoner ja doom, black, death, hardcore jm metal-muusika on siin esindatud parimas valikus, mis meie planeedil saada on. Näha n-ö ühe raksuga ära Meshuggah, Obituary, Venom, Mastodon, Orange Goblin, High On Fire, Superjoint Ritual, Dead Kennedys, Body Count jt, kokku umbes 160 hoolikalt valitud bändi, on tõsisele fännile lausa taeva kingitus.

Omaette kvaliteedi loob festivali asukoht, maaliline Clissoni linnake keset valge Muscadet’ veini piirkonda.

Kuulus kohalik köök, väga hea vein, enamasti suurepärane ilm, iidne vanalinn koos hertsogilossi varemetega ning äärmiselt sõbralikud linnaelanikud üheskoos kindlustavad unustamatu elamuse, mille nimel tasub ette võtta väike puhkuse/festivalireis.

Piletid: Kolm päeva 185 eurot, üks päev 85 eurot.

Kui veel paar aastat tagasi võis Hellfesti nimetada hoolikalt hoitud saladuseks, siis tänaseks on 150 000 külastaja piiri ületanud festival läbi müüdud.

Ent nagu ütleb festivali- ja kontserdireisidele spetsialiseerunud Eesti etttevõte Metaltravel juht Riho Toomra, kes ka sel suvel Hellfesti-sõitu korraldab, ei ole tema pikas praktikas veel ette tulnud juhtu, kui piletita kohale sõitnud huviline ükskõik millisel festivalil värava taha jääks.

Ikka tuleb viimasel hetkel ametlikult müüki mingi kogus tühistatud reserveeringuid või saab pileti osta n-ö otse käest, festivali värava ees.

Vt hellfest.fr

Graspop Metal Meeting

Aeg: 19.–21.06.2015

Koht: Dessel, Belgia

Miks minna: Kui eelnevatel aastatel on Hellfesti ja Graspopi peetud üksteisele järgnevatel nädalavahetustel nii, et usinamad fännid liikusid ühe lõppedes kohe teisele, siis tänavu on nad mingil veidral põhjusel tõstetud samale nädalalõpule. Sellegipoolest kattub peaesinejate nimekiri enamikus Hellfestiga, erandiks Kiss, kes Hellfestile ei tule.

Mõned nimed: Scorpions, Alice Cooper, Airbourne, Faith No More, Children of Bodom, Hellyeah, Judas Priest, Korpiklaani, Lacuna Coil, Lamb of God, Korn, Motörhead jne. Peale selle hea võimalus uuendada tutvust kuulsate Belgia õlledega.

Piletid: Kolm päeva 185 eurot, ühe päeva pilet 80 eurot.

Vt graspop.be

Wacken Open Air

Aeg: 30.07–1.08.2015

Koht: Wacken, Saksamaa

Miks minna: Annihilator, At The Gates, Biohazard, Black Laber Society, Death Angel, Europe, jälle Judas Priest, Queensryche, Rob Zombie, Running Wild, U.D.O., Within Temptation jne. Korralik valik metal’it, lisaks teadagi hea saksa õlu, Sauerkraut ja vorstikesed.

Piletid: Välja müüdud, kuid netist on võimalik leida kolme päeva passi hinnaga 299 eurot.

Vt wacken.com

 

ROKKI, POPPI, INDIE'T, MIDA IGANES

Glastonbury

Aeg: 24.–28.06.2015

Koht: Worthy Farm, u 10 km Glastonburyst, Inglismaa

Miks minna: Vaheaegadega juba 1970. aastast peetud festivali nimetatakse maailma suurimaks – tõsi, sellele nimetusele pretendeerib veel mitu festivali.

Tänavustest Glastonbury esinejatest on korraldajad teada andnud vaid Foo Fightersi (pildil laulja Dave Grohl) ja Lionel Richie, hoides kinni oma traditsioonist avalikustada kogu list alles kevadel. Arvestades aga, et näiteks mullu mängisid Glastonburys Arcade Fire, Metallica, Robert Plant, Kasabian, Jack White ja Lily Allen ning mõni aasta tagasi koguni rollingud, pole karta, et tänavugi kvaliteedilt järeleandmisi tehtaks.

Piletid: Välja müüdud, kuid kodulehel registreerudes on võimalus olemas, kui tühistatud broneeringud müüki tulevad.

Festivalipass maksab 220 naela + 5 naela broneerimistasu.

Vt glastonburyfestivals.co.uk

Roskilde

Aeg: 27.06–4.07.2015

Koht: Roskilde, Taani

Miks minna: Annab Euroopa festivalidest tõenäoliselt kõige parema läbilõike muusika hetkeseisust. Miinuspoolelt fakt, et on kasvanud tohutu suureks ja raskesti hõlmatavaks. Artistidest olgu mainitud näiteks Muse (pildil laulja Matthew Bellamy), Paul McCartney, Pharrell Williams, Noel Gallagher’s High Flying Birds, Mew, Disclosure, Mastodon, Enslaved ja Kronos Quartet.

Piletid: Ühe päeva pilet alates 132 eurost, kaheksa päeva pilet alates 260 eurost.

Vt roskilde-festival.dk

Download

Aeg: 12.–14.06.2015

Koht: Derby, Inglismaa

Miks minna: Peamiselt metal’i ja hard rock’i austajaile, kuid mitte ainult. Slipknot, Muse, Kiss Judas Priest, Marilyn Manson, Clutch, Andrew W.K., Mötley Crüe, Slash jne.

Piletid: Alates 190 naelast.

Vt downloadfestival.co.uk

Isle of Wight Festival

Aeg: 11.–14.06.2915

Koht: Isle of Wight, UK

Miks minna: 70ndate algul alustanud auväärsete traditsioonidega festival pakub laia läbilõiget paljudest stiilidest, näiteks esines siin viimast korda Jimi Hendrix. Esinejaist tuntuimad on tänavu The Black Keys, Fleetwood Mac, Pharrell Williams ja Prodigy.

Piletid: Alates 145 naelast.

Vt isleofwightfestival.com

 

SOOME-UGRI JALG FESTIVALIUKSE VAHEL

Tuska Open Air

Aeg: 26.–28.06.2015

Koht: Suvilahti Helsingis, Soome

Miks minna: Hea võimalus nautida täiemõõdulist festivalimelu kodust paaritunnise laevasõidu kaugusel. Et üritus toimub linnas sees, saavad need, kellele telgis ööbimine mingil põhjusel ei sobi, veeta öö kas või viietärnihotellis.

Päris A-klassi staare siit ehk ei leia, küll aga on listis näiteks Alice Cooper , Stratovarius, Opeth, Sabaton, Lamb Of God, Exodus, In Flames ja The Sword.

Piletid: Kolm päeva alates 125 eurost, kaks päeva 100 eurost ja ühe päeva pilet 70 eurost.

Vt tuska-festival.fi

Hard Rock Laager

Aeg: 3.–4.07.2015

Koht: Vana-Vigala, Eesti

Miks minna: Ja miks ka mitte? Kodumaist ainsat rahvusvahelist rokifestivali tuleb ju toetada?

Pealegi, kui kogu vaev on pakkida telk ja teha läbi maksimaalselt paaritunnine autosõit ükskõik millisest Eesti otsast, oleks patt viriseda, et meil siin üldse mitte midagi ei toimu.

Artistidest on esindatud Eesti raskema ja tumedama muusika paremik, lisaks näiteks Candlemass ja Shining Rootsist ning Anaal Nathrakh ja Threshold Suurbritanniast.

Piletid: Hind alates 32 eurost.

Vt hardrocklaager.ee