LIIGA KÕHN?:«Tuhkatriinu» lavastajale heidetakse ette, et Lily Jamesi kehastatud peategelane on liialt sale ja edastab noorele vaatajale sõnumi, et mehi võlub vaid sipelgapihaga.Foto: Outnow.ch
Inimesed
14. märts 2015, 07:00

"Tuhkatriinu" – kas tõesti noortele tüdrukutele sobimatu? (5)

Disney "Tuhkatriinu" uusversioon on langenud karmi kriitika alla: treiler tekitas küsimuse, miks on Tuhkatriinu piht absurdselt peenike – osa lapsevanemaid ei soovi, et nende tütred säärast tegelaskuju näeksid ja eeskujuks seaksid.

Telegraphi ajakirjanik Victoria Lambert kirjutab, et Lily James teeb Kenneth Branaghi lavastatud muinasjutufilmis, mis sel nädalal kinodesse jõudis, kahtlemata hea töö, aga oma kümneaastasel tütrel ta seda vaadata ei luba.

"Mind ei huvita, kui maagiline kogu linateos on, kui suurepärane on Helena Bonham Carter oma [haldjas-ristiema] rollis või kui hea on käsikiri. Film propageerib Branaghi fantaasiat ja see pole klassikaline nägusate printside ja õnnelike lõppude lugu. "Tuhkatriinu" annab mõista, et naised on kõige võluvamad siis, kui nende vöökoht sarnaneb eelteismelise omaga," pahandab Lambert.

Tema hinnangul on 25aastase Tuhkatriinut kehastava Jamesi vöökoht tõenäoliselt mõni sentimeeter väiksemgi kui tema lapseohtu tütrel.

Filmi tutvustavad klipid panid paljusid küsima, kas filmitootjad on lasknud peaosatäitja vöökohta digitaalselt kahandada. Režissöör on öelnud, et süüdistused on jaburad ja Jamesil ongi kleenuke piht, mida õige pisut vormib aluspesu.

"Kui sa kellelegi korseti selga paned – mitte et Lily niigi peenike poleks –, siis pigistab see keha teatud kohast kokku," selgitas lavastaja paari päeva eest ja lisas, et näitlejatari kurvid on peidetud kahara seeliku alla.

Ainult kriipskõhnad võluvad printsi?

Lambert lajatab vastu: "Pole vahet, kuidas see saavutatud on: eriefektide, fototöötluse, korseti või näljutamisdieediga. Oluline on sõnum, mida see kannab – et selline piitspeenike keha on võluv," selgitab naine.

Branagh on aga palunud kõigil kriitikutel vaadata filmi ballistseeni, kus võib näha igas mõõdus naisi.

"Aga need teistsuguste kehadega tüdrukud ei saa ju lõpuks printsi!" tuletab Lambert meelde.

Ta teab, et sipelgapiht pole (multi)filmitööstuses midagi uut. "Jah, see on tõsi. Vaatasin alles eile õhtul ülisaleda figuuriga Audrey Hepburni filmi "Puhkus Roomas" ja meenus tema kontkõhna keha tagamaa: okupeeritud Hollandis näljahädalisena veedetud teismeliseaastad. Kas poleks aeg sellest punktist edasi liikuda?" küsib Lambert.

Liiga suhkrune

Telegraphi filmikriitik Tim Robey jällegi võtab filmi kallal sellepärast, et tegu olla sisult 1950. aastal valminud filmi koopiaga, mida õige pisut uuendatud, liiga vähe animeeritud ja liiga imalaks muudetud.

"Downton Abbeyst" tuntud Lily James kehastab peaosa liigagi ülevoolava soojusega. Temas pole grammigi noorte tüdrukute seas menukast "Lumekuninganna ja igavese talve" Elsast, ei mingit õelust ega vaenu oma kurja kasupere vastu," kirjutab kriitik. Tema hinnangul on tegu sellise roosamannaga, mis tuleb kiiruga läbi vaadata, enne kui hambad sellest suhkrudoosist valutama hakkavad.

Filmiajakiri Variety on siiski lahkem, kiidab filmi kaameratööd ning tõdeb, et mängufilm ei peagi asendama kunagist armastatud multikat. Kindlasti ei saavat uusversiooni nimetada vana filmi inetuks kasuõeks, vaid pigem vääriliseks kasuõeks.

Esimene Disney Tuhkatriinu oli punapea

Äsja kinolinale jõudnud Disney "Tuhkatriinu" on 65 aastat tagasi valminud joonisfilmi näitlejatega uusversioon. International Business Times toob välja kuus üllatavat fakti esimese "Tuhkatriinu" filmi kohta.

Harvaesinev punapea

Kuigi Lily James astub 2015. aasta filmis üles blondijuukselisena, nagu Tuhkatriinut on kõige enam kujutatud, oli 50ndate Tuhkatriinul apelsinikarva juus.

Nii oli ta haruldane erand brünettide ja blondide kaasprintsesside seas. Suisa nii haruldane, et järgmine punaste kiharatega printsess Ariel jõudis Disney filmis vaatajate ette alles 1989. aastal, kui linastus "Väike merineitsi".

Nimetu prints

Püüad kogu hingest meenutada, mis oli Tuhkatriinu kitsikusest päästnud printsi nimi? Ära näe vaeva, asi pole sinu kehvas mälus! Tollel printsil polegi nime. Temast räägitakse lihtsalt kui printsist, ühtki muud tiitlit või hüüdnime galantsele noormehele ei anta.

Vanameistri lemmik

Stseen, kus haldjast ristiema aitab Tuhkatriinul ballile minekuks riietuda, oli vanameister Walt Disney üks lemmikuid kõigi Disney linateoste peale. Stseeni autorile Marc Davisele oli see mõistagi suur kompliment.

Lihtinimene

Kuigi tuntud Disney printsessina, pole Tuhkatriinu kuninglikku päritolu. Ta on lihtinimeste järeltulija, kelle esimeseks kokkupuuteks õukonnaga on tema kallis prints.

Sarnase elukäiguga printsess jõudis Disney filmi uuesti alles 1991. aastal, kui valmis "Kaunitar ja koletis".

Kuulsa häälega kasuema

Tuhkatriinu kurja kasuema hääl on kummitanud ilmselt paljusid, kes Disney filmidega üles kasvanud, ja seda põhjusega: tegelaskujule hääle andnud Eleanor Audley oli lihtsalt Disney stuudios hinnatud hääledublant, kelle hääl kõlab ka näiteks "Uinuvas kaunitaris".

Väike vale

Vendade Grimmide originaalloomingus pole Tuhkatriinu sugugi nii suhkrune kui Disney filmis. Muinasjutu lõpus laseb tütarlaps oma lindudest sõpradel kurja kasupere silmad peast nokkida.