Foto: PantherMedia / Scanpix
Maailm
13. märts 2015, 11:00

12aastase kiri täiskasvanutele koolikiusamisest: kas teie taluksite seda töökohas? (78)

Soome ajaleht Lapin Kansa avaldas 12aastase õpilase avameelse kirja koolikiusamisest.

Sotsiaalmeedias laia kõlapinda leidnud kirjatükis tõmbab õpilane paralleele täiskasvanute tööeluga ehk küsib, kas täiskasvanud kannataks töökeskkonnas välja sarnast kiusamist, vahendab Iltalehti.

"Kujutle, et lähed tööle ja esimese asjana narrib töökaaslane sinu särki. Paari minuti pärast teatab teine töökaaslane, et ei taha olla sinu läheduses, kuna sul on vinnid. Kolmas viskab sind kingaga pähe lihtsalt huvi pärast. Koridoris kuuled inimesi sinust halvasti rääkimas," kirjutab õpilane.

Kiusamine kujutab endast ka vastikuid sõnu, väljapressimist, hirmutamist ja vastu seina tõukamist. "Töökaaslane ütleb, et pead minema ostma šokolaadi, muidu saad vastu vahtimist."

Kiusamist tuleb 12aastase õpilase sõnul ette erineva (koduse) taustaga laste seas, pole vahet, on nad rikkad, vaesed või ise keerulise eluga.

"Rumal, imelik, kole ja idioot kuuluvad igapäevase sõnavara hulka töökohas. /---/ Kas ootaksid iga päev tööle minemist?" küsib autor.

"Teie, täiskasvanute, vastutusel on õpetada lapsele käitumisnorme. Sõnad võivad haiget teha ja jätta sügava haava," lõpetab ta oma jutu.