ÜKS VIIMASEID FOTOSID: Eino Baskin 7. veebruari õhtul Salme kultuuripalees Vana Baskini Teatri kümnenda sünnipäeva tähistamisel, kus esietendus lavastus "Õnnenumbrid".Foto: Teet Malsroos
Inimesed
13. märts 2015, 07:00

BASKIN KUU ENNE SURMA: Jumal tänatud, et mõistus on olemas (6)

"Minu tervis on läbi – pea on küll selge, aga jalad ei kanna ja ma väsin väga kergesti," tunnistas Eino Baskin Õhtulehele 7. veebruari õhtul, kui Vana Baskini Teater kümnendat sünnipäeva tähistas. Umbes nädal varem oli vanameister pärast järjekordset haiglaskäiku koju pääsenud.

"Ringvaade" käis teatri juubeliga seoses Baskinil kodus külas. "Tegelikult pole kiita, mul on isegi süüa praegu raskevõitu," ütles oma tervise kohta ja kurtis: "Mu süda on läbi, ma ei jaksa enam. Käia üldse ei saa." Oli kuulda, et tema kõne on vaevaline.

Teatrilegend möönis, et tema tervisele pani põntsu Vanalinnastuudio äkksulgemine: "Resultaadid on minu pealt näha." Baskini sõnul suleti tema eelmine teater kunstlikult. "Teater töötas normaalselt ja ühel ilusal päeval, kui me tulime teatrisse, siis rippus kultuuriminister Paeti käskkiri kõik vallandada, teater sulgeda ja juba nädala pärast oli pandud peanäitejuhiks Ojasoo. Anti nädal aega ära kolida," meenutas ta.

Pärast karmi lööki asutas Baskin Aarne Valmisega uue teatri, millel pole aga kunagi oma maja olnud. Kehvast tervisest hoolimata hoidis teatri hing trupi tegemistel silma peal. "Ta käib esietendustel, loeb materjale ja näidendeid ning mõtleb kaasa, kuidas edasi," ütles Valmis Vana Baskini Teatri juubeli eel Õhtulehele.

Baskin rääkis "Ringvaatele", et on püüdnud tervislikult elada: 35 aastat tagasi jättis ta suitsetamise ega ole terve elu jooksul joonud rohkem kui pool liitrit viina. "Aga ma olen rabanud õudselt tööd teha," nentis teatrimees samas.

Tema tervisemured algasid tosin aastat tagasi, kui tal avastati eesnäärmekasvaja: "Olin Kanadas kontserdireisil ja see juhtus äkki. Sattusin haiglasse, mind opereeriti." Nüüd viis sama meestehaigus ta taas opilauale. Kõige karmima lõikusena aga meenutas Baskin telesaates südamekirurg Toomas-Andres Sullingu tehtud kaheksatunnist operatsiooni, pärast mida oli ta poolteist kuud koomas.

Kokkuvõttes oli Baskin kuu aega enne lahkumist siiski optimistlik: "Inimene on minu meelest õnnelik selle üle, et ta elab ja eksisteerib. Ega alati pea rõõmust hüppama ja kargama ja anekdoote kirjutama." Ta lisas, et talle annavad jõudu teda hooldav abikaasa ja kaks last. "Jumal tänatud, et mõistus on olemas, et nupp nokib," tänas Baskin õnne ja lausus lootusrikkalt: "Iga päev tunnen, et võib paremuse poole minna. Suur soov on saada jalad alla, et elaks paar aastat ikka veel." Ta oli veendunud, et 90. sünnipäeva ta ei näe.