Foto: Margus Tammik
Eesti uudised
12. märts 2015, 16:58

Peeter Nelis: "Vehkleja" peategelane on väga isa moodi

Värskelt kinno jõudnud soomlase Klaus Härö mängufilmi "Vehkleja" peategelase prototüübi Endel Nelise poja Peeter Nelise sõnul on filmis tema isa väga ehedalt kujutatud. 

Milline võis aga olla faktide ja väljamõeldise suhe? Peeter Nelis vastab sellele kolmel moel: "Stsenaristi arvates on see 60:40, minu enda arvates on see 70:30 ja minu õe Helen Nelis-Naukase arvates 80:20. Ma arvan, et 70:30 suhe ongi võib-olla kõige lähedasem tõele. Kuigi kes seda täpselt öelda oskab.” Ta leiab, et Eesti vehklemise suurmehe eluloo põhjal tehtud filmi võib nimetada biograafiliseks filmiks. Ta lisab, et "Vehkleja" on seejuures rohkem eluloofilm kui spordifilm: "Lääne Elus ristiti "Vehkleja" küll spordifilmiks, aga mina seda ei ütleks. Tegemist on ikkagi persoonifilmiga, aga tema elukutse sattus olema sport."

Samuti vehklemistreenerina tegutsev Peeter Nelis on veendunud, et sedasama elufilosoofiat, mis tema on pojana isalt saanud, võib tunnetada filmi peategelases Endlis, keda kehastab Märt Avandi. "Meil oli lapsepõlvest alates suhteliselt kõva kord ja distsipliin,” nendib ta ja toob siis näite filmi algusest, kus meistersportlane Endel Nelis saabub 1952. aastal Haapsallu kehalise kasvatuse õpetajaks. "Kui ta alguses ongi natukene segaduses, siis ta kogub end kähku ja edaspidi on väga iseloomulik, et ta võtab asja karmilt käsile, kehtestab autoriteedi ja on algusest peale nõudlik. See on väga isa moodi," selgitab ta.

Aastatel 1925–1993 elanud Endel Nelis on vaieldamatult Eesti vehklemise grand old man. Pärast Tartu ülikooli lõpetamist suunati ta tööle Haapsallu, kus ta alustas kehalise kasvatuse õpetaja ja vehklemistreenerina. Filmis näidatakse, kuidas ta asub koolidirektori vastuseisule vaatamata lastele vehklemist õpetama ning kuidas ta saab hakkama sõjajärgsete katkiste perede laste treenimise ja kasvatamisega. 

Haapsalus lõi Endel Nelis ka vehklemisklubi En Garde, mis tegutseb praeguseni. Tema õpilasteks on olnud näiteks Olev Piirsalu, Rein Kamarik, Boris Joffe, Valeri Rossar, Kaido Kuur, Andres Lipstok, Ants Veetõusme, aga ka ta poeg Peeter Nelis. Tema lapsed Peeter ja Helen jätkavad praegu isa tööd ehk tegutsevad vehklemistreeneritena.

Eestis on vähe spordialasid, millest või mille suurkujude eluloo alusel on tehtud film. Vehklemine on nüüd üks neist erilistest aladest. "Kahtlemata on see suur tunnustus. Ega me aegu tagasi poleks ka oma kõige helesinisemates unistustes osanud arvata, et isa töö kunagi sellisel viisil jäädvustatakse," leiab Peeter Nelis. Ta avaldab lootust, et vehklemisele kui spordialale on filmil positiivne mõju. "Kui kõik lähevad seda filmi vaatama, siis vähemalt mingil ajal on tagasiside kindlasti tugev ja film populariseerib ka ala."

---------------------------------- 

"Vehkleja" 

Režissöör: Klaus Härö; osades: Märt Avandi, Ursula Ratasepp, Hendrik Toompere, Jaak Prints, Lembit Ulfsak, Kirill Käro, Liisa Koppel ja Tõnu Oja; tootja: Allfilm.