Marta Oja ja Eino Baskin 2009. aastal.Foto: Arno Saar
Film
12. märts 2015, 16:26

Marta Oja meenutab Eino Baskinit: teda jätkus kõikide jaoks, ta oli alati heatujuline (5)

"Eino oli tõeliselt päikseline inimene. Kui tema ruumi tuli, oli selline tunne, et otsekohe kopsumaht suurenes," ütleb ansambli Laine kunagine liige Marta Oja, kes esimest korda kohtus Eino Baskiniga 1960. aastal, kui tollases filharmoonias korraldati konkurss ansambel Laine moodustamiseks ning üks selle konkursi žürii liige oli ka Eino Baskin. Hiljem sai Marta Ojast Baskini kaasteeline nii Vanalinnastuudio kui ka Vana Baskini teatri moodustamisel ja nende teatrite vedamisel.

"Küsisin kunagi Eino käest, et sulle on elus nii palju haiget tehtud ja et sa oled nii palju haiget saanud – kuidas sa suudad. Mille peale ta vastas, et pea alati meeles: ära vihasta, vaid imesta. Olen neid tema õpetussõnu terve elu endaga kaasas kandnud ja kui mulle käib midagi väga vastukarva, mõtlen alati Eino ütlusele: ei ole mõtet vihastada, sest sellega hävitad ka ennast," ütleb Oja Baskinit meenutades.

Kuigi Baskin sai elus väga palju haiget, ei näidanud ta seda kunagi Oja sõnul välja. "Samas oli ta väga otsekohene ning kui ta solvus või vihastas millegi peale, siis ta oligi solvunud ning ega ta seda ka siis varjanud."

"Eino oli tõeliselt päikseline inimene. Kui tema ruumi tuli, oli selline tunne, et otsekohe kopsumaht suurenes. Ta ei tulnud mitte kunagi tõsise näoga või pilk maas või seinal. Teda jätkus kõikide jaoks. Ta oli alati heatujuline, hea huumorisoonega. Ükskõik kellel miski tervisehäda küljes oli, otsekohe aitas vajalike telefoninumbritega, sest siis arstidega oli tal hea suhted," meenutab Oja.

Viimati kohtusid Oja ja Baskin Vana Baskini Teatri kümnendal sünnipäeval. "Viimane kõne oli kuskil nädal tagasi. Lobisesime niisama ja Eino oli täiesti heas konditsioonis, kuigi samas mainis, nagu ikka viimastel aastatel, et tervis on vilets. Aga ka see meie viimane kõne, mitte kunagi ei lõpetanud ta vestlust negatiivsetes toonides, alati viskas ta sisse mingi nalja. Selline positiivne inimene, eeskujuks meile kõigile. Nii et andku jumal talle head puhkust."