Veera Tolli-Baskin ja Eino BaskinFoto: TEET MALSROOS
Film
12. märts 2015, 14:10

Veera Tolli-Baskin: ta tegi küll korraks silmad lahti, aga see oli ka kõik (40)

"Eks ma katsun midagi rääkida," mattub pisarate alla Eino Baskini abikaasa Veera hääl, kel on selja taga magamata öö, ning kellele teeb kõige rohkem haiget, et ta ei saanud olla abikaasa kõrval tema päris viimastel hetkedel.

"Eino oli haiglas, aga mind aeti minema. Eino suri kell 22.20, paberites on see kirjas, aga neid pabereid ei julge ma veel vaadata," meenutab ta.

Kuigi Veera oli ka veel kolmapäeval abikaasa kõrval haiglas, siis paraku Eino Baskin oma abikaasat enam ära ei tundnud. 

"Ta tegi küll korraks silmad lahti, aga see oli ka kõik. Ma tean, et arstid andsid endast kõik, et teda veel elule päästa, aga see enam ei aidanud. Ta tegi veel silmad korraks lahti, aga ta ei tundnud mind ära," ütleb Veera pisaratega võideldes.

"Peale viimast operatsiooni läks ta tervis ju märgatavalt paremaks. Me käisime isegi Vana Baskini Teatri juubelil. Aga siis… äkki kolme päevaga… kolme päevaga. Nii et kaks päeva tagasi öösel kutsusin ma jälle kiirabi."

Eino Baskin viidi taas Lääne-Tallinna keskhaiglasse, kus talle tehti ka viimane operatsioon.

"Tal oli ju probleeme neerude ja südame ja kõikide muude haigustega, mis tal küljes olid ning ka viimane suurem operatsioon tehti talle selles haiglas. Järgmisel päeval kohe läksin teda haiglasse vaatama. Ta ei saanud enam lamada, vaid istus ja hingas läbi maski. Pikali ei saanud ta enam olla. Aga see oli kõige õudsem, et sulle nii kallis ja lähedane inimene sind enam ära ei tunne, see oli nii kohutav," mattub abikaasa Veera jutt taas pisaratesse. "Aga mis mul üle jääb, püüan olla nii tubli, kui vähegi saan."