KATUS SÕIDAB? «Top Geari» staar Jeremy Clarkson 2009. aastal saate võtetel Bucharesti lähedal. «Jääb mulje, et Clarksonil katus tõesti sõidab,» kommenteerib Daily Maili allikas telekuulsuse hiljutist vihapurset.Foto: AFP / Scanpix
Inimesed
12. märts 2015, 07:00

"Top Geari" staar virutas produtsendile ja sai eetrikeelu (10)

BBC teatas teisipäeval, et autosaate "Top Gear" täht Jeremy Clarkson sai eetrikeelu ja tema käitumise asjus alustati juurdlust. Daily Maili andmeil läks Clarkson produtsendile kätega kallale, kuna tema lõunasööki ei serveeritud õigeks ajaks. Fännid ahastavad ja koguvad allkirju, sest nende lemmiksaate tulevik on ohus.

Daily Mirrori teatel karistasid BBC ülemused oma hittsaate "Top Gear" tõmbenumbrit Jeremy Clarksonit selle eest, et ta oli 36aastasele abiprodutsendile Oisin Tymonile vihahoos kallale läinud. 54aastane Clarkson kaotas enesevalitsuse tõeliselt staarilikul põhjusel: kuna võtteplatsile polnud korraldatud toitlustamist. "Nad jõudsid pärast pikka päeva filmimisega lõpule ja Clarkson avastas, et lauda polnudki kaetud. Tal läks silme eest mustaks ja ta lõi abiprodutsenti, keda ta süüdistas toitlustamise korraldamata jätmise eest. Ta lihtsalt murdus."

The Suni allikas lisab: "Kõik olid pahviks löödud."

Tymon on noorusele vaatamata "Top Geari" raudvara: ta on töötanud saate valmimise heaks juba kümme aastat ja aidanud eetrisse üle 75 osa.

Sajad tuhanded fännid anuvad Clarksonile armu

BBC kinnitas, et pühapäevane "Top Geari" osa jääb ära. Ka selle hooaja viimased kaks osa võivad vähemalt esialgu riiulile jääda. Kuid staarile lajatatud eetrikeeld pani saate fännid palavikuliselt tegutsema. Daily Maili teatel on internetipetitsioonile Clarksoni eetrikeelu tühistamiseks andnud allkirja juba üle 300 000 inimese. Ühtlasi on sotsiaalvõrgustikes liikvele läinud Clarksoni tagasitoomist anuv hashtag #BringBackClarkson, mida on kasutanud kümned tuhanded inimesed.

Kuna oma terava keele poolest palju kordi pahandustesse sattunud Clarkson sai oma leivaisalt juba mullu viimase hoiatuse, on "Top Geari" tulevik ohus. Võimalik, et BBC kaalub skandaalitsejast loobumist. Daily Maili allika väitel on BBC telejuht Danny Cohen Clarksoniga tõsise jutuajamise maha pidanud. "Danny Cohen tahab Clarksonist lahti saada. Jääb mulje, et Clarksoni katus tõepoolest sõidab. BBC on hirmsas olukorras: nad kõik vihkavad teda, aga ei saa "Top Gearist" loobuda, sest see toob raha sisse. Nüüd on nad võib-olla leidnud ettekäände, mida nad otsinud on."

"Top Gear" on BBC populaarsemaid saateid. Seda vaadatakse 214 riigis ning see toob Briti ringhäälingukorporatsioonile igal aastal miljoneid – rohkem kui ükski teine sari.

Konkureeriv kanal meelitab staari hiigelsummaga

Clarksoni skandaal on suurepärane šanss konkurentidele. Daily Maili andmeil valmistub telekanal ITV tegema Clarksonile ahvatlevat pakkumist: 10 miljonit naelsterlingit ehk 14 miljonit eurot ülehüppamise eest. Ka Sky TV olevat Clarksonil ammu kosjas käinud.

Clarkson ei lase end skandaalist häirida. Teisipäeval jäi ta paparatsokaamera ette kodulähedases pubis napsi võttes. "Joon kena kannukese külma õlut ja ootan, et see värk maha rahuneks," ütles ta The Sunile.

Lõuapoolik Clarksoni suurimad skandaalid

Jeremy Clarksoni eetrikeeld tuleb vähem kui aasta pärast seda, kui BBC ülemused andsid talle viimase hoiatuse. Daily Mail loetleb "Top Geari" tuusa prohmakaid: peamiselt on talle probleeme tekitanud ulakas suuvärk.

2003: Clarkson testib Somerseti krahvkonnas Toyota tugevust ja rammib hobukastanit. BBC palub kohalikult volikogult vabandust.

2008: Clarkson viskab saates nalja prostituute mõrvavate veoautojuhtide üle. BBC saab televaatajatelt üle tuhande kaebuse.

2010: "Top Geari" saatejuhid nimetavad mehhiklasi laiskadeks ja vastutustundetuteks peerukottideks. BBC on sunnitud Mehhiko suursaadikult vabandust paluma.

2011: India erisaates ütleb Clarkson, et pakiruumi sisseehitatud WC-potiga auto sobib Indiasse ideaalselt, "sest kõigil, kes siia tulevad, hakkab s*** lippama".

2012: Clarkson rikub BBC eeskirja, võrreldes üht Jaapani autot inimesega, kellel on näo küljes kasvaja.

2014: Clarkson leelutab võtete ajal vana inglise lastelaulu, kus figureerib sõna "nigger".

2014: Clarkson kasutab Aasia päritolu mehe kirjeldamiseks rassistlikku väljendit. Juurdlus tuvastab, et "Top Gear" rikkus ringhäälinguseadust.

2014: "Top Geari" meeskond on sunnitud põgenema Argentinast, kus paksu pahandust tekitas nende üüriauto numbrimärgiga H982 FKL. Jäi mulje, et üüri-Porsche numbrimärk viitas 1982. aasta Falklandi konfliktile. "Top Geari" tiim väitis, et kokkulangevus oli täiesti juhuslik.

"Top Gear" arvudes

350 miljonit vaatajat kogu maailmas

1977 "Top Gear" alustas BBC Midlandsis kohaliku saatena

170 osa praeguses formaadis (alates 2002. aastast)

3 miljonit Youtube’i tellijat

1,2 miljonit "Top Geari" ajakirja tiraaž kogu maailmas (Allikas: BBC Worldwide)