«SIMPSONITE» ARENDAJA: Populaarse joonissarja meeskond on Simonile igavesti tänulik sarja tegelaskujude arendamise eest.Foto: Vida Press
Inimesed
11. märts 2015, 07:00

Suri "Simpsonite" üks kaasautoreid (1)

Populaarse joonissarja "Simpsonid" üks autoritest, Sam Simon, suri esmaspäeval kõigest 59aastasena käärsoolevähki.

Töö eest "Simpsonite" käsikirja autori, lavastaja ja produtsendina jõudis Simon oma eluajal noppida seitse Emmyt, vahendab BBC.

Omapärase välimusega viieliikmelise perekonna elust pajatav joonissari on pikim omasarnane, mis USA telekanaleis kunagi jooksnud: alguse sai see juba 1989. aastal.

Simoni juhtida oli sarja käsikirja autorite meeskond, eriliselt on teda tunnustatud tegelaskujude arendamise eest.

Simon jättis "Simpsonitega" hüvasti pärast nelja hooaega, kuid sõlmis lahkudes lepingu, mis tagas talle iga-aastase sissetuleku vahemikus 13 kuni 30 miljonit eurot. Pärast vähidiagnoosi saamist ütles ta, et kavatseb kogu oma varanduse heategevusele annetada.

See polnud esimene kord, kui Simon nõrgemate abistamisele mõtles: kogu oma elu tegi ta suuremaid ja väiksemaid annetusi, toetades peamiselt koduta loomade abistamiseks loodud ühinguid.

2002. aastal asutas Simon Sam Simoni Fondi, mis pühendus koerte varjupaikadest päästmisele ja nende puudega inimeste juhtkoerteks õpetamisele.

"Mul on vastupandamatu soov loomi aidata. See on minu raha ja minu asi, mida ma sellega peale hakkan. Selgub, et tegu on äärmiselt kuluka hobiga, aga mul on hea meel, et oma eluõhtul selleni jõudsin," rääkis Simon 2014. aastal Reutersile antud intervjuus.

Just seesama fond oli esimene, kes tema lahkumisest teada andis.

"Suure kurbusega peame teatama, et meie hulgast on lahkunud Sam Simon," kirjutas fondi esindaja selle Facebooki-lehel.

"Milline suurepärane mees! Ma võlgnen talle kõik, mis mul on!" säutsus "Simpsonite" teine autor, Al Jean, oma Twitteri-leheküljel pärast kolleegi lahkumisest kuulmist.

Käsikirja autorina andis Simon panuse veel sellistesse komöödiasarjadesse, nagu "Taxi" ja "Cheers".