HALLO: «Loovad reklaamid on emotsionaalsed ja need kõnetavad inimest. Paljud uuringudki on näidanud, et need mõjutavad inimese käitumist,» tõdeb reklaamibüroo Age McCann loovjuht Ahto Aaremäe ning lisab, et see oligi reklaami mõte.Foto: Maanteeamet, Age McCann
Inimesed
9. märts 2015, 07:00

Tõhus eeskuju: joobes juhi eest kilesse mässitud auto tõi "Kuldmuna 2015" peaauhinna (1)

"Maanteeameti kampaaniate puhul on päris tulemus ikka liiklusstatistika. Kui 2014. aasta alguses oli olukord väga halb – pidevalt oli uudiseid, et purjus peaga sõidetakse järjest rohkem –, siis aasta lõpetati tulemusega, et roolijoodikute tõttu sai surma 10 inimest vähem kui varem," räägib reklaamibüroo Age McCann loovjuht Ahto Aaremäe edukast sotsiaalkampaaniast "Sõber ei lase purjus sõpra rooli".

Ahto Aaremäe ei pane rõõmustavat uudist aga üksnes reklaami arvele."Kindlasti oli selles ka politsei hea töö sees," hindab ta maanteeameti kampaania "Sõber ei lase purjus sõpra rooli" tõhusust.

Just see reklaam, mis kujutas jokkis semu eest pakkimiskilesse mässitud autot, võitis grand prix’i loovusfestivalil "Kuldmuna 2015", kus võetakse mõõtu reklaami, disaini, digitaalse reklaami, meedia, PRi ning üritusturunduse alal.

Reklaami on juba ka jäljendatud

Kuidas see reklaam aga sündis?

"Idee arenemine on tegelikult ratsionaalne protsess. Pole nii, et kuskilt tuleb mingi hull mõte. Me töötame etteantud inforuumis mingi info põhjal, see on nagu matemaatilise valemi lahendamine. Huvitava ja kaasakiskuva loovlahenduse peale ehitamine on teine teema. Alguses on ikkagi tuimade faktidega tegelemine ning hiljem leitakse õige nurk üles," räägib Ahto.

Auto kiletamise mõtte peale pole aga raske tulla, kui mõelda sihtgrupi peale, kes purjuspäi rooli istuvad.

"Nad on noored kuked, kes sarvi maha jooksevad, ei hooli mitte millestki ja kui öelda, et see on ohtlik, siis see ei mõju. Nendel on suva ja riskimine on isegi äge. Samas – igas peoseltskonnas on keegi, kes on natukene kainem," arutleb ta ning lisab, et kampaania kõige tähtsam osa oligi julgustada kainemaid ja mõistlikumaid õigel ajal sekkuma. "Statistika järgi tundub, et see toimis."

"Sõber ei lase purjus sõpra rooli" reklaami on üritatud ka jäljendada: uudistest jooksis läbi, et keegi kiletas sõbra auto ära.

"Kas seda just selle eesmärgiga tehti, ei tea, aga reklaam võis anda inspiratsiooni küll," arvab Ahto.

Konkreetse kampaania ideest teostuseni jõudmiseks läks reklaamimeestel umbes kuu aega, kuid juba sel suvel on tulemas jätkuosad, mille ettevalmistamine on võtnud ligi pool aastat, tunnistavad nad.

Peale sotsiaalkampaania kuldmuna ja grand prix’i noppis Age McCann auhinnagalalt veel tosin auhinda, nende seas näiteks raadioreklaami kuldmuna, trükireklaami kuld- ja hõbemuna ning lõpuks kuulutati ta ka aasta reklaamiagentuuriks.

"Sel aastal saatsime konkursile vähem töid kui mullu ja viimase kahe päevaga tegime ettevalmistused, kuid tulemus oli parem," muheleb ettevõtte strateegiajuht Tõnu Kõva.

"Eks igasugune kiitus on ju tore ja teeb tuju heaks," jääb Ahto tagasihoidlikuks.

Kahepäevased filmivõtted on luksus

Telereklaami kuldmuna pälvis agentuur Utopia, kes valmistas raadiole Sky Plus reklaami "Ving".

See räägib kahest noorest, kes naasevad puhkusereisilt, kuid nende kodumaa on vahepeal muutunud – kõikjal ümbritseb neid salakaval ving.

Töö on halb, teed on auklikud, naabrid praevad sibulat, staarisaate võitis vale bänd ja nii edasi. Kas nad suudavad sellest pääseda või nakatuvad ka ise?

Kuidas tekkis reklaamitegijatel selline idee?

"Vaatasime brändi [Sky Plus] logo ja seal on pluss, mis tähendab positiivset ning tegelikult sealt see tuligi. Mõtlesime, et teeks midagi vastupidist sellele ehk siis Eesti negatiivsuse paroodia," räägib Utopia loovjuht Alvar Jaakson.

Teleklipi ja neljaminutilise lühifilmi tegemiseks kulus reklaamibürool ja tudengiettevõttel Propapanda aega ligi kaks kuud.

"Reklaami tegemine on nagu maratonijooks, mis koosneb mitmest 100- ja 400meetrisest etapist, siis on vahepeal tõkkejooks ning siis 10 000-meetrine etapp. See tähendab, et on väga intensiivseid perioode, kus mõeldakse reklaam välja, siis on uduseid perioode, kus proovitakse seda käivitada ning lõpuks tehakse kiiresti valmis," selgitab Alvar reklaami valmimise protsessi. Võtete peale kulus neil küll vaid kaks päeva, kuid reklaami valdkonnas on see luksus, sest üldjuhul proovitakse ühe päevaga hakkama saada.

Kas võtteplatsil midagi lõbusat ka juhtus? "Mul otseselt mingeid naljakaid seiku ei meenu," tõdeb reklaamis kaasa löönud Eliis Pärna.

"Väljakutse oli aga kindlasti see, kuidas seda hirmu mängida ning kuidas ma saan kõik need kriiskavad laused välja öelda oma peaaegu puuduliku häälega – nimelt olin just haige olnud. See oli tõeline eneseületus, ausalt, aga sain hakkama ja võib-olla oli tulemus selle võrra parem, et pidin topelt pingutama. Üldse oli lahe see horror-filmis osalemise kogemus. Võtteplatsil ei osanud tegelikult ette kujutada, mismoodi see kõik kokku pannakse, aga ilmselgelt on lõpptulemus tunnustust väärt."

Kuldmune jagati juba 17. aastat

17. korda toimuvale loovusfestivalile "Kuldmuna" kandideeris sel aastal 410 tööd reklaami-, disaini-, digitaalse reklaami, meedia, PRi ning üritusturunduse kategoorias. Reedesel auhinnagalal jagati välja 24 kuldmuna, 22 hõbemuna ning 29 pronksmuna.

Aasta digiagentuuriks valiti Fraktal, üritusturundusagentuuriks Stiilikanal, meediaagentuuriks IDEA, suhtekorraldusagentuuriks PR Concept ning disainiagentuuriks Kontuur Leo Burnett.

Parimaid kliente oli seekord lausa kaks – maanteeamet ning Ööloom.

Samuti anti välja kategooriateülene grand prix’ kahele tööle: Age McCannile "Sõber ei lase purjus sõpra rooli" eest, ning parima innovatsiooni eest Ööloomale.

Elutöömuna sai Hans H. Luik, kelle eestvedamisel on Eesti turundusmaastik viimase 25 aasta jooksul jõudsalt arenenud.