Foto: ARNO SAAR
Inimesed
7. märts 2015, 07:00

Kolm kirjandusküsimust Mart Juurele

Vastab humorist ja "Kirjandusministeeriumi" saatejuht Mart Juur .

Praegune öökapiraamat?

Mike Tysoni "Vaieldamatu tõde". Olen seda juba hulk aega lugeda tahtnud ja nüüd sai see ette võetud. Väga naljakas ja liigutav raamat spordi suurkuju elust.

Lugemissoovitus?

Suure ajalookirjanduse austajana tulevad minu lugemiselamused sageli just sealtkandist. Huvitav oli Ülle ja Karl Tarkianeni raamat "Meretagune maa". See käsitleb perioodi Eesti ajaloos, mida meenutatakse kui "head Rootsi aega". Autorite vaatenurk osutab, et mõnes punktis polnud see aeg kaugeltki mitte hea. Kriminaalromaanide sõltlane olen loomulikult ka, näiteks John Grishami "Plaatanipuu" oli hea, Grisham oma tuntud tasemel. Säärast raamatut, mida igaüks peaks lugema, ei ole ilmselt olemas. Iga inimene valib oma maitse ja eelistuste järgi sobiva lektüüri. Abiks on kogemused ja eriti mõnus, kui leidub sõber, kelle maitset võib usaldada. Sõbrasoovitused on kõige kindlam garantii uue tundmatu autori või teosega kohtumisel. Mul on selline sõber olemas – Andrus Kivirähkiga vahetame sageli informatsiooni ja muljeid uutest raamatutest.

Lapsepõlvelemmik?

Eks neid lapsepõlvelemmikuid ole palju ja kõiki neid üles lugema hakata pole vast mõtet, aga Lutsu "Kevadest" ei saa üle ega ümber.