Foto: Vida Press
Inimesed
7. märts 2015, 07:00

Rõõmustage, kiilaspead! Tüvirakuteraapia toob juuksed tagasi! (10)

Poelettidel on küll terve hulk kosmeetikatooteid, mis lubavad juuste tiheduse ja kasvu taastada. Paraku pole neist imeseepidest, –vetest, šampoonidest ega palsamitest kiilaspäisuse vastu abi olnud. Nüüd aga suutsid USA teadlased tüvirakkudest uusi juukseid kasvatada.

Kiilaspäisus teeb tuska kümnetele miljonitele inimestele. Ainus tõhus ravi on juuste juuresibulate siirdamine. Tavaliselt võtab kirurg doonorjuuksed hädalise kuklalt ja istutab need mikroskoobi abil otsmikupiirkonda, kus hõrenev juuksepiir meelehärmi teeb. See on keerukas ja kallis operatsioon, mida saavad endale lubada vähesed. Takistuseks on ka see, et juuksesibulaid, mida saaks ümber istutada, on inimesel piiratud hulgal. Kiilaspäisuse tõhusaks raviks on vaja, et bioloogid õpiksid lõpuks ometi juukseid laboris kasvatama.

USAst koidab edevatele abi. Nimelt suutsid Sanford-Burnhami meditsiiniuuringute instituudi teadlased kasvatada tüvirakkudest uusi juukseid. Esialgu kasvavad need küll veel ainult hiirte seljas.

Kuidas panna inimese juukseid uuesti kasvama? Aleksei Terskihhi uurimismeeskond kasutas selleks pluripotentseid tüvirakke. Seda tüüpi tüvirakke on eraldatud erinevatest kudedest ja organitest – luuüdist, nahast, ajust, rasvkoest ja lihastest. Neid tüvirakke saab ümber programmeerida ja panna arenema kõikideks rakutüüpideks, mis saavad alguse inimese kolmest lootelehest. Piltlikult öeldes on inimese kehas olemas rakuvaru, mida oskuslikul mõjutamisel saab muundada just selleks, mida vaja. Kuna kasutatakse sama inimese kehast pärinevaid rakke, ei tekita pluripotentsed rakud enamasti ka äratõukereaktsiooni. Terskihhil ja tema kaastöölistel õnnestuski muuta pluripotentsed tüvirakud dermaalpapillide rakkudeks.

Inimkatsed veel tegemata

Keeruka nimega rakuseltskond elutseb juuksefolliikuli ehk maakeeles karvanääpsu alumises osas ning reguleerib selle moodustumist ja kasvutsüklit. Karvanääps omakorda on tillukene peanahas asuv tasku, mis ümbritseb juuksejuurt.

Dermaalpapillirakke ennast siirdamiseks kasutada ei saa. Esiteks pole neid võimalik karvanääpsust piisaval hulgal kätte saada. Teiseks kaotavad dermaalpapillide rakud laboris katseklaasis kasvades kiiresti oma võime karvanääpsu mõjutada. Tüvirakkudest pärinevad dermaalpapillirakud seevastu saavad sellega veatult hakkama. Seda kinnitasid katsed, mis tehti karvutute laborihiirtega. Rakud tekitasid näriliste kehale uusi karvakesi.

Tüvirakumeetod peaks võimaldama saada ühelt inimeselt piiramatus koguses rakke ja neist kasvatada nii palju uusi karvanääpsusid, kui parasjagu vaja.

Kõigepealt on aga vaja meetodit katsetada inimeste peal. Terskihh otsib praegu selleks sobivat haiglat ja vabatahtlikke. Tõenäoliselt ei teki teadlasel katsealuse leidmisega küll suuri raskusi: ainuüksi USAs kannatab juuksekao all üle 40 miljoni mehe ja ligi 22 miljonit naist.

Tüvirakuteraapia päästab ka nägemise

• Soomes kasvatati mõned aastad tagasi mehele tema enda tüvirakkudest uus lõualuu.

• Looteliste tüvirakkude abil on parandatud nägemist nendel inimestel, kes kannatavad kollatähni kärbumise all. Selle haiguse korral hakkavad silmapõhja valgustundlikud rakud järk-järgult kõhetuma ja surema.

• 2014. aasta lõpus soovitas Euroopa ravimiamet anda müügiloa tüvirakkudest kasvatatud inimese sarvkesta kattekoele. Sel moel kasvatatud rakke saab kasutada põletusest või söövitusest kahjustatud silmade raviks.