Foto: Reuters / Scanpix
Eesti uudised
3. märts 2015, 22:31

Kuressaare politseis oli kaks aastat leiuna arvel rahakott, milles oli pangakaart omaniku nimega (49)

Kuressaares leidis aset kurioosne lugu: sealne politseijaoskond andis linnavalitsusele üle nende käes ligi kaks aastat leiuna arvel olnud rahakoti, kus oli ka omaniku pangakaart.

Ajaleht Saarte Hääl kirjutas, et eelmisel kuul andis Kuressaare politseijaoskond Kuressaare linnavalitsusele üle leiuna arvel olnud musta rahakoti, milles oli 54,21 eurot ja Bjorn Kristian Kildalile kuuluv pangakaart.

Kildal kaotas rahakoti 2013. aasta augustis, kuid ausad saarlased toimetasid selle politseijaoskonda. Politsei võttis rahakoti leiuna arvele, kuid vaatamata sellele, et rahakotis oli omaniku pangakaart, ei tehtud katsetki seda omanikule toimetada.

Kuressaare linnavalituse nõunik Margo Sooäärel ei läinud aga palju aega, kui välismaalasest rahakoti omanik üles leida ja leppida temaga kokku, kuidas rahakott talle toimetada.

Kuid miks politsei ei teinud kahe aasta jooksul midagi?

Kuressaare politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse piirkonnavanem Meelis Juhandi ütles, et leidude puhul, millel on tuvastatav omaniku nimi, kasutab politsei oma töös kasutatavaid andmebaase.

"See on kiireim moodus, et politseile leiuna üle antud asjad jõuaks omaniku valdusesse tagasi. Eesti Vabariigis välja antud dokumendid ja pangakaardid tagastatakse vastava dokumendi või pangakaardi välja andnud asutusele, mitte inimesele. See on turvalisuse huvides, sest teadmata on, kas pärast selle kaotamist on keegi teine seda mingiteks toiminguteks kasutanud," selgitas ta.

Antud juhtumi puhul soovis politsei pangakaarti üle anda kohalikule pangakontorile, kuid seal seda vastu ei võetu, kuna tegemist oli välisriigis välja antud pangakaardiga.

"Paraku peab tõdema, et saades teada, mis riigis pangakaart välja antud on, oleks olnud võimalik inimesega kontakti otsida vastava riigi saatkonna vahendusel, kuid see võimalus jäi kasutamata. Sellist kohustust küll ei ole, kuid inimliku lähenemise puhul oleks see otstarbekas olnud," lisas ametnik.

Juhandi sõnul kasutab politsei üha enam ka sotsiaalmeediat, et leidudena politseisse toodud asjade omanikke leida, kuid 2013. aastal me seda võimalust veel eriti ei kasutanud. Kuid ka nüüd hiljem, enne leiu üleandmist linnavalitusele, jäeti see võimalus kasutamata.

"Tunnistame, et selle juhtumi puhul ei kasutanud politsei kõiki võimalusi, et omanikuga kontakti saada," võttis politseiametnik juhtunu kokku.