"Foorumis" said kokku Reformierakonna, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE), Vabaerakonna ja Keskerakonna esindajadFoto: Ekraanitõmmis
Valimised
2. märts 2015, 23:25

Martin Helme: Eesti valija on väga andestav. Ämma raha antakse andeks, kuna muidu tuleb Savisaar (95)

Tänases ETV saates "Foorum" said kokku Reformierakonna, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE), Vabaerakonna ja Keskerakonna esindajad.

Vabaerakonna esindaja Jüri Adams ütles, et tema soovitaks oma erakonnakaaslastel mitte valitsusse minna. Martin Helme (EKRE) lisas, et Reformierakond on end nurka mänginud ja võimalikud koalitsioonipartnerid saavad neilt nõuda väga kõrget hinda valitsusse tulemiseks.

Kes olid need valijad, kes andsid oma hääle uutele tulijatele?
Adamsi hinnangul valisid Vabaerakonda need inimesed, kes on olnud rahuolematud ja väljendanud end näiteks Harta 13 liikumise ja Rahvakogu kaudu.
Samas kinnitas Reformierakonna esindaja Hanno Pevkur kinnitas, et ka Reformierakonnal oli nimekirjas palju uusi inimesi.

Keskerakondlane Jüri Ratas sõnas, et arrogantset suhtumist ei saa ükski erakond endale järgmisel neljal aastal lubada. Tema sõnul on võimalik, et näeme koalitsiooni muutumist.

Ratta sõnul peaks valitsus olema võimalikult lai. Kui Keskerakond jääb opositsiooni, siis on nad konstruktiivsed ja püüavad lahendusi välja pakkuda. Samuti on tema arvates tõenäoline, et näeme koalitsiooni muutumist.

Pevkur kinnitas, et Reformierakond alustab läbirääkimisi nelja erakonnaga. Kõige loogilisem valik oleks Sotsiaaldemokraatlik erakond ja Vabaerakond, kuid ka IRLi ja EKRE ees ei suleta uksi.

Adams tuletas meelde 1992. aasta kogemust ERSPga, kus kogemusteta inimestele langes väga suur töökoorem. Adamsi arvates võinuks Vabaerakond saada parlamendis kümme kohta. See kataks ära komisjonid. Lisaks vajavad uued inimesed vähemalt kolmveerand aastat sisseelamiseks ning neid ei peaks tundmatus kohas vette viskama.

Pevkur: "Jüri, julgusta oma liikmeid aktiivselt osalema." Adams: "Pigem pean tagasi hoidma."

Naeru tõi stuudiosse Martin Helme väide, et reformierakondlased suudavad inimesi ära tinistada. Saatejuhi küsimusele selle väljendi kohta vastas ta, et "nad soovitavad sul loobuda oma põhimõtetest, siis sa sobid meile".

Mis häda on IRLil ja sotsidel?
Helme: "Sotsidele sai saatuslikuks kooseluseadus. Ise tegid endale häda. IRLil on kaks suurt probleemi. Valest valitud sõnum ei kõnetanud valijat. Nad on kaotanud oma näo. Pole suutnud näidata end ei konservatiivse, ei rahvuslikuna. Mis nad siis üldse on?
Peaministrikandidaat on samuti korra peaministrina põrunud ja majandusministrina oli tal samuti probleeme."

Edasises arutelus tõi Ratas välja, et Reformierakond on külvanud viha ja vastandanud eestlasi ning venelasi. See pole hea Eesti riigile.
Helme: "Reformierakond peaks arvestama et Eesti valija on väga andestav. Ämma rahast tulnud skandaal antakse andeks, kuna muidu tuleb Savisaar."
Pevkur omakorda kinnitas, et Reformierakonna eesmärgiks on valimislubadused ellu viia.