Erki Nool Foto: Laura Oks
Valimised
2. märts 2015, 12:44

TV3 video!

Erki Nool IRLi hävingust: ma ei saanud pauku näkku ega kõhtu, vaid ikka allapoole vööd (187)

Erki Nool, kes kogus eilsetel valimistel IRLi hingekirjas 1020 häält ja jäeti XIII riigikogu koosseisust välja, tõdes, et tema tulemus oli lausa kohutav.

"Ega valija pole rumal. Maire Aunaste on väga hea teleajakirjanik, aga meie erakonna kõige suurem ebaõnnestuja, ikka ülekaalukalt," märkis Nool. "Teiseks on Juhan Parts," lisas ta.

"Aga ega ma ise ennast ka ei saa kiita, eks minu valimistulemus on ka kohutav," hakkas Nool naerma. "Ma lohutan ennast sellega, et kogu foon oli halb. Ma ei saanud pauku näkku ega kõhtu, vaid ikka allapoole vööd."

Noole hinnangul tõi IRLile riigikogu valimistel kehva tulemuse see, et telereklaam mängiti puhtalt Maire Aunastele ja ei muudetud kampaania suunda, kui tagasiside põhjal oli näha, et see hakkab rappa kiskuma.

"Minu isiklik hinnang on see, et oleks rohkem pidanud tutvustama inimesi, kes erakonnas on, mitte mängima ühe persooni peale valimiskampaaniat. Meil on kaks akadeemikut – kas me nägime neid reklaamides? Ei näinud!"

"Nii nagu ma üritasin öelda pärast europarlamendi valimisi, et kui tagaside järgi tundub, et reklaamikampaania on ebaõnnestunud, siis peaks olema julgust seda muuta. Arvamus oli aga selline, et tambime niikaua, kuni inimestele hakkab meeldima – kahjuks see juba teised valimised järjest ei toiminud," tõdes Nool, kelle hinnangul on tegemist järjekordse hea õppetunniga.

"Kas keegi õpib sellest, on juba iseküsimus, kuid võiks nagu õppida!"

Kas valijad andsid kooseluseadusele oma toetuse?

"Eks noorematel inimestel on kama kaks, vanemad inimesed on vastu. Seda näitavad ka kõik küsitlused," rääkis Nool, milline on eestlaste üldine arvamus kooseluseaduse kohta. 

Poliitiku hinnangul aga oleks pidanud IRL oma kampaanias rohkem rõhutama, et on selgelt kooseluseaduse vastu.

"Oleks võinud julgemalt oma seisukoha välja öelda küll! Me hääletasime riigikogus kõik ühtemoodi, aga ei julgenud seda oma kampaanias välja tuua," viitas Nool sellele, et kõik 9. oktoobril kooseluseaduse hääletusel kohal olnud IRLi liikmed olid skandaalse kooseluseaduse vastu.

"Ma arvan, et konservatiivne erakond peaks jääma konservatiivsesse maailmavaatesse ja kaitsma konservatiivseid väärtuseid, mitte üritama valimiskampaaniatel möllata liberaalsete maailmavaadetega. Seekord konservatiivse maailmavaate hääled läksid EKRE-le," märkis Nool, et Eesti Konservatiivne Rahvaerakond tegi õigesti, et rõhutas valimiste ajal kooseluseaduse vastasust.

Siiski jäi poliitik lõppkokkuvõttes positiivseks. "Meile on väga kasulik neli aastat opositsioonis olla. Ma loodan, et me tänu sellele tuleme oluliselt tugevamana tagasi."