Julie Andrews.Foto: AOP
Inimesed
2. märts 2015, 07:00

"Heliseva muusika" peaosas võinuks olla hoopis Audrey Hepburn? (6)

"Otsige keegi teine, kes seda p***hunnikut lavastaks!" käratas Hollywoodi superstaar Gene Kelly, kui talle Broadway kassatüki "Helisev muusika" ekraniseerimist pakuti. Kuid 2. märtsil 1965 USAs esilinastunud "Helisev muusika" kukutas troonilt kõigi aegade edukaima filmi "Tuulest viidud". See on üks tõsiasju, mis on menufilmi 50 aasta juubeli puhul järgnevalt ära toodud.
  • Film põhineb Richard Rodgersi ja Oscar Hammersteini samanimelisel muusikalil aastast 1959, see omakorda kümme aastat varem ilmunud raamatul "The Story of the Trapp Family Singers", mille autor oli päris Maria von Trapp.
  • Hoolimata muusikali ja filmi pöörasest menust ei teeninud Maria kummagi pealt midagi, sest ta oli autoriõigused 9000 dollari eest ära müünud, kirjutab Sunday Express filmi juubeliartiklis.
  • Von Trappide pereansambli tuumik koosnes Austria mereväekapteni Georg von Trappi ja tema esimese abikaasa Agathe seitsmest lapsest. Pärast naise surma abiellus von Trapp laste koduõpetaja Maria Kutscheraga, kes sünnitas talle veel kolm last.
  • Von Trappid andsid aastatel 1935–1957 kuni 125 kontserti aastas – iseäranis USAs, kuhu nad 1938. aastal natside okupatsiooni eest pagesid.
  • Filmi pidi algselt lavastama William Wyler ("Ben-Hur"), kuid too pani teise töö tõttu ameti maha. Ehk oligi parem: Wyler oli kõva kuulmisega ja plaanis raamatu ""Heliseva muusika" lugu" autori Tom Santopietro andmeil teha äärmiselt sünge ja sõjale keskenduva filmi.
  • Julie Andrews polnud sugugi produtsentide esimene valik Maria ossa. Favoriit olnud Audrey Hepburn, kuid Julie oli noorem ja märksa odavam.
  • Maria ossa kaaluti ka Doris Dayd, kuid too loobus ise, öeldes: "Olen liiga ameerikapärane, et keegi mind Austria nunnaks peaks."
  • Von Trappi laste rollidele kandideerisid tulevased Hollywoodi tähed Mia Farrow ja Richard Dreyfuss.
  • Vanima von Trappi lapse Friedrichi osatäitjal Nicholas Hammondil olid prooviesinemisel esihambad puudu ja käsi kipsis – õnnetus suusamäel.
  • Väiksema lapsukese Gretli osatäitja Kym Karath oli vaid viieaastane, kuid esitas proovivõtetel enesekindlalt laulu "Kuusteist, varsti seitseteist".
  • Kuulsas avastseenis sammub Maria rõõmsalt mäest üles ja prahvatab nimilaulu laulma, kuid stseeni kümnel võttel kukkus ta viiel korral selili – näitlejannat filmiv helikopter tekitas nii tugeva tuulepuhangu.
  • Kuna helikopter tegi ka hirmsat müra, ei kuulnud Andrews fonogrammi ja koreograaf Mark Breaux pidi talle laulu alustamiseks märku andma, röökides: "Nüüd, Julie, nüüd!"
  • Liesli osatäitja Charmian Carr kukkus laulu "Kuusteist, varsti seitseteist" filmides paviljoniaknast alla. Retušeerimata versioonis on näha tema kinni­seotud pahkluu.
  • Gretli osatäitja Kym Karath oleks paadistseeni filmimisel äärepealt uppunud. Andrews pidi temast paadi ümberminekul kinni krabama, kuid jäi hiljaks. Laps vajus vette ja keegi võttemeeskonna liige kargas talle järele. Nii et Gretli pisarad järgmises stseenis on täiesti ehtsad.
  • Kui lapsed paistsid muusikafestivalil lauldes mõnevõrra närbunud, siis sel oli kindel põhjus: festivalistseene vändati külmas vabaõhuteatris öö otsa ja võtete vahepeal sai vaid sõjaväekoikus pikali visata.
  • Võtted soikusid mitmeks tunniks, sest ühel võttetrupi liikmel tuli mitmesajale austerlasest statistile "Edelweissi" sõnu õpetada. Režissöör Robert Wise oli veendunud, et tegu on rahvaliku viisiga, kuid see oli Broadway muusikali tarbeks loodud.
  • Salzburgi linnavõimud ei tahtnud "Heliseva muusika" tegijatele algul filmimisluba anda – neile oli vastu mõte riputada linna majadele taas natsilipud üles. Ent kui kineastid ähvardasid kasutada hoopis dokumentaalkaadreid sellest, kuidas Salzburgi elanikud avasüli Saksa vägesid vastu võtsid, muutusid linnaisad külalislahkeks.
  • Võtete algul oli Heather Menzies (Louisa) oma vanemast filmivennast Nicholas Hammondist pikem, nii et too pidi kõrgeid kontsi kandma. Kuid võtete lõpuks oli Nicholas nii kõvasti pikkust visanud, et kõrgus isegi vanima õe Liesli (Charmian Carr) kohal.
  • Pisiõe Gretli osatäitja Kym kosus rammusa Salzburgi toidu peal niivõrd, et Charmian suutis teda hüvastijätulaulu lõpus hädavaevu üles tõsta.
  • Filmis lõi kaasa koguni päris Maria. Kui Julie Andrews laulis, kuidas ta eneseusust pakatab, jalutas Maria ühest kivikaarest koos lapselapsega mööda.
  • Tegelikult polnud Georg von Trapp üldse karm. Kui tema esimene naine Agathe 31aastasena sarlakitesse suri, hoolitses ta hellalt oma laste eest. Vilet kasutas ta võsukeste kokkukutsumiseks vaid siis, kui need maavalduse peal laiali olid. Maria seevastu võis lastega väga rangelt käituda. Von Trappide maja polnud üldse nii uhke kui filmis – riskantsete tehingutega raha kaotanud Georg pidi üürilisi võtma.
  • Von Trappid pagesid Austriast enne, kui Hitler piiri sulges, kuid nad ei olnud sunnitud üle mägede Šveitsi matkama, vaid sõitsid rongiga Itaaliasse. Õigupoolest oleksid nad üle filmis näidatud mäe turnides sattunud kohe Hitleri Berchtesgadeni häärberi kõrvale!
  • Kriitikud polnud "Helisevast muusikast" küll vaimustatud, kuid jutud oivalisest muusikafilmist levisid ning see püsis USAs ekraanil neli ja pool aastat järjest – kõigi aegade rekord.
  • Saksamaal ja Austrias oli publik palju leigem. "Võimalik, et neil oli von Trappi perest juba kõrini. Või oli filmis liiga palju natse – või siis liiga vähe," arutleb Wall Street Journal Santopietro raamatule pühendatud artiklis.
  • Film võitis 1966. aastal viis Oscarit, nende seas parima filmi ja parima režissööri auhinna.
  • Julie Andrews esitati küll Oscari kandidaadiks, kuid auhinda ta ei saanud. Õnneks oli ta pälvinud aasta varem kuldmehikese "Mary Poppinsi" nimiosa eest.
  • "Heliseva muusika" soundtracki on maailmas müüdud üle 20 miljoni eksemplari. Briti edetabelis oli see esikohaplaat 1965., 1966., 1967. ja ka 1968. aastal.
  • Filmivõtteil 21aastane Liesli osatäitja Charmian tunnistas oma elulooraamatus, et oli oma filmiisasse Plummerisse armunud. Ka 35aastane Plummer tunnistas, et tunded olid vastastikused, kuid piirdusid tema kinnitusel vaid flirdiga.
  • Charmian Carrist sai staarikodude sisekujundaja, kes disainis näiteks Michael Jacksoni elamise. Nicholas Hammond mängis peaosa 1970. aastate telesarjas "The Amazing Spider-Man". Tema ja Kym Karath on endiselt näitlejad. Debbie Turnerist sai profisuusataja ja Kurti osatäitjast Duane Chase’ist geoloog.
  • Mitu von Trappi last hakkasid kasuema Maria eeskujul misjonäriks. Pereansambli viimane liige, kapten von Trappi vanuselt teine tütar Maria, keda filmis kujutati Louisana, suri mullu veebruaris 99 aasta vanuses.

Plummer: «Von Trappi roll oli hirmus, sentimentaalne ja lääge!»

Autoritaarse leskmehe Georg von Trappi ossa kaaluti algselt Sean Conneryt ja Bing Crosbyt, kuid rolli sai Christopher Plummer. Too kirub oma kuulsaimat filmi tänini.

Produtsendid pidid kanadalast tükk aega veenma, sest Plummeri meelest oleks kapteni operetlik roll tema mainet määrinud, kirjutab ajaleht Express. Ta võttis küll osa vastu, kuid on seda hiljem nimetanud hirmsaks, sentimentaalseks ja läägeks.

Ainsad head mälestused on Plummeril koostööst Maria osatäitja Julie Andrewsiga, kuid muidu on ta kõike «Heliseva muusika» filmimisega seotut ebameeldivana kirjeldanud.

Plummer ei viitsinud oma vastumeelsust võtteplatsilgi varjata. Vanuselt teise tütre Louisa osatäitja Heather Menzies räägib Tom Santopietro raamatus, et Plummer ei rääkinud temaga väljaspool võtteplatsi ainsatki sõna.

«Heliseva muusika» laule esitab Plummeri asemel valdavalt Bill Lee, kes andis oma hääle ka arvukatele Disney firma multifilmitegelastele.