JUSTKUI PÄRIS LEMBEHETK: Estonia solistid Helgi Sallo ja Voldemar Kuslap 1980. aastal esinemas trikotaažitootmiskoondises Marat.Foto: Kalju Suur (Eesti Filmiarhiiv)
Inimesed
28. veebruar 2015, 07:00

Helgi Sallo: "Lavapartneriga koos esinedes tuleb mulle, jah, pilku midagi hella." (18)

Sallot on paari pandud lausa kahe duetipartneri, Voldemar Kuslapi ja Kalju Terasmaaga. Milliseid lavakaaslasi on veel päriseluski paariks peetud?

"Eks inimesi, kes on aastaid laval partnerid olnud, ole ikka ka eraelus seostatud. Neid kuulujutte on olnud küll ja mitte ainult Sallo puhul, aga tema puhul kõige enam, kuna me olime aastakümneid duetipartnerid," möönab Voldemar Kuslap ja poetab: "Ma ei tea, võib-olla oli tal ka mingi kaudne sarnasus mu abikaasaga."

Sirje Puura meenutas mullu Pärnu Postimehes, et oli enne Estonia teatrisse tööle minekut vaadanud andunult kõiki Helgi Sallo ja Voldemar Kuslapi ühiseid etendusi – nende duetid olnud laval nii sädelevad ja veenvad. Pole siis imestada, et heldinud publik uskus: nad on eluski paar.

Mõni pidas neid kaasadekski. Kuslapi abikaasa Kaie lapsepõlvesõbranna Aili Norberg jutustas oktoobris Kanal 11 saates "Kuula mu laulu":

"Helgi Sallo ja Voldemar Kuslap olid siis üsna noored lauljad, kui ma sattusin Pärnus puhkusel olles seltskonda, kes oli täiesti üksmeelel selles, et nad on omavahel abielus. Esialgu ikka areldi, aga võtsin ka sõna ja ütlesin, et teate, ei ole küll minu asi siin seda fakti korda teha, aga kuna ma tunnen Voldemar Kuslapi naist, siis ma tean, et ta on tegelikult abielus kellegi teisega. Ma ei suutnudki kõiki lõpuni veenda. Kahtluseuss jäi neil ikkagi sisse."

Kuslap kinnitab, et kumu jõudis omal ajal temanigi.

"Niisugused kuulujutud on paratamatult meie ametiga kaasnev nähtus. See on olnud enne meid ja jätkub ilmselt peale meidki," arvab ta. Laulja leppis kuulujuttude kui paratamatusega ega pahandanud seepeale.

"Ei, nii kitsarinnaline ka ei maksa olla. Kui hakata iga sellise arvamusavalduse peale üle keema, ega see neid jutte olematuks tee," leiab Kuslap.

Sallo ja Kuslap said Estonia teatri solistiks ühel ajal, 1965. aastal. Ilmselt on publiku mällu enim sööbinud nende duetid etendustest "Muinaslugu muusikas" (1967) ja "Savoy ball" (1982). Väljaspool teatrit pole nad aga suurt suhelnud.

"Südamesõbrad ei ole me olnud, aga tore kolleeg on ta olnud alati. Algusest peale olen imetlenud tema universaalsust – kuidas ta valdab võrdselt teksti, sõna, laulu, tantsu. Ääretult suur andekamakas! Niisugune andekas inimene inspireerib alati ja sunnib ka sind ennast rohkem kokku võtma," jagub Kuslapil endise lavakaaslase aadressil ohtralt kiidusõnu.

"Me võib-olla mõtlesime kunsti teemal ühes suunas," vaeb ta seda, miks võisid nende armuduetid nii usutavalt mõjuda.

Kuslapi sõnul ei tohi artistide kaasad end kõiksugu kõlakatest kõigutada lasta: "Nii pime inimene ei saa kaasa olla, teatritöö nõuab oma ohvreid. Seal peab mõlemal poolel olema ikka väga palju arusaamist."

2009. aastal kiitis laulja Naistelehes, et tal on vedanud, sest abikaasa on olnud tema lavaelu-aastate jooksul alati mõistev ja toetav ega ole tühjast tüli tõstnud.

Sel kevadel tähistavad Voldemar ja Kaie Kuslap kuldpulma.

"Tema armas Kaie võib tema peale nii kindel olla. See side ja liit on väga-väga kindel olnud," kinnitas Reet Linna sügisel saates "Kuula mu laulu".

"Nii kaua, kui mina teda tunnen ja olen olnud temaga koos lava taga ja seltskonnas, siis on ta alati džentelmen. Kui vahel, kui pillimeestel-lauljatel on kontsert läbi ja võetakse jook, võib ette tulla flirtimist, siis Voldemar Kuslapiga mitte kunagi! Ta ei lähe kunagi käest ära."

Sallo: olen kolleegidesse armunud küll

Sallo ei mäleta, et keegi oleks temalt tema ja Kuslapi suhte kohta aru pärinud. Eesti Päevalehes aga on ta kommenteerinud omal ajal levinud arvamust, et tal oli romaan laulja ja löökpillimängija Kalju Terasmaaga.

Tandem sulatas "Horoskoobi" saates televaatajate südameid lauluga "Sulle kõik nüüd ütlen" ja lauljate sügav silmavaade ei jäänud rahval märkamata.

"See on kõige tavalisem arvamine ja käib lavatööga kaasas nagu aamen kirikus. Kõiki näitlejaid ja lauljaid, kes on koos esinenud, peetakse paariks. Lavapartneriga koos esinedes tuleb mulle pilku, jah, midagi hella. Ma ei oskagi öelda, kas see on konkreetse inimese või kuju suhtes, keda ta parasjagu kehastab," arutles Sallo. "Hääled sobisid meil Terasmaaga tõesti kokku ja inimlikult saime samuti hästi läbi. Ta on erakordselt musikaalne ja hea inimene. Abielu ma temaga aga rikkunud ei ole," kinnitas laulja ja näitleja.

Terasmaa on Õhtulehele maininud, et temagi kõrvu kostsid kuulujutud, et tema ja Sallo peavad küll teineteisesse kõrvuni armunud olema.

"Aga muidugi ei olnud meie vahel midagi. Olime lihtsalt kolleegid," kummutas ta eksiarvamuse. Tema abikaasa oli muusikaõpetaja Taimi Terasmaa, kes lahkus 1993. aastal.

Sallo on samas tunnistanud, et on lugematu arv kordi kolleegidesse armunud. "Ainult et kaks täiesti ise asja on armumine ja armastamine. Armunud olek on see, kui lähed peeglist mööda ja vaatad end hindaval pilgul. Armunud inimene ei ilmu kunagi tööle rasvase peaga või löntis sukkadega. See tunne tõstab sind. Lavapartnerid, dirigendid, valgustajad, peoga otsa veel lavatöölisi – kõigisse olen olnud armunud."

 

Rolf Roosalu ja Koit Toome

Rolf Roosalu: "Kui sul pole kindlat elukaaslast, öeldakse kohe: ju siis meeldivad talle mehed!"

Laulja Rolf Roosalu rääkis 2009. aastal Buduaarile, et nõmedaim teda puudutav kuulujutt on seostanud teda kolleegi Koit Toomega, kellega koos ta on osalenud mitmes muusikalis ja esinenud muusikalikontsertidel. Üks ajakirjanik tulnud tema käest otse küsima, kas nad on paar.

"Ma vaatasin sellele sõnasepale suurte silmadega otsa ja ütlesin, et sellise asja peale annab ikka tulla," meenutas Roosalu ja lisas: "Me näeme Koiduga väga harva ja seda juhtub peamiselt ühiste projektide ajal. Meid paariks pidada on täielik absurd, me oleme vaid head tuttavad."

Kuidas reageeris jaburast kõmust kuuldes Toome?

"See oli päris naljakas vaatepilt, kui Koidul silmad ja suu kukla peale kokku jooksid. Ta kordas vaid minu sõnu – selle peale ikka annab tulla!" jutustas Roosalu.

Samal aastal ütles ta absurdse paaripaneku kohta Naistelehele:

"Ma ei tea ühtegi Eesti meeslauljat, keda ei oleks tituleeritud omasooiharaks. Näib, et kui sul pole kindlat elukaaslast, öeldakse kohe: ju siis meeldivad talle mehed! Millegipärast üksikute naiste kohta seda tähelepanekut ei tehta. Keegi ei viitsi mõelda selle peale, kas üksioleku taga on ehk muid, tõsisemaid tagamaid."

Koit Toomel on meikar Kaia Triisaga seitsmeaastane tütar Rebecca. Rolf Roosalu on jätnud oma seksuaalse orientatsiooni lahtiseks ega ole eraelust rääkima kippunud.

 

Heidy Tamme ja Uno Loop

Heidy Tamme: "Kui vähegi kauem otsa vaatasid, pandi paari."

"Paari pandi meid igal juhul, kui vähegi kauem otsa vaatasid," meenutab Heidy Tamme aegu, kui ta Uno Loobiga lava jagas. Tegelikkuses oli lauljanna abielus helilooja Avo Tammega.

"Me olime Unoga lavaabielus, nagu orkester," kummutab Tamme aastatetagused kuulujutud.

Tamme ja Loop olid lavapartnerid mitukümmend aastat ning lavaline harmoonia tekkis iseenesest. Tamme sõnul on just esinejate kooskõla see, mida publik igatsevalt vaatab:

"Mõeldakse, et kui nad juba nii hästi kokku kõlavad, siis ju neil on midagi ka eraelus. Kuulajatele on mõjuvaim mehe ja naise suhe, nad igatsevad laval toimuva peegelpilti endalegi."

Tamme lisab, et teineteisele silma vaatamist ei ole ta ühegi lavapartneriga harjutanud ja südamlikud emotsioonid tekkisid siis, kui hääled kokku kõlasid.

"Kui publik kedagi paari pani, tähendas see, et esineti tõesti hästi," arvab ta.

Tamme sõnul tänapäeva menukatel lauljatel sellist kooskõla ei teki.

"Praegu võiksid ka noored laval südamlikumad olla, mitte seista ja publikusse vaadata. Veel hullem on, kui silmad kinni pannakse!" ohkab ta.

Laulupedagoog on õpilastelegi aeg-ajalt meelde tuletanud, et duetti lauldes on oluline ka see, kellele lauldakse.

 

Ülle Lichtfeldt ja Üllar Saaremäe

Üllar Saaremäe: mõni Sarvikut joonud vend lehvitab ja hõikab: "Tervita Üllet ka!"

Näitleja Ülle Lichtfeldt, kes on abielus teatritegelase ja poliitiku Indrek Saarega, rääkis detsembris ETV saates "Tõuse ja sära", et tema abikaasaks on sageli peetud hoopis teist kolleegi Üllar Saaremäed.

"Töö spetsiifika on selline. Mängisime päris pikalt ka seriaalis "Õnne 13", märkis Ülle ja meenutas üht humoorikat seika, mille vale arusaam tekitas: "Ma tellisin paekivi, koorem tuli õuele. Mees küsis, et kas see on Saaremäe talu. Ma ütlesin, et jah, on küll, pange maha."

"Mind ja Üllet on tõesti paari pandud, aga see jääb ikka aastatetagusesse aega, kui me mängisime ühel ajal seriaalis "Õnne 13". Viimasel ajal pole seda paaripanemist enam ette tulnud," selgitab näitleja Saaremäe Õhtulehele.

"Seda, et me oleme abielus, on arvatud pigem maakohtades. Näiteks, kui saabud kuhugi väiksemasse kohta bussiga ja kõnnid kultuurimaja poole, siis ikka on juhtunud, et mõni Sarvikut joonud vend lehvitab ja hõikab: "Tervita Üllet ka!"" naerab Saaremäe.

"Eks me oleme ka omavahel sellest rääkinud, et meid on ekslikult kaasadeks arvatud, ja üheskoos naernud," ütleb ta.

Arvatavasti külvab segadust ka Üllari ja Indreku sarnane perekonnanimi. Ent selgub, et ka Üllarit ja Üllet on eesnimede tõttu sassi aetud:

"Mõni inimene, kes on tahtnud saata meili Üllele, on selle ekslikult saatnud mulle. See juhtub nii, et inimene vaatab teatri koduleheküljel näitlejate meiliaadresse, valib esimese tähe "ü" ega vaata, mis valikuid selle tähe alt pakutakse, ning saadab esimese hooga kirja ära. Ja see jõuab mulle."

 

Marko Kiigajaan ja Evelyn Sepp

Marko Kiigajaan: naljakaim kõlakas oli, et otsime Evelyniga ühist kodu

Tantsijat Marko Kiigajaani ja endist poliitikut Evelyn Seppa hakati paari panema pea kohe, kui nad 2008. aastal telešõus "Tantsud tähtedega" tantsupõrandale liuglesid – televaatajad nägid nende vahel erilist sädet.

Tegelikult oli Kiigajaani kallimaks toona juba poolteist aastat olnud lauljatar Mirjam Mesak, kes ühtlasi käis armsamale igas otsesaates kaasa elamas. Tantsusaatesse minekugi arutas Marko enne Mirjamiga läbi ja iga saatest vaba hetke veetis ta väidetavalt oma neiu seltsis.

"Võib-olla jäi selline mulje sellepärast, et me saime liiga hästi omavahel läbi," pakkus tantsija 2009. aastal Naistelehes, mis võiks olla tema ja Evelyni paaripaneku põhjus. Ta raius, et nende vahelt ei tasu otsida midagi enamat kui teiste tantsupartnerite vahelt. Siiski jäid nad sõpradeks.

Pärast tantsusaadet nähti Kiigajaani ja Seppa koos seltskonnaüritustel.

"Loomulikult teadis Mirjam alati, kui ma koos Evelyniga mingile üritusele läksin. Tal ei olnud selle vastu midagi," kinnitas Kiigajaan. 2010. aastal saatis ta küll Seppa Euroopa filmiauhindade galal ning 2011. aastal presidendi vastuvõtul. Tantsija aga püsis oma pruudiga koos veel 2012. aastani.

2011. aastal rääkis Kiigajaan Buduaarile, et tema kõrvu ulatusid lausa kõlakad, nagu oleks nad Sepaga ühist kodu otsinud.

"Üks humoorikamaid oli kindlasti olukord, kui Evelyniga veel tantsusaates võistlesime. Siis olla keegi "tark inimene" kusagil näinud, et käisime koos endale ühist elamispinda vaatamas," naeris ta.