See pilt ajas maailma kihevile. Kas sina näed sinise-mustakirjut või hoopis valge-kuldset kleiti?Foto: Ekraanitõmmis
Müstika
27. veebruar 2015, 21:06

Uus netisensatsioon: kogu maailm vaidleb ühe kleidi värvi üle (153)

Umbes 70-eurone kleit on ajanud maailma kihevile. Buzzfeedi lehel tehtud küsitluse põhjal näeb kleidi fotot vaadanud inimestest ligi kolmveerand seda kuldse ja valgena. Ülejäänud on kindlad, et kleit on musta ja sinist värvi.

Pilt hakkas netis levima siis, kui britt Cecilia Bleasdale ei suutnud valida, mida oma tütre pulmapeol kanda.

Naine saatis tütrele pildi ühest kleidist, too aga jagas seda oma peigmehega.
Paar jagas fotod Facebookis oma sõpradega ja keegi ei suutnud kleidi värvi suhtes üksmeelele jõuda.

Noorte sõber Caitlin McNeill postitas foto pärast Šotimaal toimunud laulatust Tumblri lehele ja seejärel hakkas see kibekiiresti levima.

Värske Oscari-võitja Julianne Moore kommenteeris Twitteris, et näeb valget ja kuldset, poptäht Justin Bieber aga musta ja sinist.

Isegi Kim Kardashian küsis täna oma ligi 30 miljonilt Twitteri-jälgijalt, kas õigus on temal või ta abikaasa Kanye Westil. Kim nägi fotol valge-kuldset kleiti, Kanye seevastu tumedaid värve. Teemaviidet #TheDress (ehk kleit) kandis täna pärastlõunal üle miljoni säutsu.

Tuleb välja, et see foto ajab aju segadusse. Mingil määral mõjutab värvide nägemist see, kas vaatame midagi arvutiekraanilt või nutitelefonist, kuid see ei saa tekitada nii suurt segadust.

Ka pole inimeste silmad täpselt ühesugused, kuid erinevused pole siiski nii suured. Seega on süüdi närvisüsteem. Internetis leviv foto ajab aju segadusse.

Ümbrus ja muutuv valgus mõjutab seda, kuidas me näeme. Siiski on tähtis ja eluliselt vajalik asjad alati õigesti ära tunda.

Punane õun näeb meile nii eredas keskpäevavalguses kui päikeseloojangu ajal sarnane, tunneme selle ära ning julgeme seda süüa.

Kleiti on pildistatud nii lähedalt, et me ei tea mis selle ümbruses on ja milline oli valgus foto tegemise hetkel. Segaduses aju hakkab oletusi tegema.

Kui aju kujutab ette, et kleit rippus sinaka loomuliku valguse käes – näiteks akna ligidal, võime näha seda valge ja kuldsena.

Kui kujutame seda rõivast ette hoopis elektrivalguses, näeme seda pigem sinisena.

Samuti on fotot vaadanud inimesed kirjeldanud, et kui fotot kiiresti üles-alla kerida, nähakse seda sinisena, aeglaselt liigutades muutub kleit valgeks ja kuldseks.