Enn Kaljo raamat "Loodusandide kuivatamine" kirjastuselt Ajakirjade KirjastusFoto: ALDO LUUD
Raamat
27. veebruar 2015, 16:50

Kuivatatud loodusannid lisavad toidulauale tervislikkust

Loodusandide säilitamiseks on ka austavamaid viise, kui neid pikka aega keeta, marineerida või sügavkülmutada. Küllap just seepärast on loodussaadusi kuivatatud juba aastatuhandeid.

Kuivatamisele on pühendatud ka toitumiskonsultandi Enn Kaljo raamat "Loodusandide kuivatamine". Teose autor on loodusandide kuivatamisega tegelenud 20 aastat, Ajakirjade Kirjastus avaldas need nüüd raamatuna kõigile lugemiseks.

Miks loodussaadusi üldse kuivatada?

Kuivatatud loodusandidesse jäävad alles vitamiinid, mineraalid, ensüümid ja muud vajalikud toiduained. Lisaks on kuivatamine väga praktiline – sel viisil toidu säilitamiseks pole vaja ei suurt ruumi ega kulu elektrit.

Raamat annabki ülevaate kuivatamise võimalustest ja tehnoloogiast. Samuti on selles mitmeid põnevaid retsepte, mida saab katsetada nii poes olevate eksootiliste viljadega kui ka esimeste taimede tärgates.

Raamat on väga põhjalik, õpetades kuivatama nii koduaias kui metsas leiduvat, samuti eksootiliste marjade ja viljade kuivatamist. Eriti peaksid need õpetused meelepärased olema taimetoidu austajaile. Kuid mõistagi ei saa raamatus mööda ka teeürtide ning lõhnataimede kuivatamisest.

Seda, et paljud marjad passivad kuivatatuna suurepäraselt kommi asemel põske pista, teavad juba paljud, kuid sellest, et kuivatamiseks sobivad imehästi ka näiteks muskaatkõrvits ning rabarber, on kuulnud vähesed.

Igatahes tasub kuivatamist katsetada, sest nagu kinnitab Enn Kaljo eessõnas: "Kuivatamine on müsteerium, mis hakkab teile meeldima, ja algne ajakulu tasub alati tuhat korda ära – sellega säästate toitu, aega, raha, energiat, ruumi ja närve ning muudate oma elu palju täisväärtuslikumaks ja tervislikumaks.".