KIIRUSTAS KOJU: «Kahjuks ei saanud Jõhvi ööbima jääda, sest kodus ootas mind koer,» ütleb Lisette Kampus. Foto: LAURA OKS
Inimesed
27. veebruar 2015, 07:00

Lisette Kampus: kui elukaaslast pole, siis miks mitte üksinda vastuvõtule tulla (19)

"Käisin presidendi vastuvõtul esimest korda. Kuna mul elukaaslast pole, siis otsustasin üksinda minna. See on sümboolne üritus, kus ei pea ilmtingimata olema kaaslast, kes on sinu sugulane, tuttav või sõber," selgitab kodanikuühiskonna aktivist Lisette Kampus, miks ta saabus uhkele peole kaaslaseta.

"Sõitsin Jõhvi riigikogu fraktsiooni inimestega mikrobussis. Üritusel ei pidanud ennast üksikult tundma, sest seltskonnas oli mitmeid häid tuttavaid ja sõpru," selgitab Lisette Kampus (30). "See õhtu jättis palju häid ja sügavaid emotsioone. Näiteks sai mulle selgeks, et on käes aeg, kus meie riigi tulevik oleneb meie igaühe panusest. Ja alustada tuleb iseendast," ütleb Lisette. Ta tunnistab, et talle läks hinge presidendi kõne, mis tõmbas inimeste tähelepanu lepituseteemale. "Me peaks kõik üheskoos otsima seda, mis meid ei lahuta, vaid liidab," usub aktivist. "Ka kontsert meeldis mulle väga. Loomamaskide kasutamine näitas minu meelest väga hästi seda, et me kõik oleme väga erinevad, kuid võiksime üheskoos hakkama saada," räägib Lisette, kes pooldab presidendi mõtet korraldada suursugust üritust ka väljaspool Tallinna. "Kõik üritused ei pea toimuma üksnes Tallinnas, Eestis on palju teisigi ilusaid kohti. Jõhvi kontserdimaja, mis on väga lahe ja visuaalselt efektne, oli minu meelest suurepäraseks kohaks, kus seda üritust korraldada," kiitis ta presidendi kohavalikut ega näinud midagi halba selleski, et pärast pidu tuli veel mitmetunnine kodutee ette võtta.

Helen Sildna: üksi minna tundus sel aastal õige

"Otsustasin sel aastal vastuvõtule üksi minna, sest nii tundus õige," kostab "Tallinn Music Weeki" peakorraldaja Helen Sildna, kes on eelnevatel aastatel käinud pidulikul vastuvõtul endise elukaaslase Uku-Kristjan Küttisega, hea sõbra Kimmo Pohjoneniga ning mullu tuntud koka Ants Uustaluga. Aasta tagasi rääkis Helen, et nad on Antsuga tihedalt suhtlema hakanud, kuid ei ela koos. Küsimusele, mis on neist saanud, vastab Helen lühidalt: "Me suhtleme ja saame Antsuga endiselt hästi läbi. Rohkem ma midagi lisada ei soovi."

Ehkki Helenil ei olnud kaaslast, ei pidanud ta vastuvõtule siiski üksinda sõitma. "Sain Anne Ermi ja Ennuga ühe auto peale ja me sõitsime Jõhvi koos. Pealegi oli vastuvõtul palju tuttavaid, kolleege ja armsaid inimesi, nii et seal oli võimatu end üksikuna tunda," kinnitab ta. Pärast peo lõppu sõitis Helen sama seltskonnaga kohe Tallinna tagasi: "Kuna töögraafik on praegu väga tihe, ei saanud ma endale vaba päeva lubada."

Hirvo Surva: asjaolud langesid nii kokku

Koorijuht Hirvo Surva, kelle ERRi muusikatoimetajad valisid aasta muusikuks, käis presidendi vastuvõtul üksinda. Varasematel aastatel on ta seda abikaasa või tütrega. "Õhtu oli väga meeldiv, kuid käisin seal tõesti üksinda. Asjaolud langesid lihtsalt nii kokku," ütleb koorijuht. Kas abikaasa jäi tõbiseks või olid tal teised plaanid? "Hmm… ütleme ikka nii – asjaolud," ei soovi Hirvo oma pereelust lähemalt rääkida. "Tütar läks aasta tagasi mehele ning käib nüüd temaga üritustel. Mina aga ei tahtnud kedagi teist peale abikaasa või tütre kaaslaseks võtta. Otsustasin minna üksi," seletab koorijuht, kellele oli tähtis, et kaaslane oleks keegi lähedane inimene.

Leon Glikman: kaasa jäi haigeks

"Plaanisime abikaasaga koos presidendi vastuvõtule minna, kuid kahjuks jäi ta haigeks. Ehkki paljud võtavad endale kaaslaseks teisi lähisugulasi või sõpru, ei tahtnud ma seda teha. Plaan oli ikka oma naisega minna," selgitab vandeadvokaat Leon Glikman, kes on igal aastal külastanud suursündmust koos oma naise Kajaga.

"Ma ei taha üksikasjalikult rääkida, mis abikaasale muret teeb, kuid sõit Jõhvi oleks talle kindlasti raske katsumus olnud," avaldab Glikman. "Mulle endale meeldib mõte, et see toimuks pealinnas. Samas austan ma presidendi valikut," lausub advokaat. Jõhvi ööbima ta ei jäänud: "Pärast peo lõppu sõitsin pealinna tagasi oma naise juurde."

Maris Jesse: abikaasa oli komandeeringus

Tervise arengu instituudi direktor Maris Jesse, kes on presidendi vastuvõttudel käinud alati poliitikust abikaasa Hennes Rummiga, oli tänavu üksinda. Ta ütleb, et sai sel korral kutse presidendi vastuvõtule isiklikult ehk kui tervise arengu instituudi direktor. Tal oli selle üle väga meel, sest see näitab tunnustust instituudi tööle. Et Marise abikaasa oli samal ajal välismaal komandeeringus, siis läks ta ka vastuvõtule üksinda.